Hirdetés

Akár 17 százalékkal is gyorsulhatnak a következő generációs Intel processzorok



|

Az alaplapgyártók mindig sok érdekességgel szolgálnak a következő processzorok tudását illetően. Ezúttal az ASRock volt túl beszédes.

Hirdetés

Habár még mindig az Intel rendelkezik a nagyobb piaci részesedéssel (65%), az AMD azért nem veszélytelen ellenfél (35%) - ráadásul az Intelt az utóbbi években több nehézség is hátráltatta. Biztonsági problémák merültek fel rengeteg chip esetében, valamint a gyártási technológiával is akadt gondja a vállalatnak.

Éppen ezért egy igazán sikeres széria úgy kell a gyártónak, mint egy falat kenyér. Közeledünk is a 14. generációs processzorok, a frissített Raptor Lake chipek megjelenéséhez, amelyekről már eddig is több mindent tudunk - most pedig az információk egy része kvázi hivatalosnak is tekinthető - igaz, nem az Intelnek, hanem az egyik alaplap gyártónak, az ASRocknak köszönhetően.

Noha az információk nem az Inteltől származnak, mégis érdemes számolni velük, mert az ASRock saját blogján jelentek meg egy rövid időre, hogy aztán gyorsan el is tűnjenek onnan. Valószínűleg véletlen élesítették a bejegyzést, amely rámutatott arra, hogy a 14. generáció az egymagos teljesítményben 4-8 százalékos előrelépést hoz, processzorszinten pedig átlagosan 8-15 százaléknyi plusz várható.

Hirdetés

Az Intel a nagyobb számítási teljesítményt az órajel növelése és a hőkeret emelése mellett adott esetben az E magok számának növelésével éri el. Utóbbi a Core i7-14700-ra igaz, amelybe négy extra egység kerül, 17 százalékos teljesítménynövekedés eredményezve ezzel. A többi processzornál a teljesítmény növelése főleg a 100-200 MHz-cel magasabb órajelnek köszönhető.

A processzorok tokozása szerencsére nem változik, így elméletben lehetőség van arra, hogy a régebbi alaplapok is megkapják a 14. generációs chipek támogatását. Az ASRock bejegyzésének apropója is az volt, hogy a gyártó elmondhassa: a 600-as és 700-as sorozatba tartozó alaplapok (Z790, Z690, B760, B660 és H610) BIOS-frissítés segítségével kezelik majd az Intel új processzorait.

A Raptor Lake chipek természetesen a DDR5 memóriaszabványt is kezelik majd, abból is a jelenlegi leggyorsabbat, a DDR5-6400-at. Ami a megjelenést illeti, az ASRock szerint a premier októberben lesz. Pontosabban valószínűleg szeptember 19-én tudunk majd meg, ekkor lesz az Intel fejlesztői konferenciája, várhatóan a vállalat ekkor teszi majd meg a hivatalos bejelentést.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.