Hirdetés

ASUS Vivobook S 15 OLED BAPE teszt – egy állati laptop szemrevaló extrákkal



|

Természetes igény egy notebooknál is, hogy a miénk legyen különleges, de persze ez ne menjen a használhatóság rovására. Az Asus az ikonikus BAPE japán figurával dobta fel új Vivobookját, mi pedig megnéztük közelebbről.

Hirdetés

Maximálisan támogatjuk a PC Worldnél a környezetvédelmet, a sallangoktól mentes csomagolást és a pazarlás visszaszorítását, de az a helyzet, hogy az Asus speciális kiadású Vivobookját egy külön élmény kibontani. Persze ez nem azt jelenti, hogy az az 5-10 perc masszív környezetszennyezés lenne, sőt, épp ellenkezőleg: a csomagolás mindenhol újrahasznosított papír, még a doboz füle is ilyenből készült. Viszont nem egy unalmas, barna kartondobozban kapod az "A Bathing Ape" kiadású Asus notebookot, hanem a japán ikonikus figura képével díszített dobozban.

A gép megszületésének oka sem olyan nagy titok: az A Bathing Ape, vagyis BAPE éppen 30 évvel ezelőtt született Japánban. A notebookot viszonylag nagy, színes, zöld alapon sokféle állattal illusztrált doboz rejti, ám mellette rögtön ott fogad az első ajándék, ami a géphez jár: ez egy vízlepergető anyagból készült, méretre pontos, bélelt notebooktáska új gépedhez. Ez is zöld alapon színes BAPE-figurákkal díszített, minőségi és mindenképpen egyedi darab.

Hirdetés

Notebook extrákkal

A zöld, nagyobb doboz rejti az ASUS Vivobook S 15 OLED BAPE notebookot, mellette pedig ott fogad egy kb. 20 cm-es BAPE figura is. Az extrák sorának ezzel még nincsen vége, egy szintén hasonló mintával ellátott wireless egér is lapul a dobozban, többféle BAPE-matrica és egy komplett billentyűzetmatrica-szett is. Ez utóbbi is jól mutat, mindenképpen egyedi, de azért örülünk, hogy a konkrét billentyűzet maradt a hagyományos Vivobook-klaviatúra. A másik gond ezzel a matricaszettel, hogy a magyar kiosztás miatti kényszerű osztott gombok miatt (például SHIFT és "í") nem is tudod minden gombra felragasztani az angol matricákat.

A nagyszerű csomagolásban természetesen a notebook az igazán érdekes. Ez egy ASUS Vivobook, méreteiben, konfigurációjában nem különbözik az átlagos modellektől, külsőre viszont több eltérés is van. Az ASUS és a BAPE dizájnerei igen jó érzékkel nyúltak a dizájnhoz, így a laptop nem lett bazári játékszer. A fekete, alumínium fedlap még mindig nagyon jól mutat, ám ezúttal itt súrolt fény mellett látható a táskán, egéren és dobozon is található állatos minta - ezúttal nem zöldben, hanem csak kontúrjaiban. Ez nagyon jól mutat, ahogy az touchpad is, ami szintén ezt a mintát kapta. Félő volt, hogy itt a minta tapintható lesz, de szerencsére nem követték el ezt a hibát. A BAPE-logó a csuklótámasz jobb alsó sarkában és a gép alján is megtalálható.

Modern laptop munkára

Az ASUS Vivobook S 15 OLED BAPE ezen külső jellemzőket leszámítva egy normál Windows 11-et futtató notebook. Sajnos a gép alja nem alumínium, csak műanyag, viszont a kinyitást segítő középső fül hasznos figyelmesség - kár, hogy a széles zsanér nem engedi, hogy egy kézzel ki lehessen nyitni a notebookot. Oldalt csak a legszükségesebb portokat találod: két normál USB-t, egy TB4 Type-C-t, egy HDMI-t, jacket és töltőcsatlakozót. Utóbbihoz egy kompakt, 90 wattos tápegység tartozik, ami sajnos nem kapott BAPE-dizájnt. Teljesen megmagyarázhatatlan, de az egyik normál USB csupán 2.0-s szabványú, nem gondoltuk volna, hogy 2023-ban még látunk ilyen notebookot. Valamelyest kárpótol ezért a Thunderbolt 4 Type-C port.

A vékony kávák egy fényes, 15,6 colos OLED-kijelzőt fognak közre, ami 2880×1620 pixelen (2,8K) kiváló színeket, 600 nites fényerőt és végtelen kontrasztot kínál - ráadásul mindezt 120 Hz-en! A felső kávába építették a webkamerát, amihez egy fizikai takarólemez is tartozik. A háttérvilágításos billentyűzet magyar kiosztású, megkapod a numerikus részt is, extraként pedig az ESC és az ENTER egyedi dizájnt kaptak (ez minden Vivobooknál így van, nem csak a BAPE-kiadásnál).

A konfiguráció átlagos, középkategóriás válogatás, aminek a közepén egy Intel Core i5-13500H CPU található a maga 12-magos felépítésével. Ehhez 16 GB RAM és 512 GB-os NVMe SSD csatlakozik. A hálózati kapcsolatot Intel AX211-es Wi-Fi 6E vezérlő biztosítja, a ki/bekapcsoló gomb ujjlenyomat-olvasót is rejt, viszont extra dedikált GPU nincsen, a processzorba integrált Intel Iris Xe-re vagy kénytelen hagyatkozni. Ez persze nem feltétlenül gond, nem is gamergépről, hanem általános, munkára és tanulásra szánt gépről van szó.

A beépített akkumulátorral a gyártó állítása szerint nem gond egy egész munkanapot egyetlen töltéssel végigdolgozni. Ha mégis lemerülne idő előtt a PC-d, a mellékelt töltőfejjel gyorstöltheted a PC-t, illetve Type-C-n keresztül is működik a gyorstöltés. A hangzás átlagos, rejtett mélynyomó, vagy 6-8 hangszóró ebbe a Vivobookba sem került, igaz, legalább így sikerült tömegét megtartani 2 kg alatt (1,7 kg).

Mit bírnak a majmok?

A bekapcsolás után a BIOS-logó az egyedi BAPE-kiadáshoz passzol, és amint átverekedted magad a Windows 11 beállításain, a háttérkép is teljesen egyedi. Hajszálpontosan passzol a kép a táskához és egérhez, ami amúgy jól is mutat, sőt, valójában egy applikáció működteti, így a zöld háttéren mozgatva az egérmutatót BAPE-állatok bukkannak fel színesben - nagyszerű móka, de persze a teszt idejére mi inkább lekapcsoltuk.

A szintetikus tesztek és a rendszerszintű programok egyaránt megmutatták, hogy a teljes értékű, 13. generációs Intel Core i5 chip igen erős tud lenni ahhoz képest, hogy egy 1,7 kg-os, átlagos méretű notebookba lett beszerelve. A hűtés mindvégig csendes volt, alapjáraton azonban némi throttlingot megfigyeltünk (a ventilátorsémát nagyobb fokozatra is lehet kapcsolni a zajszint növekedése mellett). Az értékek nem okoztak nagy meglepetést, kivéve az SSD-t, ami gyanúsan lassú volt szintetikus teszt alatt (CrystalDiskMark), ám valós használat során ez nem jelentkezett.

Az üzemidőteszten igen jól vizsgázott a laptop, PCMark 10 méréssel, vagyis állandó irodai terhelés, fél fényerő és lekapcsolt Wi-Fi mellett 12 és fél óra alatt merült le a gép akkumulátora. A kijelzőben nem csalódtunk, továbbra is kiváló, a 100%-os DCI-P3 színtér-lefedettségnek sokan fognak örülni, a nagy, 2,8K-s felbontás pedig a tűéles képről gondoskodott.

Mutatós és sokat ud

Az ASUS Vivobook S 15 OLED BAPE csodás körítése mindenképpen elismerésre méltó: az összes kiegészítő, az ízléses, nem túltolt dizájnelemek mind tetszetősek, így a kicsomagolás egy külön élmény. Mindezt egy középkategóriás gépnél kapod meg, így még csak azt sem lehet mondani, hogy extramagas prémiumárat kell fizetned az egyedi dizájnú laptopért. Maga a Vivobook egy átlagos konfiguráció, de abból a felsőbb osztályba sorolható. A CPU kellőképpen erős, a kijelző szuper, a legfontosabb portokat megkapod és az üzemidő sem rossz. Az már kevésbé tetszett, hogy a fedlap és a csuklótámasz is igazi ujjlenyomat-vonzó, az SSD lassú, az egyik Type-A USB-port csupán 2.0-ás, a kijelző fényes bevonata pedig szabadban lehet problémás. Szintén kellemetlen volt, hogy a notebook nem nyitható egy kézzel, továbbá jobb lett volna, ha a töltéshez is univerzális Type-C portot használt volna az Asus és így két Type-C került volna oldalra. A mérési eredmények jó teljesítményt mutatnak, ezzel a géppel évekig jól elleszel, még képszerkesztésre, egyszerűbb videóvágásra is bevetheted - igaz, dedikált GPU nincsen benne, az Iris Xe pedig nagyon gyenge bármilyen 3D-s feladatra.

Az ASUS Vivobook S 15 OLED BAPE ára 484 900 forint, míg nagyjából ez a gép "normál" Vivobook-változatban 400-420 ezer forintért várható, vagyis az extra külső és a korrekt körítés kb. 60-80 ezer forintodba kerül. Véleményünk szerint, ha ilyen notebookot keresel és nem okoz nagy gondot ekkora felár, érdemes megfontolnod a BAPE-kiadást, mert tényleg ízléses, jól sikerült, a kiegészítők pedig hasznosak. Persze ha inkább spórolnál, vagy dedikált GPU-ra fáj a fogad (de nem akarsz gamerlaptopot), akkor nem neked találták ki ezt a speciális kiadást.

ASUS Vivobook S 15 OLED BAPE

Ár: 484 900 Ft
Az ASUS Vivobook S 15 OLED BAPE csodás körítése mindenképpen elismerésre méltó: az összes kiegészítő, az ízléses, nem túltolt dizájnelemek mind tetszetősek, így a kicsomagolás egy külön élmény.
  • Intel Core i5-13500H CPU
  • 16 GB LPDDR5 RAM, 512 GB PCIe 4.0 x4 NVMe SSD
  • Intel Iris Xe iGPU
  • 15,6” fényes OLED, 2,8K-felbontás, 600 nit, 120 Hz, 16:9
  • 1×TB4, 1×USB 3.2 G1, 1×USB 2.0, HDMI, jack, Wi-Fi 6E
  • 90 W töltő
  • Windows 11
  • 5809 pont PCMark 10
  • 1636 pont 3DMark Time Spy
  • 10 024 pont CineBench R23
  • 2070 pont PCMark 10 Storage
  • 732 perc üzemidő
  • 359×229×17,9 mm, 1,7 kg
  • táska, egér, matricák, BAPE-figura
PRO
  • nagyszerű körítés
  • tetszetős dizájn
  • erős CPU
  • jó üzemidő
  • szuper kijelző
Kontra
  • USB 2.0 port 2023-ban
  • lassú SSD
  • nem nyitható egy kézzel
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 8445
    [topic] => 1
    [group] => 12
    [gameinfo_name] => ASUS Vivobook S 15 OLED BAPE
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 4
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2023-08-08 14:10:03
    [gameinfo_webpage] => https://www.asus.com/event/vivobook-bape
    [gameinfo_tags] => asus, vivobook, bape, oled, laptop, notebook, teszt
    [gameinfo_url] => asus-vivobook-s-15-oled-bape
    [gameinfo_pro] => nagyszerű körítés
tetszetős dizájn
erős CPU
jó üzemidő
szuper kijelző
    [gameinfo_kontra] => USB 2.0 port 2023-ban
lassú SSD
nem nyitható egy kézzel
    [gameinfo_data] => Intel Core i5-13500H CPU
16 GB LPDDR5 RAM, 512 GB PCIe 4.0 x4 NVMe SSD
Intel Iris Xe iGPU
15,6” fényes OLED, 2,8K-felbontás, 600 nit, 120 Hz, 16:9
1×TB4, 1×USB 3.2 G1, 1×USB 2.0, HDMI, jack, Wi-Fi 6E
90 W töltő
Windows 11
5809 pont PCMark 10
1636 pont 3DMark Time Spy
10 024 pont CineBench R23
2070 pont PCMark 10 Storage
732 perc üzemidő
359×229×17,9 mm, 1,7 kg
táska, egér, matricák, BAPE-figura
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 9
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 6
        )

    [gameinfo_price] => 484 900
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => Az ASUS Vivobook S 15 OLED BAPE csodás körítése mindenképpen elismerésre méltó: az összes kiegészítő, az ízléses, nem túltolt dizájnelemek mind tetszetősek, így a kicsomagolás egy külön élmény.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 4
            [manufacturer_name] => ASUS
            [manufacturer_url] => asus
            [manufacturer_link] => http://www.asus.com
            [link] => /gyarto/asus
        )

    [link] => /termekinfo/asus-vivobook-s-15-oled-bape-8445.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => nagyszerű körítés
            [1] => tetszetős dizájn
            [2] => erős CPU
            [3] => jó üzemidő
            [4] => szuper kijelző
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => USB 2.0 port 2023-ban
            [1] => lassú SSD
            [2] => nem nyitható egy kézzel
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 8.3
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    8

  • Ár/Érték:

    8

  • Anyagminőség:

    8

  • Extra funkciók:

    8

  • Kijelző:

    9

  • Szoftver:

    8

  • Akkumulátor:

    9

  • Kinézet:

    9

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.