Hirdetés

Az Intel beintett a mezőnynek



|

A cég szerint nem minden 10 nm-es lapka egyforma - és az Intel a többiek előtt jár.

Hirdetés

A Qualcomm és a Samsung az elsők között voltak, amelyek 10 nm-es lapkával álltak elő. Azonban az Intel most arra figyelmeztet, hogy nem minden 10 nm-es eljárással készült chip egyforma. Az Intel szerint az ő lapkái egy teljes generációval lekörözik majd a mezőnyt. 

Hirdetés

Az újabb gyártástechnológia elméletben duplázza a tranzisztorok sűrűségét, aminek hála nő a teljesítmény és a hatásfok (vagyis az üzemidő). Az Intel azt mondja, hogy épp ezt csinálja a 14 nm-ről 10 nm-re való átállással. A cég szerint azonban a riválisoknál nem ez a helyzet

Az Intel szerint a 10 nm-es lapkái 25 százalékkal jobb teljesítményt nyújtanak majd, és 45 százalékkal kevesebb energiát használnak (a 14 nm-es technológiához képest). Mindehhez hozzájönnek a további fejlesztések is. 

Persze a Qualcomm, a Samsung és a MediaTek 10 nm-es lapkái szintén profitálnak az átállásból, azonban az elért eredmények és pluszok jóval szerényebbek lehetnek. 

A fentebb említett tényezők mellett persze sok más is akad, amit figyelembe kell venni. Ezen felül az Intel PC-kbe, laptopokba és szerverekbe szánt 10 nm-es lapkáit sem érdemes összevetni a 10 nm-es, ARM-alapú chipekkel, amik okostelefonokba kerülnek. Egy Intel Cannon Lake CPU egészen más ligában játszik, mint egy Qualcomm Snapdragon 835. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.