Hirdetés

Asus Vivobook 13 Slate OLED teszt - türelem kell hozzá



|

Hemzseg a kreatív megoldásoktól az Asus tabletje, de ha nem vagy végtelenül türelmes, nem biztos, hogy neked találták ki ezt a gépet.

Hirdetés

Örvendetes hozzáállás, hogy a mobil- és PC-gyártók nem ragaszkodnak 10 körömmel a bevált recepthez, a megszokott dizájnokhoz, hanem mernek olykor-olykor kísérletezni is. Persze ezek közül csak kevés lesz valóban sikeres, de azt már leszögezhetjük, hogy a hibrid gépeknek van jelene és jövője is.

Ezek vagy olyan laptopok, amelyek többféle állásban, többféle módon is használhatók, vagy olyan táblagépek, amelyekhez minden olyan kiegészítőt elkészített a gyártó, ami szükséges a hatékony alkotáshoz, munkavégzéshez és a gondtalan kikapcsolódáshoz. Az Asus Vivobook családjába tartozó Slate inkább az utóbbi irányból igyekszik megközelíteni a témát és meghódítani a felhasználókat. Vagyis egy Vivobook tabletről beszélhetünk, amihez azonban annyi kiegészítő tartozik, amennyivel klasszikus laptopot is csinálhatsz belőle.

Hirdetés

Kreatívok előnyben

A Slate 13-ra nem nehéz első pillantásra rámondani, hogy prémium eszköz a tehetős kisebbségnek, azonban ez egy nagy tévedés, ugyanis a Slate 13 ára 250 ezer forint, amellyel a középkategóriának is csupán az aljába tartozik.

Ez már csak azért is olyan furcsa, mert a viszonylag vékonyra szabott kávával körbevett 13 colos kijelző nem holmi 45% NTSC színteres IPS-panel, hanem egy új generációs OLED kijelző végtelen kontraszttal, HDR-rel, szuper fényerővel (550 nit) és Dolby Vision hitelesítéssel.

Mindezt egy masszív alumínium házba pakolták a mérnökök, a dizájnerek pedig igyekeztek biztosra menni, ezért mindenféle lelkesítő szöveget szitáztak a házra. Ilyen például az "Engedd szabadjára lehetőségeidet!", vagy a "Kápráztasd el a világot!", de olyat is találsz rajta, amivel megüzenheted a téged bámulóknak, hogy te bizony egy "Kreatív/kulturális kezdeményező" vagy.

Bármit is jelentsen ez.

De ez ne tántorítson el a kipróbálásától, mert a 13,3 colos, FHD kijelző nagyon hatásos kézben tartva - bár sajnos egy kissé nehéz a Slate a maga 780 grammjával. A képernyő természetesen érintésérzékeny is, sőt, a stylusokat is kezeli. Hogy ne kelljen a kompatibilis tollat vadásznod, az Asus mindjárt mellékelt is egyet a dobozban, méghozzá egy Asus Pen 2.0-t, ami 4096 nyomáspontot érzékel, 3 cserehegye van és Type-C-n tölthető. A Slate-hez mágnesesen nem tud csatlakozni, de egy tartót kapsz hozzá, hogy ne veszítsd el.

Mostanáig csak tabletként hivatkoztunk a Slate-re, pedig hibrid gépről van szó, méghozzá Windows 11-es PC-ről, ami gyárilag előtelepítve vár első bekapcsoláskor. A tartalomgyártáshoz pedig billentyűzet sem árt, amit szintén a csomag részeként megkapsz a géppel együtt. Ez mágnesesen, a gép alsó felén kialakított, dedikált csatlakozóhoz kapcsolódik. Nem kell tölteni, nem is fogyaszt áramot, éppen ezért a szitázás élénk fehér, hogy ne hiányozzon olyan nagyon a háttérvilágítás. Vékony tokbillentyűzet létére a gépelés kényelmes, ráadásul a gombok alatt egy touchpad is található, ami pontos és jól használható.

A billentyűzet, a touchpad és az érintőkijelző is adott, de a tablet hátlapjába nem sikerült integrálni támasztékot. Ezt úgy oldotta meg az Asus, hogy a dobozban mellékel egy műanyag hátlap-szerűséget, ami mágnesesen rögzül a gép hátulján, a közepén pedig egy zsanér van vízszintesen (hosszanti irányban). Így tudod kihajtani a kiegészítő támasztékot, amely kb. 160 fokig ki is hajtható, hogy szinte bármilyen dőlésszögben használhasd a Slate-et. Ez asztalon egészen jól működik is, de az öledben nem tudod használni még a tok-billentyűzettel kiegészítve sem - egyszerűen instabil és kényelmetlen.

Légy türelemmel

A Slate-tel már az alsó árkategóriában is találkozhatnál, ugyanis 4 GB RAM-mal és 64 GB eMMC tárhellyel is szerelik, ám ez hazánkban nem lesz elérhető és ez talán nem is olyan nagy gond. Az általunk is tesztelt példányra tudsz lecsapni szaküzletekben. Ebben 8 GB LPDDR4X RAM található, a tárhely pedig egy WD Blue SN530-as, 256 GB-os SSD, ami azért fényévekkel jobb az eMMC-nél és kapacitásban is elfogadható.

A Vivobook Slate 13 OLED-et egyféle CPU-val szerelik, méghozzá az Intel Pentium Silver N6000-es központi egységgel. Ez 4-magos, 1,1 GHz-es chip kevés gyorsítótárral és alapszintű integrált grafikus vezérlővel. Előnye, hogy 10 nm-es és mindössze 6 Watt TDP-je van, viszont nem az újabb Alder Lake-alapokra, hanem még a régi architektúrára épül.

A gép oldalán két Type-C portot, egy mSD kártyaolvasót és egy jack csatlakozót találsz, illetve hangerőszabályzót és egy integrált ujjlenyomat-olvasóval rendelkező ki/bekapcsológombot. Az USB portok Gen2 (10 Gb/s) sebességre képesek, videokimenetként és töltőportként is funkcionálnak. A gyorstöltés is adott, amivel fürgén felpumpálhatod az 50 Wh-s Li-ion akkumulátort.

Van még Wi-Fi 6 és BT-vezérlő is, 5 MP-es selfie és 13 MP-es hátlapi kamera, a hangzásért pedig 4-hangszórós Dolby Atmos-hitelesített audiorész felel. A telepített Windows 11 S-módban fut, de persze ezt átválthatod normál, teljes értékű OS-re is.

Tabletes napjaink

A kezdeti ismerkedés nagyon pozitívan indul a Vivobook Slate-tel - ilyen gépből sokkal többre lenne szükség, hogy bebizonyítsák, a hibrid kialakítás nem feltétlenül jár együtt a prémium árazással. A kijelző-választás miatt nem győzzük eleget dicsérni a mérnököket - miután ennek az eszköznek az elsődleges feladata a szuper képminőség biztosítása, ez az OLED panel a legjobb döntés volt.

Maga a Slate kialakítása is abszolút jó iparosmunka: masszív, nem zúg, nem recseg, nem kényelmetlen - tekintélyes tablet viszonylag jó portkiosztással (azért egy normál USB port szuper lett volna).

A használat során rögtön beláttuk, hogy erre a gépre nem érdemes túl sok tesztet feltelepíteni, mert ott semmi jót nem kapnánk és ez javarészt a CPU-nak köszönhető. Sajnos a Silver N6000-es CPU rettentően gyenge, olyannyira, hogy sokszor még az alap Windows-műveleteknél is megjelent a homokóra.

Például egy képmetszést követő szerkesztés, egy-két effekt alkalmazása, a kamerák közti váltás mind-mind kisebb-nagyobb lassulásokkal, akadozásokkal mentek csak. A böngészőnél 3-4 fül volt nyitva, miközben jegyzeteltünk a kijelző másik felében, és ez is megterhelőnek bizonyult a gép számára. Nem fagyott le és túl nagy megtorpanás sem volt, de a késleltetés már határozottan érezhető és kellemetlen volt.

Pedig üzemidőben jól teljesített a Slate 13 és a gyorstöltéssel is elégedettek lehetünk. A kamerák hiába viszonylagosan nagy pixelszámmal dolgoznak, a webkamerák minőségét hozzák, vagyis már közepes fényviszonyok mellett is szemcsés, rossz képet kapsz - ez maximum meetingekre megfelelő, fotózni nem ajánljuk.

A kiváló képhez jól esett volna szuper hangzás is, azonban ez is elmaradt. Hiába a Dolby Atmos és a 4 hangszóró, a gép a többi notebookhoz és hibridhez hasonlóan erőtlenül, tompán, a basszusok teljes nélkülözésével szólt. A támaszték elmaradhatatlan kiegészítő egy ilyen, tartalomelőállításra kitalált hibrid tablet PC esetében, amit az Asus igyekezett kényelmesre és elegánsra megtervezni. Ugyanakkor nem bántuk volna, ha 1-2 mm-rel vastagabb a készülék az integrált támasztékért cserébe, mert hiába a mágneses felpattinthatóság, azért ez nem olyan kényelmes és nem is olyan elegáns megoldás.

Érdekes és bizonyos tekintetben hiánypótló az Asus Vivobook Slate 13 OLED. Ebben az árkategóriában hibrid gépet nem, vagy csak óriási kompromisszumokkal találsz. Az Asus az egyik legfontosabb komponenst, a kijelzőt az elérhető legjobb módon oldotta meg: az OLED-panel csodás, élvezet ránézni a Slate 13 kijelzőjére. A gép megépítése is jó, az pedig egyenesen csodás, hogy a 250 ezer forintos vételárban minden szükséges kiegészítő benne van. Ez a hátsó támasz, a billentyűzetes tok, az Asus Pen 2.0 aktív stylus és még egy dizájnos hordtáska is az obligát töltő mellett.

Az Asus Slate 13 azonban lassú és ez sokaknak nem fog tetszeni. Emellett nem is feltétlenül a drágább hibrid PC-kel fogják sokan összevetni, hanem a táblagépekkel, amelyekhez hasonló kiegészítők mind elérhetők.

Microsoft Surface vonalon a Surface Go modellekkel kell felvennie a harcot, viszont itt van Samsung részről a Galaxy Tab S7 FE, a feleennyiért beszerezhető Xiaomi Pad 5, vagy Apple-vonalon az iPad 9, az iPad Pro 11. Mindegyik népszerű és sokak számára az Android/iPadOS is vonzóbb, még úgy is, hogy ezekhez az eszközökhöz utólag kell megvásárolni azon kiegészítőket, amik az Asus Vivobook Slate 13 OLED-hez járnak.

Asus Vivobook Slate 13 OLED

Ár: 250 000 Ft
Érdekes és bizonyos tekintetben hiánypótló az Asus Vivobook Slate 13 OLED. Ebben az árkategóriában hibrid gépet nem, vagy csak óriási kompromisszumokkal találsz.
  • Intel Pentium Silver N6000 CPU
  • 8 GB RAM, 256 GB NVMe SSD
  • 13,3", FHD OLED, 550 nit, HDR, érintőkijelző
  • 2×Type-C USB 3.2 G2, jack, mSD
  • ujjlenyomat-olvasó
  • Wi-Fi 6
  • Windows 11 Home S
  • 50 Wh akkumulátor, gyorstöltés
  • 2600 pont PCMark 10
  • 2488,5/971,8 MB/s SSD olvasás/írás
  • 780 g
PRO
  • szuper OLED kijelző
  • masszív
  • teljes körítés stylussal, tokkal, támasztékkal
  • 2 Type-C port, van jack
  • jó üzemidő
  • 256 GB SSD
Kontra
  • nem integrált a támaszték
  • harmatgyenge CPU
  • alsókategóriás kamerák
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 7766
    [topic] => 1
    [group] => 12
    [gameinfo_name] => Asus Vivobook Slate 13 OLED
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 4
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2022-02-04 09:41:52
    [gameinfo_webpage] => https://www.asus.com/Laptops/For-Home/Vivobook/Vivobook-13-Slate-OLED-T3300/
    [gameinfo_tags] => asus, vivobook, slate, tablet, windows, teszt, laptop, notebook, hibrid, oled
    [gameinfo_url] => asus-vivobook-slate-13-oled
    [gameinfo_pro] => szuper OLED kijelző
masszív
teljes körítés stylussal, tokkal, támasztékkal
2 Type-C port, van jack
jó üzemidő
256 GB SSD
    [gameinfo_kontra] => nem integrált a támaszték
harmatgyenge CPU
alsókategóriás kamerák
    [gameinfo_data] => Intel Pentium Silver N6000 CPU
8 GB RAM, 256 GB NVMe SSD
13,3", FHD OLED, 550 nit, HDR, érintőkijelző
2×Type-C USB 3.2 G2, jack, mSD
ujjlenyomat-olvasó
Wi-Fi 6
Windows 11 Home S
50 Wh akkumulátor, gyorstöltés
2600 pont PCMark 10
2488,5/971,8 MB/s SSD olvasás/írás

780 g
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 6
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 10
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 9
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [gameinfo_price] => 250 000
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => Érdekes és bizonyos tekintetben hiánypótló az Asus Vivobook Slate 13 OLED. Ebben az árkategóriában hibrid gépet nem, vagy csak óriási kompromisszumokkal találsz.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 4
            [manufacturer_name] => ASUS
            [manufacturer_url] => asus
            [manufacturer_link] => http://www.asus.com
            [link] => /gyarto/asus
        )

    [link] => /termekinfo/asus-vivobook-slate-13-oled-7766.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => szuper OLED kijelző
            [1] => masszív
            [2] => teljes körítés stylussal, tokkal, támasztékkal
            [3] => 2 Type-C port, van jack
            [4] => jó üzemidő
            [5] => 256 GB SSD
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => nem integrált a támaszték
            [1] => harmatgyenge CPU
            [2] => alsókategóriás kamerák
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 8.2
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    6

  • Ár/Érték:

    8

  • Anyagminőség:

    8

  • Extra funkciók:

    8

  • Kijelző:

    10

  • Szoftver:

    9

  • Akkumulátor:

    8

  • Kinézet:

    9

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.