Hirdetés

Akár még 10 évre előre is jelezheti a szívrohamot a mesterséges intelligencia



|

Igen biztató eredmények érkeztek az Oxfordi Egyetem kutatóitól.

Hirdetés

Mint mindenhol, már az egészégügyben is kísérleteznek a mesterséges intelligencián alapuló eszközökkel és szoftverekkel, amik eddig leginkább az eredmények elemzése és a diagnózisok felállítása során kerültek előtérbe. Egy új kutatás mentén most azonban még biztatóbb eredmények érkeztek ezekkel kapcsolatban.

A British Heart Foundation (BHF) által finanszírozott kutatás keretében ugyanis megállapították, hogy a mesterséges intelligencia akár képes lehet 10 évre előre jelezni a szívroham jelentős kockázatát.

A kutatás egészen pontosan a szív-CT-k mentén került kivitelezésre, melyet elsősorban az artériák elzáródására, illetve a szűkületek feltárására alkalmaznak. A kísérletbe több mint 40 ezer főt vontak be, akiken rutinszerű szív-CT-t végeztek el, amiken aztán az elzáródásokat kereső algoritmust is lefuttatták. Ezt követően egészen 2,7 éven át figyelték meg a pácienseket, és azt, hogy miként is alakult az egészségügyi állapotuk.

Hirdetés

Mindeközben további 3393 betegen kezdték el tesztelni a mesterséges intelligencián alapuló technológiát, akiket aztán további 8 éven át figyeltek meg. Ezek alapján arra jutottak, hogy az MI képes volt teljesen pontosan megjósolni a szívroham kockázatát.

Az eljárás során a technológia az eseteket a kockázati pontszámok generálásával írta le, amiket később aztán az orvosoknak is bemutattak, akik ezekhez igazodva az esetek 45 százalékában hajtottak végre módosításokat a betegek kezeléseit illetően.

A kísérlet eredményeképpen az oxfordi kutatók továbbá arra következtettek, hogy a mesterséges intelligencia által elemzett CT-adatoknál nagyobb eséllyel tárhatók fel azon kisebb, de sok esetben jelentős, korai elváltozások, melyekkel hosszútávon nagyobb eséllyel lehetne megelőzni a későbbi szívinfarktusokat is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.