Hirdetés

Az Intel szerint divatossá teszi a külső GPU-kat a Thunderbolt 5 szabvány



|

Hivatalosan is bemutatkozott az Intel új adatátviteli szabványa.

Hirdetés

Az egykor még látványosan cimboráló Intel és az Apple még 2011-ben rukkoltak elő az első generációs Thunderbolt-interfésszel, amely egyetlen kábelben kombinálja a PCI Express és a DisplayPort szabványokat, valamint az energiaellátásról is gondoskodik.

Az Intel már évek óta dolgozott a technológiát továbbfejlesztő Thunderbolt 5-ön, melynek kapcsán 2021-ben egy emlékezetes szivárgás is történt a cég egyik figyelmetlen vezetőjének jóvoltából. Most viszont hivatalosan is bemutatkozott a szabvány, jelentős előrelépést hozva az előző generációhoz képest.

Hirdetés

Az USB Type-C formátumot megőrző interfész duplázta a sebességet, így a korábbi 40 Gbps helyett már 80 Gbps-os (kétirányú) adatátvitelt támogat, amely a Bandwith Boost nevű üzemmódban akár 120 Gbps-ig tornázható, ehhez viszont egy magas sávszélességű monitorra van szükség. A Thunderbolt 5 akár több 8K-s kijelzőt is képes kezelni, vagy legfeljebb 3 darab 4K-s megjelenítőt, 144 Hz-es képfrissítéssel (a Thunderbolt 4 esetében két 60 Hz-es 4K panel volt a határ).

A repertoárból nem hiányzik a DisplayPort 2.1 szabvány teljesítése sem. A játékosok számára immáron az 540 Hz-es maximális képfrissítés is elérhető, az új interfész pedig akár 240 W-tal is képes tölteni a laptopokat. Jason Ziller, az Intel Client Connectivity divíziójának fejese a PC Gamernek nyilatkozva úgy értékelte az előrelépést, hogy a fejlesztések révén Thunderbolt 5 az eddigi legjobb technológia lesz a kreatív szakemberek és a játékosok számára.

Az interjúban Ziller arra is kitért, hogy szerinte a megduplázott sávszélességnek köszönhetően az új interfész a külső videokártyák népszerűségének is új lökést fog adni. Ehhez persze elengedhetetlen lesz frissíteni a hardvert, mivel az első Thunderbolt 5-támogatott eszközök csak valamikor 2024-ben fognak megjelenni.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.