Hirdetés

Megérkezett a legerősebb ASUS StudioBook és a mindennél okosabb karóra



|

Ha dolgozol is PC-del, eljött a te időd, legyen akár monitor, akár egy bivalyerős notebook. Ha csak egészséges(ebb)en akarsz élni, akkor is van egy jó hírünk.

Hirdetés

A nyár elejét a duplakijelzős Pro Duo ZenBookokkal indította az ASUS, ami egészen eredeti és érdekes ötlet volt. Miközben ezek a gépek meg is érkeztek a hazai boltokba, mi már tűkön ülve vártuk, a nyár végén vajon milyen extrém, új termékekkel készül a gyártó. Szerencsére nem csalódtunk, bár aki a mostani gépek és eszközök közül szemel ki valamit, annak mélyen a zsebébe kell majd nyúlnia. A tajvani gyártó már az IFA 2019 előtt pár nappal leleplezte őszi újdonságait, amelyeket volt szerencsénk megnézni Berlinben, most a friss felhozatal első része következik.

Hirdetés

StudioBook-család

Gyönyörű külső és szerverszintű belső: ez az új StudioBook-széria, amely kifejezetten a tartalomgyártóknak készült. Az Intel Xeon CPU mellé így akár 128 GB RAM is kerülhet egy normál méretű notebookba, sőt, az NVMe SSD-k RAID-be kapcsolva akár 6 GB/s szekvenciális sebességre is képesek. Ennek a trükkje egészen egyedi, ugyanis az egyik SSD-t egyenesen a CPU PCIe vonalaira kapcsolta az ASUS.

A grafikus vezérlők közül választhatsz RTX 2060-as GPU-t a StudioBookba, ha viszont még komolyabb teljesítményre van szükséged, akkor egy Quadro RTX5000-es modellt is kérhetsz a Xeon CPU mellé. A StudioBookok másik nagy erénye a kijelző: a 15 colos gépházba sikerült 17 colos, 16:10-es képarányú kijelzőt belepréselni, ráadásul a képminőségre sem lehet panasz. Az előre kalibrált kijelző 92%-os kijelző/gépház aránya kiemelkedő a laptopok piacán, ahogy a 97%-os DCI-P3 lefedettség is egyedülálló. Persze egy kis extra kijelzőterület bármikor jól jöhet, ezért ezekből a StudioBookokból is készült olyan, amelyben ott a ScreenPad 2.0, vagyis az érintőkijelzőként funkcionáló touchpad.

A felsőkategóriába még idén ősszel berobbanó StudioBookoknál mi két nagyon fontos extrára kaptuk fel igazán a fejünket. Egyrészt az ASUS garantálja, hogy még teljes terhelés, CPU+GPU együttes használata mellett sem lesz throttling, vagyis a hűtőrendszer kellően robosztus, így a Boost órajeleket sokáig képes maximumon tartani mindkét chip. A másik is ide kapcsolódik: ez a 39 dBa alatti zajszint, amit mi is megerősíthetünk: a kiállított példányok egyike sem sivított még terhelés alatt sem (de persze véglegeset majd csak a tesztelés során tudunk mondani).

Azért egy kis szoftveres finomsággal is megtoldotta a StudioBookokat az ASUS, mégpedig a Smart Sync appal. Ez egy mobilos alkalmazás, amely kapcsolódik a notebookodhoz, így a géptől távol is figyelemmel kísérheted, hogy például a renderelés nem akadt-e el valahol. Apró, ámde annál hasznosabb extra.

ProArt PA32UCX

A ProArt márka hazánkban is jól ismert a monitorok piacán. A legújabb példánynál egy célja volt a fejlesztőknek: a ma elérhető technológiából minden jót bezsúfolni egy termékbe. A PA32UCX egy speciális, 4K-s kijelző, amely mini LED-technológiával készült. Az egyik legfontosabb újdonság a minden eddiginél több zónára felosztott háttérvilágítás: ezúttal már 1152 zónás local dimminget használ ez a modell. Ez 3× több, mint a hagyományos modelleknél, így pedig a normál IPS-kijelzőkhöz képest 1000× nagyobb kontraszt érhető el.

Nem is csoda hát, hogy a HDR1600 szabványnak is megfelel a monitor, amelynek emellett négyféle csatlakozója is van (Thunderbolt 3, HDMI, DisplayPort és USB), valamint 120 Hz-es frissítésre képes. Ez utóbbi VRR-módra is képes, vagyis 48-120 Hz között dinamikusan szabályozható a frissítési ráta, ami játékfejlesztők számára is izgalmassá teszi a PA32UCX-et.

Szenzor-túladagolás a csuklón

2018-ban az ASUS egy egészen egyedi külsejű okosórával próbálta megvetni lábát a piacon. A VivoWatch újdonsága a vérnyomásmérés volt a szokásos pulzusmérésen felül. A kilapított tojásforma nem győzte meg a felhasználókat és néhány funkciót is hiányoltak, így elkészült a VivoWatch SP, amely ezeket a hiányosságokat pótolja.

Az óra formája mostantól kerek, mérete pedig sokkal barátságosabb, miközben továbbra is rengeteg szenzort rejt a fém ház. A vérnyomásmérés is megmaradt, a szükséges érzékelő viszont oldalra került, ami kényelmes és nem növeli az óra méretét. Az ECG, PPG és egyéb szenzorok segítségével a VivoWatch SP még a véroxigén-szintedet is képes megmérni, továbbá van benne GPS, magasságmérés és egy akkora akkumulátor, hogy egy töltéssel akár 14 napig használható az óra. Mindezt úgy, hogy közben éjjel-nappal méri az összes értéket. Egy komplett "vizsgálat" 15-20 másodpercig tart csupán.

Nem létezik jól működő okosóra megfelelő szoftver és szolgáltatás nélkül. Az ASUS HealthAI technológia keretein belül jelent meg egy speciális szolgáltatás. Az óra 7 napig folyamatosan méri értékeidet és figyel a nap minden percében, majd ezek alapján összeállít számodra egy életviteli tervet, hogy min érdemes változtatnod, hogy egészségesebb legyél, sőt, ezt segít is betartani. Nagyon érdekesen hangzik, kíváncsian várjuk, hogy is működik mindez a valóságban.

Sajnos a kiállított óra kijelzője még nagyon halvány volt és nem minden funkciót tudtunk kipróbálni (például az alvást), de várhatóan novemberben már kapható lesz a VivoWatch SP és akkor egészen biztosan rávetjük magunkat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.