Hirdetés

Asus Zenbook Duo teszt – a notebook, ami kétszer akkorának szeretne látszani



|

Évekkel ezelőtt láthattunk már hajlítható kijelzős notebookot, de a mostani Zenbook Duo más: érettebb, hasznosabb és elérhetőbb.

Hirdetés

A Zenbook Duo az a notebook, aminek a billentyűzete helyén is kijelző van - így lehetne egy mondatban összefoglalni az új laptop extra tulajdonságát, ám ennyi információ birtokában bárki joggal állíthatja, hogy ez nem egy kimondottan bölcs fejlesztés, ráadásul "vótmá". Szerencsére a valóságban ez az új modell egészen más: praktikus és könnyen megszokható, miközben látványos is - ja, és ami a legfontosabb: AI PC!

De nem csupán duplakijelzős mivolta miatt izgalmas az új notebook. Minden porcikája felsőkategóriás, a szokatlan dizájnból eredő kényelmetlenségeket pedig a korábbi Zenbook Foldnál szerzett tapasztalatoknak hála sikerült egészen meggyőzően megoldani. Leteszteltük, miért jó az a hétköznapokban, ha egy helyett mindjárt két kijelzőt cipelhetsz magaddal.

Notebook, ami kétszer akkorának szeretne látszani

Külsőre és méretre a legújabb, UX8406-os számú Asus Zenbook Duo olyan, mintha a múltból érkezett volna. Na nem a túl távoli múltból, de tény, hogy a ma megszokott ultrabookoknál vastagabb és súlyosabb is. Pedig nem a retro hangulatot lovagolta meg az Asus, sőt, ez a gép egy vérbeli AI PC, aminek minden porcikája vadonatúj.

Hirdetés

Az igényes és minimalista dizájnú fedlapot felnyitva a szokásos látvány fogad: felül egy vékonykávás, 14 colos OLED-kijelző a keretbe rejtett webkamerával, alul pedig a háttérvilágításos, magyar szitázású billentyűzet egy nagyobb méretű touchpaddal. A ki/bekapcsoló nem a klaviatúrán található, hanem a zsanérnál, és ez nem véletlen, ugyanis a Zenbook Duo billentyűzetét apró mágnesek tartják a helyén, így csatlakozik egy érintkezősoron keresztül a géphez.

Egyetlen mozdulattal lekaphatod a klaviatúrát a gépről, hogy eléd táruljon a nagy mutatvány: az alsó kijelző. Ez minden paraméterében megegyezik a fenti panellel, vagyis egy 14"-os OLED, ráadásul mindkettő érintős. A billentyűzetet sem kell a táskádba süllyeszteni, önmagában is működőképes, ilyenkor automatikusan BT-n keresztül kapcsolódik a géphez, és nagyjából 1 másodpercen belül ismét használható. Ez a háttérvilágításra és a touchpadra is igaz, vagyis teljes értékűen használható marad a mindössze 3-4 mm vastagságú klaviatúra.

A Windows 11-es notebook érzékeli a billentyűzet levételét, és automatikusan aktiválja a második, alsó monitort (ez teljesen kikapcsolt, lecsatlakoztatott állapotban van normál notebook-módban, dokkolt billentyűzet esetén). A duplakijelzős üzemmódot hibátlanul kezeli a Windows, azonban ez mit sem érne, ha csak normál kagylóhéj-módban tudnád használni gépedet. A mérnökök egy támasztékot is felszereltek a gép alsó felére, amit kihajtva horizontálisan és vertikálisan is felállíthatod. Ehhez elengedhetetlen, hogy a zsanér 180 fokos szögben kihajtható legyen, így tudod vízszintesen is elhelyezni az asztalon magad előtt, továbbá a gép érzékeli az elforgatást, és ennek megfelelően állítja be a kijelzők tájolását is.

Vérbeli AI PC

A 2024-es Zenbook Duo természetesen a legújabb komponenseket kapta. Fő eleme az Intel Core Ultra 9 185H CPU, amibe a dedikált NPU modul mellett a korábbinál erősebb integrált GPU is került. A Meteor Lake processzor 16-magos felépítésű, amiből 8 az Efficient Core, 2 a Low Power EC és 6 darab a Performance Core, utóbbinál pedig a Hyper-Threading technológia is aktív, ezáltal akár 22 programszálat is képes egyidejűleg feldolgozni a CPU. A tesztre érkezett modellbe 32 GB LPDDR5 RAM (de elérhető 16 GB-tal is), valamint egy 2 TB-os NVMe PCIe 4.0 SSD került, ami DTP-munkákra tökéletes.

A kijelzőket érdemes alaposabban is megvizsgálni, mert ezen sem spóroltak az Asus mérnökei. A két kijelző teljesen azonos, mindkettő 14 colos, 120 Hz-es frissítésű és 2880×1800 pixel felbontású. Az OLED-panelek 0,2 ms válaszideje pazar, ahogy a 400 nites fényerőre sem lehet különösebb panasz (HDR-módban a csúcsfényerő 500 nit). A DCI-P3-as színskála lefedettsége 100%-os, emellett mindkét panel Pantone-hitelesített. Fontos tulajdonság, hogy a kijelzők érintésérzékenyek, sőt, stylust is kezelnek (Asus Pen 2.0).

A laptop oldalán számtalan portot találsz: a 2 darab Thunderbolt 4-en felül normál Type-A USB 3.2 Gen2-t, HDMI 2.1-et és jacket is használhatsz. Ujjlenyomat-olvasó nincsen sem a gép oldalán, sem a leszedhető billentyűzeten, de nem maradsz biometrikus azonosítás nélkül, a takarólemez nélküli webkamera Windows Hello kompatibilis arcfelismerésre képes. A hálózatra Intel Wi-Fi 6E vezérlővel kapcsolódik a gép, a BT-vevő 5.3-as szabványú, a sztereó hangszórók pedig lefelé, az asztal lapja felé néznek.

A hosszú üzemidő érdekében 75 Wh-s akkumulátor került a Zenbook Duóba, amit 65 wattos Type-C töltővel tudsz tölteni. Ezt természetesen kapod a géphez, és érdekessége, hogy GaN-típusú, vagyis egészen parányi méretű. Szintén a dobozban találsz egy asztali támasztékot is, amivel a laptop billentyűzetét normál módban megdöntheted, a kijelzőt pedig felemelheted.

Az UX8406-os Zenbook Duo méreteit a cikk elején úgy írtuk le, mintha a múltat idézné, de azért ettől nem kell megijedni. Ez konkrétan 1,65 kg-os tömeget és 19,9 mm-es vastagságot jelent, vagyis az egyedi kialakítás és dupla kijelző ellenére sem kell attól tartanod, hogy nyűg lesz a gép cipelése vagy használata. Összecsukásnál a billentyűzetet egyszerűen csak vissza kell helyezned az alsó kijelzőre, a rejtett mágnesek és a dokkoló csatlakozója pontosan a helyére illeszti azt. Ha a klaviatúra nélkül zárod le a gépedet, akkor sem sérülnek a kijelzők, ilyenkor V-alakra csukódik a két oldal úgy, hogy a kijelzők nem, csak a külső hosszanti él találkozik egymással.

Duplán jó a mindennapokban

A valós használatot a szokásos teszttel kezdtük: vajon egy ujjal nyitható-e a fedlap? A jó hírünk az, hogy igen, könnyedén, az alsó rész elemelkedése nélkül nyitható a laptop. A következő teszt az ölben használat volt, amit szintén sikeresen teljesített a Zenbook Duo - nem kell attól tartanod, hogy "fejnehéz", vagy hogy billegni fog, esetleg az alsó rész instabilitása miatt nehézkes lesz a gépelés. A normál notebookhasználat során semmiféle kompromisszumra nem kell felkészülnöd, épp úgy használhatod újdonsült géped, mint egy átlagos ultrabookot. Amint asztal közelébe kerülsz,

jöhet a WOW-effekt,

vagyis az, amikor lekapod a billentyűzetet és az alulra felszerelt támaszték segítségével felállítod a duplamonitoros szettedet. Elsőre azt gondoltuk, a hagyományos, fekvő (Asztali) mód lesz a favoritunk, amikor a két kijelző egymás mellett foglal helyet, és így lehet használni a gépet. Ez azonban kényelmetlennek bizonyult, ugyanis a középső káva a zsanérral együtt nagyon vastag - még némi hozzászoktatást követően is gyakran zavaró volt, hogy a két kijelző ilyen távol van egymástól. Átlógó ablakban nem érdemes gondolkodni, a két, álló 14"-os panel pedig a szokásostól eltérő használatot követel meg. Ha tehát azt tervezted, hogy majd így használsz mondjuk egy rajzoló programot nagy vászonnal, vagy egy videóvágó szoftvert két kijelzőre maximalizálva, sajnos ki kell, hogy ábrándítsunk. A középső káva+zsanér vastagsága mellett az is zavaró, hogy a hátsó támasz egyféle dőlésszöget enged meg ebben az állásban, ráadásul a két kijelző síkja eltér egymástól, a normál esetben felső monitor jó 1-1,5 cm-rel hátrébb kerül ilyenkor.

Sajnos ez az elrendezés a filmnézést sem segíti, sőt, nem csupán a középső keret zavaró, hanem az egy oldalra csoportosuló hangszórók is - ilyenkor a sztereó hangzás csak egy irányból, balról vagy jobbról érkezik.

Maradt hát az álló helyzetű használat, ami viszont teljes sikert aratott. Ilyenkor a két kijelző közti, valamint a támaszték által adott dőlésszög is külön-külön állítható, ha pedig elé helyezed a billentyűzetet az asztalra, kényelmes és természetes munkakörülményeket tudsz teremteni. Persze az egymás alatti monitorelrendezést is szokni kell, de az Aero ablakkezeléssel hamar ráérzel majd a programok gyors elrendezésére. Válaszd bármelyik módot is, azért azzal érdemes számolnod, hogy a billentyűzet papírlap vastagságú és teljesen sík, ezért, ha döntött, vagy magasabb klaviatúrát szoktál meg, hosszú távra érdemes beszerezned egy emelvényt, vagy külön billentyűzetet.

Új dizájn meglepően kevés gyerekbetegséggel

Nem tudjuk azt állítani, hogy a Zenbook Duo hibátlan, de ez irreális elvárás lenne egy első generációs modellel kapcsolatban. Ugyanakkor nagyon sok minden stimmel ahhoz, hogy jól használható, új generációs laptopról beszélhessünk, és ebbe apró részletek, figyelmes megoldások is beletartoznak. Az Asus mérnökeinek már van tapasztalata hajlítható notebook tervezésében, azonban ez a mostani Zenbook Duo egészen más, mint a korábbi Fold. A két különálló kijelző használatával sikerült az árat sokkal lejjebb tornázni - de persze ettől még

a Zenbook Duo abszolút luxuskategóriás laptop.

A billentyűzeten a gépelési élmény jó, a kijelzők képminősége csodálatos, és a sebességgel sem akadt gondunk. Agresszív throttling nem volt megfigyelhető, sőt, a zajszint sem emelkedett zavaró szintre egyetlen esetben sem, ugyanakkor azt is érdemes leszögezni, hogy az előző generációs CPU-val szerelt PC-khez képest óriási sebességbeli ugrásra ne számítson senki. Az integrált Intel Arc Graphics GPU jelentősen gyorsult elődjéhez képest, de azért a gaming plecsnit még nem akasztanánk a nyakába - ettől még fényévekre van. Az üzemidő feltűnően jó: méréseink szerint kikapcsolt fényerőszabályzás (50%-os fényerővel) és Wi-Fi mellett 9 óra simán összejön átlagos, irodai használat során. Egészen pontosan hagyományos laptopként, egy kijelzővel akár 567 perc is, két kijelzős módban pedig 430 perc - ez egészen jó eredmény egy ilyen különleges laptoptól.

A gép portkínálata, hangzása, hálózatos része is elfogadható: kiemelkedő tulajdonságokra nem kell számítani, de a minőség és megbízhatóság garantált. A tesztünkön járt modell a legdrágább mind közül, ezért nagyjából 950 ezer forintot kell fizetni, de egy jelentősen olcsóbb, 750 ezer forintos konfiguráció is elérhető a Zenbook Duóból. Ebben Intel Core Ultra 7 155H CPU dolgozik 16 GB RAM és 1 TB-os SSD társaságában, ha pedig még 40 ezer forintot lefaragnál, 710 ezer forintért ennek a 60 Hz-es OLED-kijelzővel szerelt változatát is elérheted a hazai kereskedőknél.

Asus Zenbook Duo (UX8406)

Ár: 950 000 Ft
A Zenbook Duónál nagyon sok minden stimmel ahhoz, hogy jól használható, új generációs laptopról beszélhessünk.
  • Intel Core Ultra 9 185H CPU
  • integrált Intel Arc Graphics GPU
  • 32 GB RAM, 2 TB NVMe SSD
  • 2×14”, 120 Hz, 2880×1800, OLED, 500 nit kijelző
  • Érintőkijelző, stylus támogatás, Asus Pen 2.0
  • magyar szitázású BT-billentyűzet háttérvilágítással
  • tartóállvány, kihajtható támaszték
  • 2×TB4 Type-C, 1× USB 3.2 Gen 2 Type-A, HDMI 2.1, jack
  • Wi-Fi 6E, BT5.3, arcfelismerés, Type-C gyorstöltés, Windows 11
  • 1,65 kg, 19,9 mm vastagság
  • 6605 pont PCMark 10
  • 3207 pont 3DMark Time Spy
  • 11 334/546 pont CineBench R23/R24
  • 5262/4534 MB/s SSD olvasás/írás
  • 567/430 perc üzemidő (PCMark10, egy-/kétkijelzős üzemmód)
PRO
  • ötletes dizájn
  • minőségi anyaghasználat
  • kiváló kijelzők
  • erős AI CPU
  • elegendő RAM és SSD
  • jó üzemidő
Kontra
  • Vastagabb és nehezebb, mint a mai prémium laptopok
  • az Asztali mód kényelmetlen
  • a támaszték dőlésszöge limitált
  • drága
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 8715
    [topic] => 1
    [group] => 12
    [gameinfo_name] => Asus Zenbook Duo (UX8406)
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 4
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2024-02-15 17:03:28
    [gameinfo_webpage] => https://www.asus.com/hu/laptops/for-home/zenbook/asus-zenbook-duo-2024-ux8406/
    [gameinfo_tags] => asus, zenbook duo, intel core ultra, notebook, laptop, pc, teszt
    [gameinfo_url] => asus-zenbook-duo-ux8406
    [gameinfo_pro] => ötletes dizájn
minőségi anyaghasználat
kiváló kijelzők
erős AI CPU
elegendő RAM és SSD
jó üzemidő
    [gameinfo_kontra] => Vastagabb és nehezebb, mint a mai prémium laptopok
az Asztali mód kényelmetlen
a támaszték dőlésszöge limitált
drága
    [gameinfo_data] => Intel Core Ultra 9 185H CPU
integrált Intel Arc Graphics GPU
32 GB RAM, 2 TB NVMe SSD
2×14”, 120 Hz, 2880×1800, OLED, 500 nit kijelző
Érintőkijelző, stylus támogatás, Asus Pen 2.0
magyar szitázású BT-billentyűzet háttérvilágítással
tartóállvány, kihajtható támaszték
2×TB4 Type-C, 1× USB 3.2 Gen 2 Type-A, HDMI 2.1, jack
Wi-Fi 6E, BT5.3, arcfelismerés, Type-C gyorstöltés, Windows 11
1,65 kg, 19,9 mm vastagság
6605 pont PCMark 10
3207 pont 3DMark Time Spy
11 334/546 pont CineBench R23/R24
5262/4534 MB/s SSD olvasás/írás
567/430 perc üzemidő (PCMark10, egy-/kétkijelzős üzemmód)
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 8
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 3
            [1] => 6
        )

    [gameinfo_price] => 950 000
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => A Zenbook Duónál nagyon sok minden stimmel ahhoz, hogy jól használható, új generációs laptopról beszélhessünk.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 4
            [manufacturer_name] => ASUS
            [manufacturer_url] => asus
            [manufacturer_link] => http://www.asus.com
            [link] => /gyarto/asus
        )

    [link] => /termekinfo/asus-zenbook-duo-ux8406-8715.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => ötletes dizájn
            [1] => minőségi anyaghasználat
            [2] => kiváló kijelzők
            [3] => erős AI CPU
            [4] => elegendő RAM és SSD
            [5] => jó üzemidő
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => Vastagabb és nehezebb, mint a mai prémium laptopok
            [1] => az Asztali mód kényelmetlen
            [2] => a támaszték dőlésszöge limitált
            [3] => drága
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 8.4
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    8

  • Ár/Érték:

    8

  • Anyagminőség:

    9

  • Extra funkciók:

    9

  • Kijelző:

    9

  • Szoftver:

    8

  • Akkumulátor:

    8

  • Kinézet:

    8

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.