Hirdetés

Az AMD 15 év után átvette a vezetést az Intellel szemben az asztali CPU-k piacán



|

Csúcson a Ryzen, révbe ért az a folyamat, ami nagyjából két éve indult el.

Hirdetés

Hatalmas győzelmet aratott az AMD, a CPU-k globális piacán ugyanis sikeresen átvették a vezetést az Inteltől. Erre nem kevesebb, mint 15 évet kellett várni, ilyen felállásról utoljára 2006 első negyedévében beszélhettünk, akkor a piac 53,9%-át fedte le az AMD.

Ez csak egy egyszeri kivételnek számított akkor, a következő negyedévben az Intel gyorsan visszaelőzött, és az elkövetkező időszakban egyre csak nyílt az olló a két nagy gyártó között. 

Hirdetés

A 2021 Q1-es eredmények alapján a jelenlegi felállás szerint az AMD-nél van a piac 50,8 százaléka, az Intelnek pedig be kell érnie 49,2 százalékkal. Fontos megjegyezni persze, hogy itt az asztali CPU-król van szó, a laptopok esetében még mindig tetemes az Intel előnye, ott 83,8 százalék az övék, a szerverek esetében pedig nem kevesebb, mint 98,6 százalék. 

Mégis, a Desktop CPU ágazatban elért dominancia hatalmas fegyvertény az AMD részéről, és azt sem szabad elfelejteni, hogy ennek következtében egyre inkább szűkül a két gyártó közötti rés akkor is, ha az összes CPU-t együttesen nézzük. 

Így festett az asztali CPU-k esetében az AMD és az Intel részesedése az elmúlt években (kattintásra a kép megnő):

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.