Hirdetés

Jelentős árcsökkenést hozott az AMD-s chiplet dizájn



|

A Ryzen 9 3950X költségeit a chiplet dizájnnak köszönhetően egész konkrétan meg tudták felezni.

Hirdetés

Sokszor volt már szó a múltban az AMD úgynevezett chiplet dizájnjáról, amely a jelek szerint nagyon bevált. A cél az volt ezzel, hogy megszabaduljanak a drága monolitikus processzordizájntól, gazdaságosabb magok érdekében. Azt persze eddig senki sem tudta, hogy ez mennyire számított a gyakorlatban gazdaságos megoldásnak. Az AMD most azonban elárulta, hogy amennyiben az Intelhez hasonlóan még mindig monolitikus dizájnt használna, akkor egy 16-magos processzor kétszer annyiba kerülne, mint jelenleg. 

Hirdetés

A szakértők szerint magától értetődő, hogy ha egy ostyát veszünk, akkor kockázatosabb és rosszabb hatékonyságot eredményez nagy processzor die-t gyártani, mint több kisebbet. A chiplet dizájnnak is vannak persze nehézségei, ugyanakkor az AMD az egyiket egy ultragyors IO-chippel oldotta meg. 

Az AMD az áttérésnek hála felezni tudta a költségeket, ennek hála egy 16-magos, 32-szálas Ryzen 9 3950X processzor pedig 750 dollárért szerezhető be. Amennyiben maradtak volna a monolitikus dizájnnál, akkor a vételára 1250-1500 dollár magasságába emelkedett volna a tippek szerint. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.