Hirdetés

AMD: felejtsd el a grafénalapú processzorokat



|

Az AMD szerint a következő tíz évben maradnak a szilíciumalapú CPU-k, de legalább jön az 5 és a 3 nm-es gyártástechnológia.

Hirdetés

Az AMD adatközpontokért felelős alelnöke, Forrest Norrod nemrég egy konferencián beszélt, és azt mondta, hogy bár a tech szektor számára óriási jövőt ígér a grafén, a következő tíz évben nem várhatunk nagyobb áttöréseket. Norrod szerint maradnak a szilíciumalapú lapkák, legalábbis egyelőre. 

Hirdetés

Ezeknek a gyártása bár egyre komplexebb, azért a menetrend már megvan, egészen 3 nm-ig. Az alelnök szerint a gyártók sikeresen skáláznak lefelé, a gyártástechnológiák között pedig átlagosan 4-5 év alatt tudnak váltani. Ez azt jelenti, hogy az 5 nm-re, majd a 3 nm-es technológiára való átállás nagyjából 10 évet vehet igénybe. 

A grafén remek vezetőképességgel rendelkezik (függetlenül a hőmérséklet változásától), illetve THz-es teljesítményre is képes lesz. Azonban ez még erősen a jövő zenéje. 

Ami pedig a kvantumszámítógépeket illeti, Norrod szerint a technológia a következő 10-100 évben indul majd virágzásnak. Bár alapvetően speciális munkamenetekhez tervezik, és a hagyományos megközelítéseket nem váltja le, a technológiák fejlesztése párhuzamosan is megoldható. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.