Hirdetés

Az Intel megváltaná a világot a Lakefield chippel



|

Az Intel a CES-en mutatta be a Lakefield chipeket, a Project Athenát és a Core i5-9400-as processzort is.

Hirdetés

Az Intel is vitt pár érdekességet az idei CES-re, az egyiktől pedig olyan csodát vár, mint sok éve az ultrabookok megjelenésétől. A Project Athena nevű új mobilplatform szívét a Lakefield kódnevű SoC jelenti, amitől a piac felfordulását várja az Intel. 

Hirdetés

A Lakefield alapvetően egy 10 nm-es SoC, ami olyan formában épül fel, int az ARM SoC-k, de Foveros-alapokon. 

A Lakefield legnagyobb újítása a hibrid x86-os többmagos CPU-dizájn, ami négy alacsony fogyasztású Atom magra és egy Core szintű Sunny Cove magra építkezik. Hasonló módon, mint az ARM big.LITTLE koncepciójánál. A kisebb feladatokat a kisebb magok kapják, a komoly munkát pedig a nagy mag végzi. 

Az SoC ráadásul az Intel Gen 11-es integrált GPU-ját is tartalmazza, illetve támogatott a 802.11ax WiFi, az 5G, a PoP DRAM és az NVMe tárhelyek. A referenciaként használt alaplap pedig alig nagyobb, mint egy M.2-es SSD. 

Az Intel ezzel párhuzamosan a kilencedik-generációs Coffee Lake Refresh szériát is bővítette egy új LGA1151-es asztali processzorral. A Core i5-9400 egy 6-magos, 6-szálas chip, 2,9 és 4,1 GHz-es órajelekkel, 9 MB L3 cache-sel. Ez már január végén megjelenik. Az Intel öt további CPU-t is a piacra dob majd, azokat hivatalosan nem jelentette még be. A tippek szerint a Core i3-9350KF, Core i5-9600KF, Core i7-9700KF és Core i9-9900KF modellekről van szó, de egy Core i3-9300 is érkezhet. A KF modelleket a gépépítőknek szánják, illetve a gamerpiacnak, ugyanis ezekben nincs integrált grafika. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.