Hirdetés

Asus Vivobook Pro 14X OLED teszt – ha nem gamer vagy, ez a te géped



|

Masszív, egyedi külsejű és tartogat néhány igen kellemes meglepetést az új Vivobook. Viszont a gamereknek rossz hírünk van.

Hirdetés

Nagyon komolyan elhatározta az Asus, hogy márpedig az OLED lesz a de facto kijelzőszabvány a laptopok világában és ehhez tartja is magát - legnagyobb szerencsénkre, így ugyanis megszülethetett az új Vivobook Pro, ami a cég szerint a tartalomgyártókat célozza, pedig nem csak nekik jó választás.

Hogy miként illeszkedik ez az új modell a kreatív felhasználóknak szánt Asus flottába, arról videókban minden részletet megtudhatsz. Kicsi, masszív készülékház, sok-sok figyelmes funkció, jól kiegyensúlyozott platform és egy nagyon jó kijelző - hát lehet ezzel a géppel bármi gond is? Ennek jártunk utána.

Hirdetés

Divatos külső és belső ragyogás

Átlagos vonalak, semmi különleges dizájnelem, még trükkösen elhelyezett hangulat-LED-ek sincsenek a Vivobook Prón, kivéve persze az oldalt található töltésvisszajelzőt, ami azért túl feltűnőnek nem mondható. Az 1,45 kg-os készülék igen masszív, alumínium borítású fedlapján új, egyedi mintában látható a neve, ami jól mutat, de nem tolakodó. A 17,9 mm vastagság egy ultrabookhoz már kicsit sok lenne, de a Vivobook Pro nem akar ultrabook lenni, ami konfigurációjából is gyorsan kiderül.

A vékonykávás kijelző felső részére került egy átlagos webkamera, amelynek extrája, hogy fizikailag egy kis lapot húzhatsz a lencse elé, nehogy olyat is felvegyen a géped, amit tényleg nem akarsz.

A Vivobook nagy mutatványa a kijelző.

Ez egy 16:10-es, Samsung OLED-paneles változat, amely jelentősen túllép a full HD-határain a maga 2880×1800-as felbontásával. Ez 14 colon nagyon jól mutat, a kép tűéles és mivel OLED-panelről van szó, a kontraszt végtelen. Ehhez jön még a DisplayHDR 600-tanúsítvány, vagyis a 600 nites fényerő, a Pantone-hitelesített színhűség és a 90 Hz-es frissítés, ami így összességében azt az érzést eredményezi, hogy ez a kijelző - találóan - fényévekkel jobb, mint az akár hasonló árkategóriában kapható IPS- és VA-panelek.

A felnyitott gép alsó felén egy kellemesen elrendezett, normál méretű billentyűzet található, ahol az ESC stílusosan narancssárga, valamint az ENTER is kapott némi extra dizájnt. Természetesen a magyar kiosztás és a háttérvilágítás alap. A gombok taktilis tulajdonsága jó: nem gameresen hosszú a gombok útja, de azért nem is teljesen laposak. A jobb felső sarokba került a ki/bekapcsológomb, amiben egy ujjlenyomat-olvasó is rejtőzik - hasznos és kellemes extra, ami ebben az árkategóriában elvárható alapfunkció.

A touchpad hatalmas, ami nem véletlen, ugyanis a jobb felső sarokból lehúzva az ujjadat a bal sarokban megjelenik az Asus DialPad. Ez a nagy testvér, a StudioBook fizikai tekerőgombjának virtuális változata, amely mögött ugyanaz a szoftveres támogatás rejtőzik.

Ezt életre hívva jó néhány windowsos parancsot sokkal egyszerűbben és gyorsabban kiadhatsz, ha pedig Adobe szoftvereket használsz, a DialPad felismeri ezek futását és villámgyors műveleteket enged, ami kép- és videószerkesztésnél nagy előny. Az ígéretek szerint idővel más programok támogatását is megoldja az Asus.

Erős a bors

A tesztre érkezett Vivobook Pro 14 (N7400) gépet nem holmi alacsony fogyasztású, gyenge CPU, hanem egy 11. generációs Intel Core i5-11370H CPU hajtja, amely jó teljesítményt garantál tartalomgyártás során, bár azért az AMD Ryzeneket nem képes beérni. Még szerencse, hogy akár Ryzen 7/9 CPU-kal is elérhető a gép, ráadásul nem is kerül sokkal többe ennél a változatnál. Az alapkiépítés 16 GB RAM-ot tartalmaz, valamint 1 TB SSD-t, amely nem alsópolcos, szekvenciális műveletek során 3 GB/s feletti tempóra számíthatsz. A kijelző meghajtása sem az integrált Iris Xe iGPU dolga, erre egy GeForce RTX 3050-et állított csatasorba az Asus, aminek hallatán sok gamer szeme felcsillanhat, hogy ez a gép bizony

egy álruhás gaming laptop.

Míg a GeForce említése jól cseng, sőt, néhányan az RTX 30 említésére is azt gondolják, hogy modern és erős GPU-t rejt a gép borítása, sajnos le kell hűtenünk a gaming-reményeket. A 18 mm-es házba csupán szerény, kétventilátoros hűtés fért, ami ugyan csendes normál használat során, cserébe viszont a grafikus chipet erősen lefojtotta az Asus. Az RTX 3050 TDP-je maximálisan 40 watt lehet, ami kevés még egy ilyen belépőszintű GPU-nak is. Vagyis a gaming eredmények elég halványak, már a Ultra részletesség mellett a Borderlands 3 már FHD-ben megfektette a gépet (12,3 fps). Ez azért fontos, mert ez nem is a natív felbontása és képaránya a gépnek. Ha a csodás kijelző natív felbontását veszed, akkor bizony a játékoknál vagy alacsony részletességet kell választanod, vagy a sok évvel ezelőtti címeknél kell maradnod.

De hát nem is ez volt a cél ennél a gépnél, arra ott a TUF és a ROG - itt a tartalomgyártás a cél, abban pedig egészen jól teljesít a Vivobook Pro 14X OLED. Ugyan a 11370-es CPU-nál erősebbet is láttunk már, azért nem teljesen reménytelen a teljesítménye, ráadásul a hűtés sem visít és az "U"-jelölésű Intel Core CPU-knál érezhetően jobb. Aki egészen sok videót vág és mindenképpen a legjobb CPU-teljesítményt szeretné ebben a méretben, annak az AMD Ryzen 9-es modellt ajánljuk.

A gép oldalán található portokról sem szabad megfeledkeznünk. A többfunkciós Type-C port mögött Intel Thunderbolt 4-vezérlő található (az AMD-s modellből hiányzik a TB), ami kiváló választás, és van mellette gyors, normál méretű USB is. A jacken és a HDMI-n felül még egy mSD kártyaolvasót kapsz (sajnos az SD túl sok helyet foglalna), valamint a bal oldalon két további USB-t. Ez így darabszámra szuper, azonban a két bal port USB 2.0 szabványú - ez azért egy ilyen kategóriájú géptől 2021-ben kicsit övön aluli…

A töltő barátságosan kicsi (kb. fél kg, 120 W), támogatja a gyorstöltést, a 63 Wh-s akku pedig meglepően jól állja a "H"-s Intel Core CPU terhelését. Egy teljes munkanapot ugyan nem bír ki a gép egy töltéssel (pláne akkor, ha renderelsz vagy képet, zenét szerkesztesz), de azért a kb. 6 óra átlagos irodai munkával, netezéssel kihozható.

Verdikt

Az Asus Vivobook Pro 14X OLED több, igen fontos modernizálást hozott magával és mindegyik roppant hasznos, legyen szó akár általános felhasználásról, tartalomgyártásról vagy némi játékról. A megépítés, a kijelző és a teljesítmény szuper, az üzemidő is meglepően hosszú, de azért néhány hiányosságon még lehetne javítani. Jelenleg ez a gép kiváló vétel a középkategóriában többféle felhasználásra egyaránt, a gaminget leszámítva csak ajánlani tudjuk.

Asus Vivobook Pro 14X OLED

Ár: 419 900 Ft
Jelenleg ez a gép kiváló vétel a középkategóriában többféle felhasználásra egyaránt, a gaminget leszámítva csak ajánlani tudjuk.
  • Intel Core i7-11370H CPU
  • GeForce RTX 3050 4 GB (40 W)
  • 16 GB RAM, 1 TB NVMe SSD
  • 14” OLED, 2,8K, 90 Hz, 600 nit, HDR
  • 1×TB4, 1×USB 3.2 G1, 2×USB 2.0, HDMI, mSD, jack, Wi-Fi 6
  • 5372 pont PCMark10
  • 3671 pont 3DMark Time Spy
  • 329 perc üzemidő, 63 Wh akku
  • 317×229×17,9 mm, 1,45 kg
PRO
  • szuper kijelző
  • jó üzemidő
  • masszív és dizájnos
  • jó billentyűzet
  • reális árazás
Kontra
  • a GeForce GPU gyenge
  • a CPU lehetne erősebb
  • csak mSD-olvasó
  • 2× USB 2.0
  • a virtuális DialPad nem az igazi
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 7709
    [topic] => 1
    [group] => 12
    [gameinfo_name] => Asus Vivobook Pro 14X OLED
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 4
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2021-12-14 16:35:25
    [gameinfo_webpage] => https://hopp.pcworld.hu/16668
    [gameinfo_tags] => asus, vivobook, intel, geforce, oled, creator, laptop, notebook, teszt
    [gameinfo_url] => asus-vivobook-pro-14x-oled
    [gameinfo_pro] => szuper kijelző
jó üzemidő
masszív és dizájnos
jó billentyűzet
reális árazás
    [gameinfo_kontra] => a GeForce GPU gyenge
a CPU lehetne erősebb
csak mSD-olvasó
2× USB 2.0
a virtuális DialPad nem az igazi
    [gameinfo_data] => Intel Core i7-11370H CPU
GeForce RTX 3050 4 GB (40 W)
16 GB RAM, 1 TB NVMe SSD
14” OLED, 2,8K, 90 Hz, 600 nit, HDR
1×TB4, 1×USB 3.2 G1, 2×USB 2.0, HDMI, mSD, jack, Wi-Fi 6
5372 pont PCMark10
3671 pont 3DMark Time Spy
329 perc üzemidő, 63 Wh akku
317×229×17,9 mm, 1,45 kg
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 8
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 1
        )

    [gameinfo_price] => 419 900
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => Jelenleg ez a gép kiváló vétel a középkategóriában többféle felhasználásra egyaránt, a gaminget leszámítva csak ajánlani tudjuk.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 4
            [manufacturer_name] => ASUS
            [manufacturer_url] => asus
            [manufacturer_link] => http://www.asus.com
            [link] => /gyarto/asus
        )

    [link] => /termekinfo/asus-vivobook-pro-14x-oled-7709.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => szuper kijelző
            [1] => jó üzemidő
            [2] => masszív és dizájnos
            [3] => jó billentyűzet
            [4] => reális árazás
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => a GeForce GPU gyenge
            [1] => a CPU lehetne erősebb
            [2] => csak mSD-olvasó
            [3] => 2× USB 2.0
            [4] => a virtuális DialPad nem az igazi
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 8.1
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    8

  • Ár/Érték:

    9

  • Anyagminőség:

    8

  • Extra funkciók:

    8

  • Kijelző:

    9

  • Szoftver:

    8

  • Akkumulátor:

    7

  • Kinézet:

    8

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.