Hirdetés

Időjárást jósolnak az AMD-alapokra építő új szuperszámítógépek



|

327 680 darab Zen 2-es processzormag dübörög azokban a szuperszámítógépekben, amelyek az időjárás-előrejelzést segítik majd a NOAA számára.

Hirdetés

Az amerikai NOAA bejelentette, hogy hamarosan két új szuperszámítógépet állít szolgálatba, méghozzá a 10 éves, 505,2 millió dolláros új programja keretében. Ezek a gépek az időjárás-előrejelzést segítik majd. Mindkettőbe második-generációs, 64-magos AMD Epyc Rome 7742 processzorokat építenek be, amelyeket a Cray Slingshot hálózata kapcsol össze. A clusterekben így 327 680 Zen 2-es processzormag dübörög, és mindegyik gép 1,3 PB rendszermemóriával rendelkezik. A Cray ClusterStor rendszerei pedig 26 TB tárhelyet garantálnak: 614 TB lesz flash tárhely, a többit két 12,5 PB-s HDD-s rendszer adja. 

Hirdetés

A Cray-rendszerek maximum teljesítménye 12 petaflops lehet, így a NOAA szuperszámítógépei mind egybevéve akár 40 petaflops teljesítményt is elérhetnek majd. Bár a Cray Shasta rendszerei még nem kerültek fel a top 500-as listára, de a beígért teljesítménnyel valahol a 25. hely környékére tornázhatják majd magukat - ezek viszont csak 2022-ben futnak be, vagyis addigra nem biztos, hogy az ígért erő elég ehhez a pozícióhoz. 

A NOAA tudósait a hurrikánok követésében és a hőmérsékletanomáliák azonosításában is segítik majd a gépek, de nem gondolják azt, hogy a világ más részein dolgozó kollégáikkal emiatt versenybe kerülnének. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.