Hirdetés

Aggodalomra adhatnak okot az amerikai hadsereg által használt AR headsetek



|

Már két éve kísérleteznek a Microsoft által gyártott HoloLensekkel, amik közel sem olyan biztonságosak mint azt először hittük.

Hirdetés

Habár a VR kora még nem jött el, közel sem kell temetnünk a technológiát. Azonban pont úgy, mint a mesterséges intelligenciával, ezzel és társaival kapcsolatban is számos kétely merült fel, most éppen az amerikai hadseregben, ahol elsősorban a különböző kiterjesztett valóság headsetek ellen intézett hackertámadásoktól tartva korlátoznák ezeknek az eszközöknek a használatát.

Már két éve, hogy a Microsoft megkezdte a saját headsetének, a HoloLensnek a gyártását az amerikai hadsereg számára, melynek prototípusait egyelőre csak a kiképzések során használják. A vállalat eszközeinek segítségével a kiképzők holografikus képek segítségével támogatják a tanulási folyamatokat, mindezek mellett a katonák a headsetek viselése közben képesek akár átlátni a füstfelhőkön, de egy gombnyomásra még egy 3D-s térképet is a látóterükre vetíthetnek.

Hirdetés

A katonák közül már az elején is többen az eszköz ellen voltak, hiszen az sokaknál rosszullétet, elsősorban hányingert és fejfájást idézett elő, azonban a jelenlegi félelmek most az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának kutatásokért felelős részlegén fogalmazódtak meg. Itt a vezetőség elsősorban most attól tart, hogy az egyes hackerek VR/AR-eszközöket viselő katonák ellen indított kognitív jellegű támadásaikkal megbéníthatják és cselekvésképtelenné tehetik őket.

Ezen támadások közé tartoznak egyébként a késleltetéseket előidéző, hatalmasra duzzasztott információáradatok, melyek hosszútávon rosszulléthez vezethetnek, de a Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) ide sorolja még a különböző tárgyak elhelyezését is, amivel a katonák látóterét próbálják korlátozni a támadók. Említésre kerültek még a szemkövetéssel kapcsolatos problémák is, amelyekkel könnyen visszaélhetnek a hackerek.

Az újonnan felmerült biztonsági aggályok miatt a DARPA egyébként egy olyan kezdeményezést is bejelentett, melynek keretein belül egy olyan kevert valóságra épülő rendszert hoznának létre, amely elsősorban az ilyen jellegű kognitív támadások megelőzését szolgálná.

A headsetekkel kapcsolatos problémák és félelmek viszont most olyannyira komolyra fordultak, hogy az amerikai hadsereg jelenleg a HoloLensek felülvizsgálatát követeli, melybe eddig már 22 milliárd dollárnyi adófizetői pénzt fektettek be. Ezzel kapcsolatban még egy kérést is intéztek az amerikai Kongresszus felé, melyben 400 millió dollárnyi támogatást igényeltek a headsetek vizsgálatára, azonban ennek töredékével, összesen 40 millió dollárral szálltak be a törvényhozásnál a felülvizsgálati programba.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.