Hirdetés

Asus VivoBook S14 teszt: videón egy valóban új generációs notebook



|

Sok-sok irodai és általános célra szánt notebook esett be tesztlaborunkba, amelyek közül most egy valóban új generációs gépet mutatunk be nektek. Jó az ár, a külső és a teljesítmény - akkor mi a turpisság?

Hirdetés

Rögtön a kicsomagolás pillanatában nyilvánvalóvá vált, hogy az Asus kis gépe szeretné felhívni magára a figyelmet. A 14 colos kijelzővel szerelt, de valójában 13"-os házba épített, aranyszínű notebook (más színben is elérhető), könnyű, kecses és tényleg nagyon jól mutat a szálcsiszolt alumínium fedlapjával. A gép többi része már műanyag, cserébe a súly mindössze 1,3 kg. Ezt a méretezési trükköt már többször láthattuk, de eddig a csúcskategóriás modellek kiváltsága volt és sok esetben kompromisszumokkal is járt (például alulra helyezett webkamera, instabil fedlap stb.). A VivoBook mindezt a megfizethető, pontosabban ésszerűen árazott középkategóriába hozta el, ami nagyon fontos lépés a notebookok fejlődésében.

Hirdetés

Szerethető útitárs

A fedlapot felnyitva is megmarad a modern hatás: a káva egészen keskeny, az IPS-kijelző pedig csodás képminőséget, homogén háttérvilágítást és szuper fényerőt biztosít, azonban a bevonata nem teljesen matt, ezért kültéren okosan kell fészkelődni, hogy ne csillanjon be a napfény. Az alsó részen egy teljes méretű, numerikus résztől megfosztott, háttérvilágításos billentyűzet fogad, amely klasszikus elrendezésű, nem zsúfolt, nincsenek osztott gombok, így nagyon kényelmesen és jól használható. Itt szerencsére minőségi megvalósítással találkozunk, a magyar szitázás is kiváló, azonban a VivoBook-szériában van egy apróság, ami egyeseknek nagyon fog fájni: a külső méretek csökkentésével sajnos a 15 colos verzióról is lemaradt a numerikus billentyűzet, pedig sokan még mindig azért választanak inkább nagyobb gépet, mert nagyon hozzászoktak ehhez a részhez (és a munkájukhoz is elengedhetetlen a numerikus gombsor).

Modern belső

A vékony, mindössze 18,8 mm-es gépházban Core i5-8250U processzor dolgozik 8 GB RAM és 256 GB SSD társaságában, illetve meglepetésként még egy extra, 1 TB-os HDD-t is szereltek a villámgyors rendszermeghajtó mögé. A Core i5 valódi 4-magos processzor magas órajelen, amihez agresszív energiagazdálkodás társul, így a fogyasztás és melegedés nem gond. A tárhelynél hasonlót eddig csak vastag gamer laptopoknál láthattunk, ezért is meglepő, hogy milyen kis helyen is meg lehet mindezt valósítani - ráadásul mindezt a középkategóriában!

A mérnökök a biometrikus azonosításról sem feledkeztek meg, a touchpadba integrált ujjlenyomat-olvasó jó szolgálatot fog tenni. Sajnos a LAN-ról le kell mondanunk, cserébe viszont az egyik legjobb Wi-Fi vezérlőt, egy Intel ac 8265 chipet kapunk, ami szintén kellemes meglepetés ebben a szegmensben, ahol azért még nem ritka a 3165/3168 vagy egyszerű Realtek modul sem.

Szintén a mobilitás mellett szól az egészen jó üzemidő, a gyorstöltés és a miniatűr hálózati adapter is. Üzemidő tekintetében PC Mark 8 teszt során 241 percet mértünk, ami mérsékelt irodai használatnál akár a duplája is lehet, ahogy videózásnál is jobb értékekre számíthatunk. Ennél a tesztnél a HP ProBook G5 440-es, hasonló felépítésű és erejű notebookja közel kétszer jobb eredményt ért el, az Asus VivoBook azonban egy leheletnyivel gyorsabb, jelentősen könnyebb és kisebb, vékonyabb is.

A töltőt is szeretnénk kiemelni: sajnos kevés cég figyel rá, pedig nagyon fontos, hogy mekkora téglát kell magunkkal cipelnünk: szerencsére a VivoBook S14-nél ez nagyon apró és könnyű, amiért nagy piros pont jár a tervezőknek.

Összegzés

Noha néhány helyen érezhető, hogy meg kellett fogni a költségeket (műanyag ház, nincs TB3 vezérlő és LAN), a VivoBook S14 S410U modern és kiváló konfiguráció, amely különösen azok számára ideális, akik sokat cipelik gépüket és szeretnének útközben is dolgozni. A 14 colos kijelző ehhez ideális méret, a teljesítmény is évekre elegendő, így megjelenésében és konfigurációjában is modern az új VivoBook.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.