Hirdetés

A kisebb merevlemezek gyakrabban szállnak el mint méretes társaik



|

A Backblaze több mint 230 ezer merevlemez alapján készített statisztikát, amelyben az öregedés kifejezetten fontos szerepet játszott.

Hirdetés

Nemrég mi is beszámoltunk arról, hogy a Seagate még idén piacra dobja a 30 TB-os HAMR HDD-ket, 2025 magasságában pedig jöhetnek az 50 TB-os modellek is. Ezeket nyilván nem otthoni használatra, hanem adatközpontokba szánják, ahol minden bizonnyal örömmel cserélik majd le az elöregedő, kisebb kapacitású merevlemezeiket, mert azok gyakrabban szállnak el, derült most ki a Backblaze elemzéséből.

A riportból megtudtuk, hogy a felhő-alapú szolgáltatásokban utazó vállalat összesen 236 608 HDD-t használt a tavalyi év végén, a kimutatásba azonban nem számolták bele azokat a modelleket, amelyeket boot drive-ként használnak, vagy kevesebb mint 60 darabot birtokolnak.

Hirdetés

Így is 230 921 HDD teljesítményét gyűjtötték össze, amiből kiderült, hogy a kisebb (4-10 TB-os) merevlemezek éves meghibásodási aránya (AFR) 2.12% volt, szemben a teljes állomány 1,37%-os átlagával.

Andy Klein, a vállalat vezető mérnöke elmondta, hogy az elöregedés ebben a jelek szerint fontos szerepet játszik. A legidősebb HDD-ik, a 6 TB-os Seagate modellek átlagosan 92,5 hónaposak. Ezek 2021-ben 0,11%-os meghibásodási arányt produkáltak, tavaly már 0,68%-ot. A Seagate és a Toshiba hardverei produkálták a legtöbb hibát, ugyanakkor a Seagate eszközei a legidősebbek a vállalat eszközparkjában, ezeket idén 16 TB-os modellekre cserélik majd.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.