Hirdetés

Az Intel GPU-i sem fogják korlátozni a kriptobányászatot



|

Korán porrá zúzta az ezzel kapcsolatos reményeket az Intel alelnöke.

Hirdetés

Már jó ideje tudjuk, hogy az Intel is belép a videokártyák piacára, augusztusban pedig azt is elárulták a kékek, hogy Arc néven forgalmazzák majd az Xe-HPG architektúrára épülő újdonságaikat.

A várhatóan jövőre érkező vasak körül még mindig sok a kérdés, a Gadgets 360 azonban nemrég hosszas interjút közölt a vállalat két illetékesével, amelyből kiderült egy s más az új GPU-król.

Hirdetés

Ezek közül talán a legfontosabb, hogy az Alchemist kódnéven ismert videokártyák nem tartalmaznak majd semmiféle bányászatot korlátozó megoldást, amivel az Nvidia helyett az AMD példáját követi az Intel. Ezt Roger Chandler, a vállalat grafikus megoldásokért felelős alelnöke közölte, aki azzal igyekezett finomítani a dolgot, hogy cserébe nem terveznek kifejezetten a bányászoknak szóló funkciókat sem.

Az Intel döntésének hátterében az állhat, hogy a farmerek többnyire Linux-alapú gépeket használnak, a kékek linuxos driverei pedig nyílt forráskódúak, így a gyártónak saját, szabadalmaztatott szoftvert kellene fejlesztenie a bányászat korlátozáshoz.

Nem kaptunk továbbá jó híreket a készletek elérhetősége kapcsán sem, az AMD-től néhány éve átigazolt alelnök, Raja Koduri ugyanis nem igazán mert ígérgetni:

"Mindig nagyon óvatos leszek, amikor ilyen magas a kereslet, és amikor ilyen nehezek a piaci körülmények. Mindig hasznát venném a bővebb kínálatnak. Szóval nem fogom azt mondani, hogy elegendő a kínálatom ezen a nagy keresletű piacon."

- nyilatkozta a vezető. Az elérhető kártyák mennyisége persze nagyban függhet majd attól is, hogy mennyire repülnek rá a fogyasztók az Arc-termékcsaládra, hiszen a kezdeti bizalmatlanság könnyen rányomhatja a bélyegét a keresletre.

Az interjúban szóba került még a játékok megjelenését felskálázó technológia, az XeSS is, amivel az Intel az Nvidia DLSS-nek és az AMD FSR-nek igyekszik konkurenciát támasztani. Ezzel kapcsolatban Roger Chandler elárulta, hogy többtucatnyi stúdióval dolgoznak együtt, így a rajt idején már "egy nagyon egészséges csokornyi" cím fogja támogatni a megoldást, a nagyobb játékoknál pedig dedikált szoftveres frissítésekre is számíthatunk.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.