Hirdetés

A legérdekesebb kütyük és a hiányérzet - kint voltunk az IFA 2023-on, ezt tapasztaltuk



|

Színes és hasznos kiállítás 2023-ban is a berlini IFA kiállítás, találkoztunk is újdonságokkal, de régi szerepét már nem tölti be.

Hirdetés

Több hagyományos IT-kiállítás is lehúzta már a rolót az elmúlt években, vagy ha sikerült neki, hát átalakult. A Cebit például az ipari szereplőkre koncentrál, így újraértelmezve megúszta a teljes véget, de például az E3-nak sajnos annyi. A mobilos MWC és a szórakoztatóelektronikai CES még tartják magukat, a tajvani IT-s Computexet is kiemelten kezelik az ipar szereplői, de több nagy név saját ütemterv szerint, önálló rendezvényeken mutatja be újdonságait (Apple, Samsung, Google stb.).

A Berlinben minden nyár végén megrendezésre kerülő IFA (Internationale Funkausstellung) rendkívül hosszú múltra tekint vissza, már 1924-ben megrendezték, 2015-től pedig Európa legnagyobb tech showjának kiáltották ki. Valóban voltak évek, amikor az IFA-n legalább annyi újdonságot jelentettek be, mint a CES-en, MWC-n, Computexen, ez azonban ma már nem így van. A tavalyi, Covid utáni rendezvényen ezt még betudtuk a pandémia utáni ébredezésnek, ám idén már nem lehet ezzel magyarázni, miért nem volt tetőig tömve a kiállítás nagy bejelentésekkel és új termékekkel.

Hirdetés

Nagy terek, foghíjas kiállítólista

A kiállításról hiányzott több, nagy név is: nem volt kint a Lenovo, a Sony, a Philips, az Asus, a Gigabyte, több mobilgyártó (Nokia, Huawei, Xiaomi), de a PC-s gyártók közül is csak keveset találtam meg. Már hosszú évek óta minden augusztus végén kilátogatok Berlinbe az IFA-ra, és bizony volt olyan, hogy három napig bármerre mentem, újdonságba, ismerős cég frissen bejelentett termékeibe botlottam. És ezek a termékek nem üres bejelentések voltak: megfogható, kipróbálható kész kütyük. A berlini kiállítóterület óriási, így jutott hely a megalomán installációknak, amilyenekkel az LG, Philips, Sony és a többi cég igyekezett elkápráztatni az első 1-2 napon az újságírókat, majd ezt követően több napig minden látogatót.

Merthogy az IFA egyik nagy előnye, hogy a nyilvános napokon bárki vehet egy jegyet és egész nap kint lehet a kiállításon. Megnézheti az új eszközöket, technológiákat, játszhat (és talán nyerhet), gyűjthet szórólapot, kapcsolatot, szatyrot - bármit. Az IFA egyik erőssége, hogy nem csupán az IT-ból érkező cégek állíthatnak ki, van itt hi-fi, biztonságtechnika, oktatás, konyhai eszközök, szépségápolási berendezések, fürdőszobai és konyhai nagygépek, napelem-rendszerek stb. Idén is volt szinte mindenből, de sokkal kevesebb.

A pavilonok sokkal szellősebben voltak berendezve, körbe sétálva pedig nagyon kevés olyan dolgot találtunk, amit még nem jelentettek be hetekkel, de inkább hónapokkal előbb. Egy újságíró számára ez némiképp csalódás, viszont az IFA-ra kilátogató végfelhasználó számára még mindig izgalmas lehet, pláne akkor, ha vásárlás előtt van és szeretne megnézni, kipróbálni bármit. Csak az a kár, hogy nem minden márkát fog itt megtalálni.

Azért szerencsére volt néhány izgalmas termék, amiket érdemes volt megnézni és kipróbálni - ezeket mutatjuk most meg.

Honor Magic V2

Az IFA nyitóelőadását a Honor tartotta, ahol a cég vezérigazgatója, George Zhao két mobilt mutatott be. Az egyik a V Purse, ami inkább még koncepciótermék: kissé hasonlít egy régebbi Huawei mobilra, legnagyobb újdonsága pedig az, hogy táskaként hordható.

A Honor Magic V2 viszont egy létező és piacérett mobil, ami a Samsung Galaxy Fold5-öt hívja ki párbajra. Vékony, nagy az akkuja, gyorsan tölthető, kijelzői szuperek, teljesítményével nincsen gond és a fotós, videós képességei alapján is felsőkategóriásnak tekinthető. A bökkenő csupán az, hogy hazánkba még jó sokáig nem érkezik meg, ahogy az áráról sem tudunk pontos információkat (de vannak elképzeléseink).

LG StandbyMe Go

Az LG mindenhol tévét lát - már a bőröndödben is, amit azért tart praktikusnak, mert így bárhová magaddal viheted. Például egy kirándulás alkalmával csak kinyitod a bőröndöd, amiből kiemelhető az állványra szerelt, pivotba is fordítható 27"-os LCD-panel és már mehet is a mozizás. A vezérlés lehet távirányítóval vagy érintéssel is, sőt, mindehhez még fali konnektort sem feltétlenül kell keresned: a StandbyMe Go egy töltéssel 3 órán keresztül képes működni, beleértve a 20 wattos hangrendszerét is.

TCL 40 NXTPaper mobilok

A TCL új mobiljait is meg tudtuk csodálni és ki is próbáltuk egy rövid ideig. A hazánkban okostelefonjairól nem kimondottan ismert cég egyik izgalmas fejlesztése a NXTPaper, ami idén ősszel új szintre lép. A folyadékkristályos, 90 Hz-en frissülő kijelző teljesen matt, napsütésben sem tükröződik és abszolút szemkímélő, nem vonzza az ujjlenyomatokat, a többrétegű kialakítás pedig még styluskezelésre is képes, ami imitálja a valódi papír+ceruza érzetet. Két modellt mutatott be a cég, amelyek alsó-középkategóriásak, remélhetőleg nem is lesznek túl drágák és jó eséllyel hazánkba is eljutnak még ősszel (199 és 249 Eurós árakat jelentett be a cég). A TCL ki is állította standján a telefonokat, és valóban nagy különbség van a hagyományos mobilkijelzőkhöz képest, de hogy direkt napfényben miként viselkedik a NXTPaper 2.0, nem fakulnak-e ki a színek (a standon ilyen érzetünk volt), és hogy mint telefon miként állja meg a helyét, azt majd tesztünkben tudjuk elmesélni nektek.

Fairphone 5

A kiállításon is megnézhettük, ám már elő is rendelhető a Fairphone 5, ami egy 700 Euróért megvásárolható, hardverét tekintve középkategóriás mobil. Ez a készülék viszont attól olyan érdekes, hogy nem csupán környezetbarát anyagokból készült, modulárisan javítható házilag, a gyártási láncban minden állomás ellenőrzött (jól megfizetett dolgozók szerelik össze, nincsen kizsákmányolás és gyerekmunka) és nem mellesleg 8 évig (igen, 2031-ig) érkeznek rá szoftverfrissítések. Az 5 éves garancia is jár az amúgy nem is olyan rossz hardverre: OLED-kijelző, triplakamera hátul 50 MP-es szenzorokkal, Qualcomm SoC, hosszú üzemidő és gyorstöltés, Wi-Fi 6E, NFC, BT5.2, dual SIM 5G, IP55 védelem. Nem lesz belőle néptelefon, de tény, hogy egyedi és figyelemreméltó készülék.

Lenovo Legion Go

A Lenovo nem volt kint a kiállításon, ám az IFA időpontjában, Berlin egyik hotelében megmutatta a sajtónak új termékeit. Van itt szemüveg és folyadékhűtéses gamerlaptop, de a showt egyértelműen a Lenovo Legion Go dominálta. A PC-alapú Windows 11-es kézi gaming PC nagyméretű, 8,8"-os kijelzőt kapott, ami 144 Hz-es és 2560×1440 pixel felbontású. Két oldalán két kontrollernél tudod kézbe fogni a játékgépet, de ezeket a vezérlőket le is csatolhatod és így is használhatod őket - akárcsak a Nintendo Switch-nél. Sajnos kipróbálni nem nyílt alkalmunk a Legion Gót, pedig nagyon kíváncsiak vagyunk rá, mit sikerült jobban megoldaniuk, mint a konkurens Asusnak vagy Steamnek, hogy mennyire kényelmetlen a tekintélyes tömeg (854 gramm) és hogy tényleg olyan élvezet-e a touchpaddal is felszerelt kontrollereket használni. Reméljük, hamarosan tesztlaborunkba is ellátogat a Legion Go.

Vannak tehát érdekes termékek, de a nagy leleplezések, hatalmas, jövőt átformáló iparági versenynek nyoma sincs egyelőre. Az IFA kicsit összébb ment, kevésbé merész, kevésbé szakmai, de ettől még szinte biztos, hogy jövőre is ott leszünk.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.