Hirdetés

Az AI-t is gyorsítják és játékok is vígan futnak az új Intel Core Ultra 100-as processzorokon



|

16 CPU-mag és teljesen lecserélt Arc GPU került az új Intel Core processzorokba, sőt, a mesterséges intelligencia-rutinok is kaptak saját gyorsítót.

Hirdetés

December 14-én indította útjára vadonatúj mobilprocesszor-generációját az Intel, amely több újdonságot is hoz - és ezúttal nem csupán a marketingosztály hangoztatja ezt, hanem valóban számos ponton kapunk az eddigi modellektől eltérő szolgáltatásokat és remélhetőleg teljesítményt.

Kezdjük mindjárt az egyik legfontosabbal: teljesen új elnevezést kapott az új generáció, így a 14. generációs Intel processzorok már nem a régebbi Intel Core i3/i5/i7/i9 jelzésekkel, hanem Intel Core Ultra 5/7/9 neveken kerülnek a gépekbe. A számozás is változott, három számjegy és egy betű kombinációja jelöli a pontos modell típusát. A H és U betűk korábbról már ismerősek lehetnek, az "U" jelöli az alacsony fogyasztásút, a "H" pedig a nagyobb fogyasztási kerettel gazdálkodó, erősebb CPU-modelleket. Ez azonban még csak a kezdet, az igazán izgalmas dolgok a motorháztető alatt rejlenek.

Hirdetés

Hello, Meteor Lake

A 14. generációs Core Ultra processzorok óriási lépést tesznek…

az AMD receptje felé.

Ugyanis nem monolitikus felépítésűek, hanem chiplet dizájnt használnak, ami azt jelenti, hogy több, pontosan négy kisebb lapkából áll össze egy processzor. Ezt az Intel Foveros technológiának nevezte el, sőt, nem csupán a lapkákat szedte szét, ezeknél más és más gyártástechnológiát használt, továbbá a TSMC-t is segítségül hívta, hogy egyes lapkákat ő gyártson le neki (jelenleg a TSMC a világ legfejlettebb chipgyártója, az Intel gyárai lemaradásban vannak hozzá képest).

Tulajdonképpen nem is 14. generációs Core CPU ez, hanem 1. generációs Core Ultra processzor, amely a következőkből épül fel:

  • 3D Foveros alap (Intel 16 gyártástechnológia)
  • CPU lapka (Intel 4 gyártástechnológia)
  • GPU lapka (TSMC N5 gyártástechnológia)
  • SoC lapka (TSMC N6 gyártástechnológia)
  • I/O lapka (TSMC N6 gyártástechnológia)

Kezdjük talán a legegyszerűbbel, az I/O-val. A Core Ultra CPU-k természetesen a legújabb szabványokat támogatják, beleértve a Wi-Fi 7-et, a Thunderbolt 4-et, a DisplayPort 2.1-et, valamint memóriából az LPDDR5-7467-et és a DDR5-5600-at.

A CPU maximálisan 16 magos lehet (ez 22 programszál egyidejű végrehajtását teszi lehetővé), amely ezúttal is P-magokból (Redwood) és E-magokból (Crestmont) épül fel. Az L3 gyorsítótár osztott, és érdekesség, hogy az SoC lapkára is került E-mag klaszter, amelyet azt Intel Low Power Islandnek nevezett el. Az Intel prezentációját nézve nagyon érdekes, szokatlanul őszinte mérési eredményeket láthatunk, miszerint egyszálas teljesítményben az új processzor kb. 9%-kal lassabb elődjénél (Intel Core i7-1370P vs. Intel Core Ultra 7 165H).

Videokártya a CPU-ban?

Az Intel HD Graphics és Iris Xe után nem foltozgatta tovább az Intel az integrált grafikus egységeket, hanem teljes egészében leváltotta azokat, méghozzá az Intel Arc GPU-ra. Ugyebár ezeket egy ideje külön VGA kártyán is meg lehet vásárolni, és bár az elmúlt 1 évben rengeteget javult a driver és ezáltal a GPU hatékonysága játékok alatt, az Intel Arc videokártyák piaci részesedése egyelőre mérhetetlenül alacsony.

Ez azonban az 1. generációs Intel Core Ultra CPU-kal megváltozhat: az Arc Xe-LPG az ígéretek szerint erősebb, mint az AMD Ryzen 7040U mobil CPU-ban található RDNA3-alapú Radeon. Az Xe-LPG az Alchemist GPU alapjaira épül, így támogatja a DirectX 12 Ultimate-et, a hardveres ray tracinget, az XeSS felskálázást és az olyan kódolásokat, mint az AV1, a H.265 vagy a VP9. Az új iGPU 8 Xe magot tartalmaz és 2,35 GHz-en dolgozik a legerősebb CPU-ban (185H). Az új iGPU 2× erősebb, mint az előző generációs Intel Core CPU grafikus egysége és 10%-kal jobb, mint az AMD megoldása.

Az Intel is felszáll az AI-vonatra

Az egyik leginkább hirdetett újdonsága az új processzornak a dedikált AI lapka, amely 34 TeraOPS teljesítményre képes. Az ezt az NPU-t kihasználó programok akár 70%-kal is gyorsabban futhatnak az új CPU-kon, mint az előző generációs Intel processzorokon, miközben sokkal alacsonyabb a fogyasztás. Hogy ez egészen pontosan mit jelent? Hát, ez jó kérdés, az Intel sem tudta meggyőzően demonstrálni az AI-gyorsító modul képességeit, de annyit megtudtunk, hogy mindenki álljon féllábon és tartsa vissza a lélegzetét, mert a Windows 12 nyári megjelenésekor majd minden kiderül és mellbevágó lesz a gyorsulás.

Most akkor ettől el kell ájulnunk?

Forradalom vagy evolúciós frissítés? Ha az Intelt kérdezed, természetesen az előbbi, de azért ez nem teljesen fedi a valóságot. A chiplet felépítés, az új gyártástechnológia, a 2× erősebb GPU mindenképpen fontos mérföldkövek az Intel CPU-k történetében, de ha megvizsgáljuk az ellenfeleket, láthatjuk, hogy ezen ők már túlvannak. Az új elnevezés annyira nem rugaszkodott el a régebbi jelölésrendszertől, nem lesz nehéz kiszúrni, melyik modell az erősebb, vagy éppen melyik az alacsony fogyasztású. A nagy újdonság az AI-modul, ami egy dedikált chip a mesterséges intelligencia-rutinok gyorsítására. Ha ezt támogatni fogják a szoftvergyártók, akkor előnyt jelenthet ennek megléte, de erre választ majd csak a Windows 12 megjelenése után ígér az Intel.

Mindenképpen meg kell még említenünk azt is, hogy az Intel az AMD Ryzen 7000-es családba tartozó mobil CPU-kal vetette össze az új processzorainak teljesítményét, holott 2024 januárjában várhatóan a 8000-es Ryzen modellek is megjelennek, ahol az AMD komoly előrelépést ígér szinte minden tekintetben.

A CES sztárja

Az új Intel Core Ultra 100-es processzorok bejelentésének időpontja nem véletlen. A PC-gyártók már javában készülnek új laptopjaikkal, amelyek már erre a generációra épülnek. Ez olyannyira így van, hogy az Asus Zenbook 14 OLED modell már a mi kezünkben is volt, és hamarosan tesztünket is olvashatod az új gépről. A többi gyártó is felsorakozott már, és 2024 első negyedévében rengeteg notebookot láthatsz majd, amelyek már az Intel Core Ultra CPU-kra épülnek.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.