Hirdetés

A Microsoft szerint ennyi RAM-ra lesz szükséged, ha AI PC-t akarsz



|

A Microsoft állítólag meghúzta a mesterséges intelligenciára építő funkciókhoz kapcsolódó minimum memóriakövetelményt.

Hirdetés

A tavalyi év a generatív mesterséges intelligencián alapuló szolgáltatások színre lépéséről szólt, 2024-ben pedig a hardveres piac is felzárkózik a fordulathoz, hiszen az Intel és az AMD legújabb processzorai is dedikált AI gyorsítóval rendelkeznek, így a CES-en látott bejelentések alapján az ezekkel hajtott,  úgynevezett AI PC-k offenzívájára számíthatunk.

A mesterséges intelligenciás forradalom egyik motorja a Microsoft, akik az immáron fizetős formában is elérhető Copilot Chatbottal és digitális asszisztenssel nyomulnak, a vállalat befolyását pedig jelzi, hogy a velük kapcsolatban álló billentyűzetgyártók már egy dedikált Copilot-gombot is tennének a klaviatúráikra. Most pedig egy új jelentés azt állítja, hogy a lendületbe jött redmondiak a memóriák piacára is hatással lehetnek.

Hirdetés

A TrendForce elemzőcég ugyanis úgy tudja, hogy a Microsoft a színfalak mögött

16 GB-nyi RAM-nál húzta meg az AI számítógépek memóriaigényét,

ez pedig felfelé hajtja majd a modulok iránti keresletet. A beszámoló nem említi, hogy a TrendForce mire alapozza az értesüléset, ahogyan azt sem, hogy mi történik azoknál, akik a natív windowsos Copilotot szeretnék használni, de csak 8 vagy 12 GB memóriájuk van.

A Microsoft ugyanis eddig nem nevezett meg hivatalos hardveres követelményt a chatbothoz és az digitális asszisztenshez, még a nemrég elstartolt előfizetős Copilot Pro tagság leírásában sem, amivel akár az Office programokban is elérhető az AI szolgáltatás. Mindazonáltal hónapok óta keringenek a pletykák arról, hogy még az idén befuthat a Windows következő főverziója, amelybe jó eséllyel mélyen integrálva lesz a mesterséges intelligencia, így akár az is meglehet, hogy itt már valamilyen formában említésre kerül a 16 GB memória szükségessége.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.