Hirdetés

A Lenovo többségi tulajdonos lesz a Fujitsu PC-s ágazatában



|

Vot némi kavarás az ügyben, a végleges verzió szerint nem eladják, hanem közös vegyesvállalatba szervezik a PC-gyártást.

Hirdetés

A japán Fujitsu néhány évvel ezelőtt döntött úgy, hogy a PC-s üzletágát egy külön leányvállalat formájában viszi tovább. Most viszont ez az ügy is tovább tekeredett - először mi is arról írtunk, hogy a Fujitsu teljesen búcsút int a PC-gyártó részlegnek, de a végeredmény némelyest mást mutat.

Hirdetés

Az első hírek arról szóltak, hogy a Lenovo felvásárolja a Fujitsu Client Computing Limited 51 százalékát, míg a Japán Fejlesztési Bank további 5 százalékot. Ezzel az FCCL három eltérő tulajdonos birtokában lesz. 

A fenti tervek szerint úgy lehetett számolni, hogy továbbra is lesz Fujitsu márkájú PC, azonban ezek eladásával a Fujitsu és a Lenovo is foglalkozik majd. Végül azonban pontosabban is nyilvánosságra kerültek a tervek, ami alapján továbbra is látható a Fujitsu anyacég és a PC-s divízió távolodása, de nem teljes búcsúról, hanem kiszervezésről van szó (ami kis különbség, de mégis fontos). Gyakorlatilag arról van szó, hogy a már meglévő leányvállalat, a Fujitsu Client Computing Limited tulajdonosi arányai alakulnak át, a Lenovo 51 százalékos, a Japán Fejlesztési Bank pedig 5 százalékos részesedést szerez a cégben. Ezáltal a Fujitsu kisebbségi alapon még jelen lesz a vállalatban, amelyet a közlemények szerint közösen irányítanak a tulajdonostársakkal, de a többségi részesedés már a Lenovóé, amely esélyesen saját PC-piaci esélyeit igyekszik majd növelni az itt készülő gépekkel.

Miközben a Lenovo a világ egyik legnagyobb PC-s gyártója, a Fujitsu immáron nem túl gyakori Európában és Amerikában. Azt nem tudni, hogy ezen változtat-e a mostani felvásárlás, de a hivatalos szöveg utalt rá, hogy a Fujitsu is profitál majd a Lenovo globális kapcsolataiból. 

A Lenovo egyébként a második negyedévben 139 millió dolláros nyereséget és 11,8 milliárdos árbevételt termelt (a tavalyi 157 milliós és 11,2 milliárdos értékkel szemben). Az eladások negyedéves vonatkozásban 17 százalékot javultak, a piaci részesedése viszont 0,2 százalékkal csökkent a cégnek - konkrét számokat nem közöltek. 

A PC-s gyártók továbbra is szenvednek, a Gartner szerint az eladások tavalyhoz képest megint 3,6 százalékkal csökkentek (szeptember végi adatokkal bezáróan). Ez zsinórban a tizenkettedik visszaesés. A Lenovo szerint rövid távon maradnak is a nehéz piaci feltételek, és egyébként az már látható, hogy a folyamatos visszaesések nem azt jelentik, hogy a korábbi huhogásoknak megfelelően teljesen elborul a PC-piac, inkább csak egy valamivel alacsonyabb szintre áll be. Egyes elemzők már ezt az újabb nyugvópontot várják, hiszen PC-kre továbbra is szükség lesz, az okostelefonok és tabletek nem tudnak mindent kiharapni ebből az üzletágból, mivel egy csomó feladatra továbbra is teljes számítógép szükséges.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.