Hirdetés

APC Back-UPS Pro BR1200SI teszt - így nem lesz sosem gond az áramszünet



|

Az áramszünet csak rosszkor jöhet, PC-nél pedig adatvesztés lehet a velejárója. Viszont egyszerűen tehetsz ellene, sőt, az örök Wi-Fi sem kizárt, csak egy jól megválasztott UPS kell neked. Mutatjuk.

Hirdetés

Nincs arra szó, hogy milyen idegesítő egy váratlanul jött áramszünet, amikor éppen legfontosabb dokumentumodat szerkeszted, videochatben vagy, esetleg a virtuális csatatéren van rád szükség. A notebooknál némiképp jobb a helyzet, ám itt meg azzal kell számolnod, hogy a kiegészítő perifériák, a router, a monitor és a nyomtató sötétülnek el, ráadásul normál konnektorból még nemkívánatos zavarok is érkezhetnek, amik egycsapásra tönkre tehetik bármely eszközödet.

Mint megannyi mindenre, erre is van persze megoldás, méghozzá egészen elegáns, amit szünetmentes tápegység néven ismerhetünk. Ez sokak szemében nem más, mint egy nagy, fekete kocka az asztal alatt, ami egy akkumulátor és más semmi. Nos, ez jó néhány cégnél így is van, ám a kategória egyik legmeghatározóbb szereplője, az APC bizonyította már jó néhányszor, hogy ennél sokkal többről is lehet szó. A Back-UPS Pro BR1200SI modellt vettük alaposabban szemügyre, hogy megmutassuk, mire képes egy fejlett szünetmentes tápegység és miért érdemes akár notebook mellé is választani egy ilyet.

Állig felszerelt tápegység

Az APC Back-UPS modelljei többféle kialakításban is elérhetők, ám az egyik legelterjedtebb a BR1200SI-re is jellemző tower forma, vagyis az álló helyzetű UPS. Ez a Back-UPS Pro modell kissé magasabb, mint a régebbi modellek, ám ez nem véletlen, ugyanis egyrészt 1200 VA-s teljesítményre képes (névlegesen ez 720 Wattot jelent), másrészt az előlapot maximálisan kihasználta az APC. Nem érdemes az asztal alatti sarokba, a szekrény mögé rejteni a tápegységet, ugyanis a nagyméretű kijelzőjén több hasznos adatot is találsz. Ezek között van például a belső akkumulátor töltöttségi szintje, valamint az aktuális terhelésre vonatkozó áthidalási idő is, amit egészen pontosan határoz meg az elektronika.

Hirdetés

Ez azonban még nem minden, ugyanis a kijelző alatt találsz két USB portot is. Az egyik normál Type-A, a másik pedig Type-C típusú és mindkettő támogatja a gyorstöltést 5 Volt mellett 3 Amper erősséggel. Természetesen védett aljzatokról van szó, és igen praktikus, hogy ezen kettő az előlapra került.

A hátlapja ennél is zsúfoltabb a BR1200SI modellnek, amelyben nem mellesleg szerszámok és pilótavizsga nélkül is ki tudod cserélni a 24 voltos akkumulátort. A hátlapon felül találod az adatvonalak védelmét, így egy normál RJ11-et, valamint RJ45-öt is, amibe akár gigabites sebességű CAT 5/5e/6 kábeleket is csatlakoztathatsz. Ez már csak azért is fontos, mert bizony itt is érkezhetnek olyan zavarok, amelyek például igen rossz hatással lehetnek az adatátvitel sebességére, sőt, extrém esetben a PC, modem vagy router meghibásodásához is vezethetnek. A jobb felső sarokban a jól megszokott adatport található, amely normál USB-n kapcsolódik a PC-hez és elengedhetetlenül fontos, hogy betehesd a Back-UPS Pro vezérlésére készült PowerChute programot.

A hátlap jelentős részét az IEC (C13) típusú, tiszta szinuszos kimeneti csatlakozások foglalják el. Ebből összesen 8-at találsz itt, vagyis eszközt kapcsolhatsz erre a szünetmentes tápegységre, ami több, mint elegendőnek számít. A 8 aljzatból 6 darab szünetmentes tápellátást és teljes szűrést kínál, míg a maradék kettő szűrésre lett felkészítve. Mester portok nincsenek, vagyis a hat szünetmentes kimenet egyenrangú. A BR1200SI túlfeszültségvédelemmel is fel lett szerelve, emellett az egészen komoly feszültségingadozások ellen is hatékony védelmet nyújt minden rákapcsolt eszköz számára. Ez számokban kifejezve még jobban érzékeltethető: a 230 Volt helyett 176-294 Volt közti ingadozást is képes hatékonyan kiszűrni. A nagyfogyasztóktól sem esik pánikba, 10 Amperig bármivel megbirkózik.

Szakadatlan kraft

A kicsomagolás és beüzemelés mindössze pár percet vesz igénybe. Csatlakoztatni kell a lezárt akkumulátort, amiben egy matrica segít, majd a tápkábeleket a megfelelő helyekre dugva rendszered elé kötni a bekapcsolt szünetmentes tápegységet. A felfelé kb. 25-30 fokban megdöntött kijelzőn egyértelműen leolvashatók a legfontosabb adatok, ehhez még PC-s USB-összeköttetésre sincsen szükséged. Egyrészt látszik, ha online van a tápegység, valamint a pillanatnyi terheltsége és az akkumulátor töltöttsége is leolvasható. A kijelző alsó felén váltogathatsz a hasznos információk között: itt elérhető a be- és kimeneti feszültségszint, a frekvencia, az áthidalási idő, pillanatnyi fogyasztás és az is, hogy mennyi esemény történt. USB-n összekapcsolva PC-vel az UPS-t, ennél is többet tudhatsz meg.

A PowerChute program angol nyelvű kezelőfelülete ódivatú, de kellőképpen informatív. Az értékek leolvasása mellett használhatod belső UPS-teszt lefuttatására, valamint a felhasznált energia monitorozására is. Itt megadhatod a villamosenergia aktuális árát (kWh-ban), ez alapján a program számolja, mennyit fogyasztottak rákapcsolt berendezéseid. A beállítások talán leghasznosabb része, hogy megadhatod, akkumulátoros üzemmódra váltás esetén miként viselkedjen a Back-UPS Pro: néhány perc után szabályos leállítást kezdeményezhet a program a PC felé, vagy akár teljesen el is fogyaszthatja a rendelkezésre álló tárolt energiát, hogy csak a legvégén kapcsolja le a számítógépet - természetesen ezúttal is a szabványos Windows leállítást meghívva, lehetőleg adatvesztés nélkül.
Az érzékenység, feszültségingadozás és az értesítések beállítása is elérhető itt, érdemes minden lapon végigmenni és a megfelelő beállításokat elvégezni.

UPS, nem csak PC-hez

Sok a bóvli szünetmentes tápegység a piacon, de az APC nem ebbe a ligába tartozik. Ez hatványozottan igaz a Back-UPS Pro BR1200SI modellre is, amely forradalmat nem hoz az UPS-ek világába, de azért nyújt némi hozzáadott extrát. A szünetmentes tápegység vonalinteraktív és 1200 VA/ 720 Watt teljesítményű, ami még egy közepesen erős gépet és egy nagy, 32"-os, 4K-s monitort is képes 30-50 percen át ellátni árammal, ha úgy hozza a szükség. Az obligát USB-s adatkapcsolat nagyon fontos, de a PowerChute programra ráférne egy alapos modernizálás - a felülete elavult. Ettől még persze a szükséges beállításokat elvégezheted és a rendszer szabályos leállítását is el tudja végezni automatikusan a program.

A BR1200SI töltése viszonylag lassú, az akkumulátor teljes töltési ciklusához mintegy 16 óra szükséges, amit tesztünk is alátámasztott. A szünetmentes tápegység hatékonysága kiváló, 10%-nál már 95% felett van, ha pedig jobban terheled, ez a mutató 99% fölé is mehet.
Az előlapi kijelzőre az első napokban gyakran, aztán egyre ritkábban fogsz rápillantani, de amikor szükség van rá, nagy segítséget jelent. A két előlapi USB csatlakozástól szupergyors töltést ne várj, de abban biztos lehetsz, hogy a leadott 15 Watt (5 V, 3 A) stabil, szűrt és biztonságos - érdemes 1-1 töltőkábelt fixen itt tartani, ezzel egy-két töltőfejet kiválthatsz az asztalod környékén.

A hátlapi 6+2-es elosztás bőségesen elegendő, kényes eszközeidet is érdemes legalább a szűrt kimenetekre csatlakoztatni a szimpla fali aljzat vagy filléres elosztó helyett. A gigabites LAN lehet még hasznos, hiszen ezen a kábelen is érkezhetnek kisebb-nagyobb zajok, de az RJ11-nek egyre kevesebb a jelentősége - persze megléte senkit sem zavar.

Ha a PowerChute program ódivatú kinézetétől eltekintünk, a BR1200SI egyetlen kevésbé vonzó tulajdonsága az ára. 3 év garanciával (ez akár 6 évre is kiterjeszthető!) és pár perc alatt, házilagosan cserélhető, 3-5 év élettartamú akkumulátorpakkal a BR1200SI ára még pont befér 200 ezer forintba, de cserébe az egyik legmegbízhatóbb, extra és hasznos szolgáltatásokkal is megpakolt szünetmentes tápegységed lehet, ami sokkal több, mint egy szimpla akkumulátorcsomag az asztal alá rejtve.

APC Back-UPS Pro BR1200SI

Ár: 192 590 Ft
A BR1200SI-ért közel 200 ezer forintot kérnek, de cserébe az egyik legmegbízhatóbb, extra és hasznos szolgáltatásokkal is megpakolt szünetmentes tápegységed lehet, ami sokkal több, mint egy szimpla akkumulátorcsomag az asztal alá rejtve.
  • torony kialakítás
  • 1200 VA/720 W névleges teljesítmény
  • 6+2 IEC C13 kimenet
  • RJ11 és RJ45 GbE szűrés
  • 1×Type-C és 1×Type-A előlapi csatlakozók 15 W töltéssel
  • vonalinteraktív, 10 A kapcsolási áramerősség
  • nagyméretű LCD-kijelző
  • kb. 16 óra újratöltési idő
  • 3-5 év akku-élettartam
  • szerszám nélkül cserélhető akku, nem redundáns
  • 3 év garancia
  • 36,8×26×10 cm, 11,7 kg
PRO
  • keskeny kivitel
  • nagy és hasznos LCD-kijelző
  • Type-C és Type-A előlapi töltőportok
  • sok mindenre elegendő teljesítmény
  • gigabites RJ45-szűrés
  • 6+2 kimenet
  • PC-vezérlés USB-n keresztül
  • szerszám nélkül cserélhető akkupakk
Kontra
  • viszonylag lassú visszatöltés
  • csak 15 W az USB portok gyorstöltése
  • ódivatú a PowerChute kezelőfelülete
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 8141
    [topic] => 1
    [group] => 15
    [gameinfo_name] => APC Back-UPS Pro BR1200SI
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 273
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2022-12-02 14:17:35
    [gameinfo_webpage] => https://www.apc.com/hu/hu/product/BR1200SI
    [gameinfo_tags] => apc, ups, szünetmenets, tápegység, teszt, back-ups pro, br1200si
    [gameinfo_url] => apc-back-ups-pro-br1200si
    [gameinfo_pro] => keskeny kivitel
nagy és hasznos LCD-kijelző
Type-C és Type-A előlapi töltőportok
sok mindenre elegendő teljesítmény
gigabites RJ45-szűrés
6+2 kimenet
PC-vezérlés USB-n keresztül
szerszám nélkül cserélhető akkupakk
    [gameinfo_kontra] => viszonylag lassú visszatöltés
csak 15 W az USB portok gyorstöltése
ódivatú a PowerChute kezelőfelülete
    [gameinfo_data] => torony kialakítás
1200 VA/720 W névleges teljesítmény
6+2 IEC C13 kimenet
RJ11 és RJ45 GbE szűrés
1×Type-C és 1×Type-A előlapi csatlakozók 15 W töltéssel
vonalinteraktív, 10 A kapcsolási áramerősség
nagyméretű LCD-kijelző
kb. 16 óra újratöltési idő
3-5 év akku-élettartam
szerszám nélkül cserélhető akku, nem redundáns
3 év garancia
36,8×26×10 cm, 11,7 kg
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 10
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 8
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [gameinfo_price] => 192 590
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => A BR1200SI-ért közel 200 ezer forintot kérnek, de cserébe az egyik legmegbízhatóbb, extra és hasznos szolgáltatásokkal is megpakolt szünetmentes tápegységed lehet, ami sokkal több, mint egy szimpla akkumulátorcsomag az asztal alá rejtve.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 273
            [manufacturer_name] => APC Hungary
            [manufacturer_url] => apc-hungary
            [manufacturer_link] => http://www.apc.com/site/apc/index.cfm?isocountrycode=hu
            [link] => /gyarto/apc-hungary
        )

    [link] => /termekinfo/apc-back-ups-pro-br1200si-8141.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => keskeny kivitel
            [1] => nagy és hasznos LCD-kijelző
            [2] => Type-C és Type-A előlapi töltőportok
            [3] => sok mindenre elegendő teljesítmény
            [4] => gigabites RJ45-szűrés
            [5] => 6+2 kimenet
            [6] => PC-vezérlés USB-n keresztül
            [7] => szerszám nélkül cserélhető akkupakk
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => viszonylag lassú visszatöltés
            [1] => csak 15 W az USB portok gyorstöltése
            [2] => ódivatú a PowerChute kezelőfelülete
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 8.7
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    9

  • Ár/Érték:

    8

  • Anyagminőség:

    9

  • Extra funkciók:

    9

  • Kijelző:

    10

  • Szoftver:

    7

  • Akkumulátor:

    9

  • Kinézet:

    8

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.