Hirdetés

Az Intel feje továbbra sem bizakodó a chiphiány kapcsán



|

Pat Gelsinger megismételte, hogy jövőre sem számít a helyzet normalizálódására.

Hirdetés

Az Intel vezérigazgatója, Pat Gelsinger legutóbb néhány napja került be a híradásokba, amikor egy interjúban arról beszélt, hogy továbbra is reménykedik a saját fejlesztésű SoC-ra váltott Apple visszacsábításában.

A jelek szerint azonban nem mindenben ilyen optimista a cégvezető, a harmadik negyedévről szóló pénzügyi beszámolóján ugyanis másodszor is elismételte az Intel befektetőinek, hogy jövőre sem fog enyhülni a chiphiány.

Hirdetés

Gelsinger legutóbb a második negyedéves raporton utalt erre, és most úgy tűnik, hogy az azóta eltelt hónapok során sem talált okot a bizakodásra.

"Most tartunk a nehezénél. Jövőre minden negyedévvel egyre jobb lesz a helyzet, de 2023-ig nem fogjuk elérni a kereslet és a kínálat egyensúlyát."

- mondta a februárban kinevezett CEO, aki ezzel továbbra is osztja az Nvidia és a Toshiba vezetőségének véleményét. Náluk  tulajdonképpen csak az AMD-vezér Lisa Su tűnik optimistábbnak, aki egy szeptemberi konferencián úgy nyilatkozott, hogy 2022 második felére már határozott enyhülésre számít a chiphiány terén.  

Ami az Intel pénzügyi eredményeit illeti, a harmadik negyedévben 2 százalékkal csökkent a PC-s processzorokért felelős Client Computing Group bevétele, főként a laptopos eladások gyengélkedése miatt, melyeknél 5 százalékos volt az esés. Ennek elsődleges okát azonban nem a keresletben, hanem az alkatrészhiányból fakadó gyártási nehézségekben látja az Intel.

A laptopgyártók ugyanis már nem csak a chipekben, de más alapvető alkotóelemben is szűkölködnek, ezért előfordul, hogy processzor van, kijelzőből vagy Wi-Fi modulból viszont nincs elegendő a gépek összeszereléséhez. Az asztali PC-knél azonban nem ilyen súlyos a helyzet, így ebben a kategóriában 20%-kal nőttek az Intel bevételei 2021 harmadik negyedévében.

A teljes bevétel alapján 5 százalékos növekedést produkáltak a kékek a tavalyi év azonos időszakához képest, 18,1 milliárdnyi jövedelemre téve szert, melyet leginkább az adatközpontok, az IoT-eszközök és a vezetéssegítő rendszereket fejlesztő leányvállalat, az izraeli Mobileye sikere hajtott.  

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.