Hirdetés

Asus TUF Gaming GeForce RTX 3070 OC teszt – a nevető harmadik



|

Az RTX 3080 meggyőzött, a 3090 lehengerlő volt, az igazi befutó azonban a GeForce RTX 3070 lehet: RTX 2080 Ti-teljesítmény elérhető áron. Kérdés, hogy hihetünk-e az Nvidiának.

Hirdetés

Azt már nyáron lehetett sejteni, hogy az új GeForce GPU alaposan felkavarja majd a videokártyák piacát, de azt már kevesen tippelték, hogy a kedélyeket is ennyire felborzolja. Először a kiváló teljesítmény sokkolta a PC-s gamereket, majd a rádöbbenés, hogy olyan kevés kártyát tudott csak gyártani az Nvidia, hogy ezt a gyorsulást nem igazán tudja senki sem megtapasztalni.

A GeForce RTX 3080 piacra dobása olyan hisztériát váltott ki, hogy voltak, akik külön azért fizettek robotot (netes algoritmust), hogy felvásárolja nekik az RTX 3080-akat, amiket aztán borsos felárral adtak el. A GeForce RTX 3090 mindenben gyorsabb volt a 3080-nál, tesztlaborunkban is minden eddigi rekordot megdöntött, ám ajánlani felesleges is lett volna: az eredetileg belőtt, hihetetlenül magas, 650 ezer forintos áron nem is lehetett ilyen csúcsmodellt találni, helyette 900 ezer forint felett, sőt, egy millióért kínáltak néhány darab alapmodellt.

Tesztünk írásának pillanatában sem jobb a helyzet: a legnagyobb árkereső weboldalak szerint RTX 3080 nincsen eladó hazánkban, RTX 3090-ből pedig mindössze egyetlen hely kínál egy darabot 950 ezer forintért (ami ugyancsak külső készleten van csupán, vagyis nem biztos a helyzet).

Miközben az Ampere alapú GPU-k és Founders Edition VGA kártyák nagyon sok gamert felcsigáztak és a pénztárcáik tágra nyitására ösztönöztek, az Nvidia félresikerült piaci startja rengeteg felhasználót felbosszantott. De most következik az a modell, ami a várakozások szerint akkora közönségkedvenc lesz, hogy még a legendás GeForce4 Ti 4200-es is elbújhat majd az árnyékában.

 

Hirdetés

Ampere kicsiben

Az RTX 3080 és RTX 3090 a hihetetlenül jó 3D-s teljesítményét az új alapokra épített Ampere GPU-nak köszönheti. Ezeken a csúcskártyákon a GA102-es verziók találhatók eltérő számú aktivált shader klaszterrel, ám a kisebb, RTX 3070-es kártyákhoz már új chipverziót készített az Nvidia.

Ez a GA104-es chip, amely szintén a Samsung 8 nm-es gyártástechnológiájával készül és ha a számozást szigorúan vesszük, az RTX 2070, illetve az RTX 2070 Super utódja, amelyhez az Nvidia az RTX 2080 Ti-vel azonos teljesítményt ígért. Nem is csoda, hogy a háromféle, bejelentett RTX 30-as kártya közül erre kapták fel legtöbben a fejüket. Az RTX 2080 Ti egy 450-500 ezer forintos kártya, amelynek teljesítményét mostantól 200 ezer forintért (egészen pontosan 500 USD-ért, vagyis 155 ezer forintért) is megkaphatod:

mi ez, ha nem jó ajánlat?

A kártya nevéből nem nehéz kitalálni, hogy az RTX összes speciális effektjét megkapjuk itt is, ahogy a 70-es mutató azt is segít belőni, hogy még mindig a felsőbb kategóriában járunk. A CUDA magok számát az előző generációhoz képest lazán megduplázta az Nvidia, így az RTX 3070 5888 CUDA shader processzort állít csatasorba.

Ehhez tartozik 184 textúrázó és 96 RoP egység - utóbbi éppen annyi, amennyit az RTX 3080 is kapott. A Tensor és RT magok is erősödtek és természetesen a legújabb alapokra épülnek.

Ha az Nvidia ajánlott árazását nézzük, a 700 dolláros RTX 3080-nál az 500 dolláros RTX 3070 a memória-alrendszerben gyengébb érezhetően. Bár az RTX 3080 10 GB VRAM-ja sem sok, az RTX 3070 csak 8 GB-ot kapott, ráadásul a chipek csupán GDDR6-osak (nem GDDR6X-esek) és 320 bites helyett 256 bites buszon kapcsolódnak a GPU-hoz.

Ez a kiépítés megegyezik az előző generációs RTX 2070-nél látottal, ami azért némi aggodalomra adhat okot. Az Nvidia által megadott 220 wattos átlagos fogyasztás egy kicsit magasabb, mint az RTX 2070 185 wattja, de ez még nem olyan eget rengető növekedés, ráadásul ezért cserébe a beígért gyorsulás óriási.

A karcsúsítás csupán a modulok, shaderek számának csökkentését, illetve a memória-alrendszer megnyirbálását jelentette, a szolgáltatások ugyanazok, mint a nagy testvéreknél. A GeForce RTX 3070-es grafikus kártyák továbbra is PCIe 4.0 x16-on kapcsolódnak a rendszerhez, a kimenetek közül eltűnt a Type-C, viszont a HDMI 2.1 (és a DP 1.4a) adott, új a videoenkóder modul, van HDR-támogatás és G-Sync kompatibilis kijelzőket is használhatsz.

A speciális Nvidia-technológiák közül itt is találkozhatsz a teljes RTX-támogatással, a DLSS legújabb inkarnációjával (felskálázás melletti képélesítés), az Nvidia Reflex-szel és az Nvidia RTX-IO-val is. Utóbbi kettő közül a Reflexet már támogatja pár játék (a késleltetés leszorítása a cél), míg utóbbinak kiaknázására még egy kicsit várni kell (a játékok gyorsabb betöltése a cél).

 

Asus TUF Gaming GeForce RTX 3070 OC

Két nappal ezelőtt, 2020. október 27-én az Nvidia útjára bocsájtotta saját tervezésű, Founders Edition RTX 3070-esét, ami nagyon jól néz ki és a tesztek alapján hűtése is csendes, azonban Magyarországra ilyen kártyából nagyon kevés jut el (vagy inkább egy sem), és ha mégis ráakadsz egyre, azt biztosan feláron kapod csak meg.

Mielőtt azonban elvonulnál búslakodni, megnyugtatunk, mert a referenciamodell nem az egyetlen jó dizájn az RTX 3070-esek világában. Az Asus TUF Gaming kiadása például mindjárt egy kiváló alternatíva, ugyanis a mérnökök az egyszer már bevált, kiválóan megtervezett, hatékony TUF Gaming hűtést pakolták erre a kártyára is változtatás nélkül. Vagyis ami a jelentősen nagyobb fogyasztású RTX 3080-nak is elegendő volt, az a hűtés az RTX 3070-nél már túllövés, aminek van jó oldala.

Persze a kártya maga nagydarab, nehéz és három ventilátoros, ám a hatékonysága kiváló és ezzel a hűtéssel a GPU sokkal tovább képes megnövelt Boost-órajelen üzemelni. Arról nem is beszélve, hogy hozzánk a 112,5 százalékos Power Limitre beállított OC modell jutott (a 12,5 százalékos mozgástér az RTX 30-asok világában jónak számít), amelynél az Asus az 1725 MHz-es referencia Boost órajelet 1815 MHz-re pumpálta fel - ez pedig egészen tekintélyes emelés, ahogy az a mérési eredményeken is tetten érhető.

A TUF Gaming-feliratnál némi RGB-világítást is bevetettek a tervezők, ami nem zavarba ejtően sok, de jól mutat (és lekapcsolható), ami pedig ennél is fontosabb, hogy alacsony terhelés, illetve 2D-mód esetén a ventilátorok leállnak és a passzív hűtéssel is beéri a GPU. Mindezt az eredeti tervek szerint 210 ezer forint magasságában kínálta volna az Asus, ám az utolsó pillanatban, a bejelentés napjának reggelén jött egy korrekció, amitől kiesett a kezünkből a gameregér: a TUF modell ára 283 990 Ft lesz. Az első sokkból felocsúdva már csak halkan és félve tettük fel a kérdést a hazai Asus felé, hogy

vajon mennyi Asus GeForce RTX 3070 lesz a hazai boltok polcain?

Sajnos a jövőbe ők sem képesek belepillantani, de azt látják, hogy hiába a kisebb chip és az olcsóbb, elterjedtebb VRAM, az RTX 3070 épp olyan ritkaság lesz, mint nagyobb testvérei. Lehet majd kapni Asus RTX 3070-es kártyát Magyarországon, de az Nvidia által meghirdetett 155 ezer forintos ár helyett 284 ezer forintért (a legolcsóbb, Dual modell 245 ezer forint lesz), sőt, még ennyiért sem, ugyanis hiába rendeltek a disztribútorok nagy készleteket, egyszerűen nem tud az Asus szállítani elegendő kártyát GPU-hiány miatt.

Ez nem egyedi, hazai különlegesség, külföldön is hasonló lesz a helyzet, sőt, az Nvidia által meghirdetett, hivatalos MSRP árak egyszerűen nem tarthatók: az RTX 30-as kártyákhoz szükséges VRM-áramkör és hűtés, a bonyolult NYÁK-lap és persze a chipek sokba kerülnek, a gyártás nehézkes és mindezek tetejébe még az ellátás is akadozik.

Hazai kiskereskedők elmondása szerint a GeForce RTX 3070 esetében az ellátás, de legalábbis a kezdőkészlet egy hangyányit jobb, mint az RTX 3080-nál, ami még ma sem kapható. Az árak ugyanakkor köszönőviszonyban sincsenek az Nvidia által ígértnek és az "óriási" készlet is mindössze 10-15 darabos kereskedőnként.

Akciós RTX 2080 Ti

Nem volt éppenséggel borzalmasan rossz kártya a GeForce RTX 2070, vagy ráncfelvarrott utóda, az RTX 2070 Super, ám ára egyiknek sem esett jelentősen mostanáig és azért teljesítményük nem volt kiemelkedően jó. Az RTX 3070 ezzel szemben sokkal többet ígér, bár mindezt kicsit nagyobb fogyasztás mellett.

A mérésekhez a 456.96-os GeForce drivert használtuk, amellyel azonnal, akadás, fagyás nélkül ment az RTX 3070, vagyis még ha első kiadású is a szoftver, stabilitási gondoktól már az első pillanatban sem kell tartanod. Már a szintetikus teszteken is hamar kiderült, hogy a GeForce RTX 3070 esetében

az Nvidia nem állított valótlant

és az RTX 2080 Ti-vel azonos teljesítményű videokártyáról van szó. A játékokat 1080p és 4K felbontásokban futtattuk, illetve játszottunk néhány címmel 1440p-ben is, ám az idő rövidsége miatt (mindössze pár napot vendégeskedett nálunk a kártya), az RTX-effektekbe és a DLSS áldásos hatásába ezúttal nem tudtunk mélyebben belemászni, később viszont feltett szándékunk mindezeket külön cikkekben, tesztekben pótolni.

A GeForce RTX 3070 kétségkívül felsőkategóriás kártya, vagyis erős gép és nagy tápegység szükséges hozzá, ahogy teljesen jogosan a 250-300 ezer forint körüli összeg is sokaknak felsőkategóriás árképzés. Ugyanakkor ezért az összegért egy olyan VGA-t kapsz, amire eddig nem volt példa: 1080p-ben egyszerűen túllövés a kártya, 100 fps alá nem is igazán esik a sebesség, bármelyik játékról is legyen szó.

4K-ban már más a helyzet, az átlagsebesség 50-90 fps közötti, ami szintén jó, különösen úgy, hogy az RTX 3070 memória-alrendszere azért nem kimondottan 4K-hoz lett igazítva. Az ideális felbontás ehhez a kártyához a 1440p, amiben minden játék maximális részletesség mellett is akadozás nélkül száguld. Ugyanakkor az RTX-effektek aktiválása nagyon érzékenyen érinti az RTX 3070-et - nagyjából annyira, mint a korábbi RTX 20-as modelleket is.

Ilyenkor a sebesség látványosan zuhan, így vagy az RTX-effektekből kell visszább venned, vagy a DLSS-t aktiválva némi felskálázást aktiválni. Nem feltétlenül borzalmas dolog egyik sem, de tény, hogy játékonként ki kell tapasztalni, melyik a fájdalommentesebb kompromisszum.

Mindezt az Asus kártyája maximálisan 414 wattos rendszer-összfogyasztás mellett hozta, ami jelentősen kevesebb, mint az RTX 3080/3090 esetében, sőt, még az RTX 2080 Ti/RTX 2080 fogyasztásánál is kevesebb, vagyis energiahatékonyságban nagy pirospont jár a GA104-re épített RTX 3070-nek.

Az Asus hűtését is csak dicsérni tudjuk, mert valóban sokáig nem is pörögtek fel a ventilátorok, amikor pedig már órák óta futottak a tesztprogramok és játékok, akkor is végig elviselhetően alacsony volt a zajszint. Itt a speciális tápcsatlakozással sem kell bajlódnod, 2×8-tűs kiegészítő táp szükséges a TUF Gaming RTX 3070-hez. 

A zavaró tényező: Radeon RX 6000-es kártyák

Meglódult az AMD szekere az utóbbi években a CPU-k világában és ezt a lendületet igyekszik a Radeon GPU-knál is alkalmazni a cég. Itt is roppant nehéz helyzetben van az AMD, az Nvidia gyakorlatilag uralja a piacot. Az RX 5000-es VGA kártyák nem sikerültek rosszul, de az árazás (különösen hazánkban) nem lett éppenséggel túl vonzó, így pedig a legtöbben mégis inkább GeForce-ra szavaztak.

A Radeon RX 6800/6800 XT és 6900 XT kártyák GPU-i már a legújabb, RDNA2-es alapokra épülnek és kb. 50 százalékkal jobb 3D-teljesítmény/fogyasztás mutatót ígérnek az eredeti RDNA-hoz képest. Ezt a mérnökök arra használták fel, hogy az RTX 30-as kártyákkal nagyjából azonos képességű Radeonokat alkossanak meg. Az RX 6800 az RTX 3070, az XT modell az RTX 3080, a 6900 XT pedig az RTX 3090 ellenfele.

A bejelentett árak és az idei megjelenés, valamint az ígért 3D-s teljesítmény fényében az új Radeonok versenyképesek ugyan az RTX 30-as modellekkel, de látványosan nem vágnak alájuk árban, ahogy sokkal nem is gyorsabbak. Persze kérdés, az Nvidia mikorra teszi rendbe a 8 nm-es gyártás miatti GPU-hiányt, illetve ahogy arra már volt példa, az AMD váratlan és drasztikus árleszállításokkal is operálhat. Miután az új GPU-k a bejáratott 7 nm-en készülnek és a VRAM is "szimpla" GDDR6, ez is könnyen elképzelhető forgatókönyv.

 

Verdikt

Mielőtt nagyon megdicsérném az RTX 3070-et, az Asust és az Nvidiát, és ömlengenék az új kártya kiváló 3D-teljesítményéről, illetve hatékonyságáról, megpróbálok fanyalogni is:

Miért nem jött az RTX 3070 előbb? Jogos az az állítás, hogy az elmúlt években az Nvidia ellustult VGA-fronton, és nem törte össze magát, hogy túl nagyokat lépjen előre.

Miért csak 8 GB? Bár 4K-ra csak fenntartásokkal javasoljuk az RTX 3070-et, azért kaphatott volna 10 GB-ot a kártya és kicsit gyorsabb RAM chipeket is (persze akkor az RTX 3080-ra meg 12-16 GB VRAM kellett volna).

Az RTX 3070 jött, láttuk és minket meggyőzött. Van olyan erős, mint a pár hónapja még 500 ezer forintért árult RTX 2080 Ti, miközben sokkal olcsóbban a tiéd lehet. Ha elődjéhez, az RTX 2070-hez hasonlítjuk, 50 százalékos a gyorsulás, ami tekintélyes, ráadásul az Nvidia árképzése alapján nem is sokkal drágább.

Az AMD legerősebb RX 5700 XT-jénél is 40 százalékkal gyorsabb, azonban az RTX 3080 egyértelműen erősebb kártya nála. Ez nem is gond, hiszen ez jelentősen drágább is - kell, hogy valami indokolja a +100 ezer forintos kiadást egy RTX 3080 esetében (már ha majd valamikor kapható lesz).

A GeForce RTX 3070-nel a 1440p@60 fps stabilan elérhető, sőt, jó néhány játék 4K-ban is vígan (értsd: 60+ fps) el fog futni. 1080p-re csakis akkor vesd be, ha 200 fps körüli szupertempót szeretnél valamelyik kompetitív játékban. Ha pedig RTX 3070-vadászatra indulsz, az ASUS TUF Gaming kártyájával nem lősz mellé.

Ugyanakkor a megjelenés pillanatában drasztikusan módosított árazás és a lesújtó előrejelzés az ellátásról nagyon elszomorított minket, és az eredetileg abszolút vidám, optimista cikket így savanyú szájízzel, szomorúan tudjuk csak zárni.

Az RTX 30-as kártyák rajtja Paper Launch volt.

A sorban harmadik RTX 30-as modell bár jó kártya, de az Nvidia beharangozott árazása szimplán hazugság, az elérhetőség pocsék, így pedig azért nem egyértelműen legjobb vétel az RTX 3070.

Asus TUF Gaming GeForce RTX 3070 OC

Ár: 283 990 Ft
A GeForce RTX 3070-nel a 1440p@60 fps stabilan elérhető, sőt, jó néhány játék 4K-ban is vígan (értsd: 60+ fps) el fog futni.
  • Nvidia Ampere GPU, GA104
  • 8 nm-es gyártástechnológia
  • 8 GB GDDR6, 256 bit
  • 5888/184/96 CUDA/TMU/RoP egység
  • 1500-1815 MHz GPU-órajel
  • effektív 14 Gb/s RAM-órajel
  • 220 W TDP
  • 30 cm kártyahosszúság
PRO
  • modern GPU
  • 1440p@60 fps fixen
  • minden RTX-szolgáltatás
  • kiváló 3D-teljesítmény/fogyasztás
  • csendes, túlméretezett hűtés
Kontra
  • 4K@60fps-hez gyenge
  • óriási méret
  • lehetne gyorsabb memória-alrendszer
  • Drága
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 7218
    [topic] => 1
    [group] => 6
    [gameinfo_name] => Asus TUF Gaming GeForce RTX 3070 OC
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 4
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2020-10-28 19:02:33
    [gameinfo_webpage] => www.asus.com
    [gameinfo_tags] => Asus, VGA, videokártya, grafikuskártya, GPU, GeForce, RTX, RTX3070, teszt, TUF, Gaming, Ampere, 3070, 3080, 3090
    [gameinfo_url] => asus-tuf-gaming-geforce-rtx-3070-oc
    [gameinfo_pro] => modern GPU
1440p@60 fps fixen
minden RTX-szolgáltatás
kiváló 3D-teljesítmény/fogyasztás
csendes, túlméretezett hűtés
    [gameinfo_kontra] => 4K@60fps-hez gyenge
óriási méret
lehetne gyorsabb memória-alrendszer
Drága
    [gameinfo_data] => Nvidia Ampere GPU, GA104
8 nm-es gyártástechnológia
8 GB GDDR6, 256 bit
5888/184/96 CUDA/TMU/RoP egység
1500-1815 MHz GPU-órajel
effektív 14 Gb/s RAM-órajel
220 W TDP
30 cm kártyahosszúság
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 6
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 8
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 13
        )

    [gameinfo_price] => 283 990
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => A GeForce RTX 3070-nel a 1440p@60 fps stabilan elérhető, sőt, jó néhány játék 4K-ban is vígan (értsd: 60+ fps) el fog futni.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 4
            [manufacturer_name] => ASUS
            [manufacturer_url] => asus
            [manufacturer_link] => http://www.asus.com
            [link] => /gyarto/asus
        )

    [link] => /termekinfo/asus-tuf-gaming-geforce-rtx-3070-oc-7218.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => modern GPU
            [1] => 1440p@60 fps fixen
            [2] => minden RTX-szolgáltatás
            [3] => kiváló 3D-teljesítmény/fogyasztás
            [4] => csendes, túlméretezett hűtés
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => 4K@60fps-hez gyenge
            [1] => óriási méret
            [2] => lehetne gyorsabb memória-alrendszer
            [3] => Drága
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 7.8
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    9

  • Ár/Érték:

    6

  • Anyagminőség:

    8

  • Extra funkciók:

    8

  • Kinézet:

    8

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.