Hirdetés

Az Nvidia tényleg speciális, kriptovaluta-bányászatra szánt videokártyákat dobna piacra?



|

A termékelérhetőség már a bányászat nélkül is katasztrofális, vajon ilyenkor kész lenne erre az Nvidia?

Hirdetés

Mivel a GPU készletek továbbra is drámaian alacsony szinten vannak, az Nvidiának bizony mérlegelnie kellene, hogy a játékosok vagy a kriptovaluta-bányászok fontosabbak-e számára. Így aki azt hallotta, hogy a gyártó ez utóbbiaknak készít grafikus kártyákat, az addig álljon féllábon. Ugyanis a termékelérhetőség igen alacsony, ezért az Nvidia prioritásai is más irányba mutatnak.

Colette Kress, az Nvidia pénzügyi igazgatója elismerte, hogy a cég tudna a kriptobányászoknak is kártyákat készíteni - elméletben legalábbis. "Ha látunk erre igényt, jelentős mennyiségben, akkor élünk a lehetőséggel, hogy újraindítsuk a bányász-igénynek megfelelő termékvonalat" - mondta a CFO a J.P. Morgan Tech/Auto Forum éves konferenciáján az elemzőkkel folytatott beszélgetése során.

Kress hozzátette, hogy amíg nem tudni, hogy a kriptovaluta-bányászat felől mekkora igény mutatkozik, addig inkább a gamerekre fókuszálnak.

"A játék céljából vásárlók kereslete önmagában jóval nagyobb. Nagyobb, mint a jelenlegi gyártókapacitásunk"- mondta.

Hirdetés

Kress szerint már más idők járnak, mint néhány évvel ezelőtt. Ezzel arra a körülbelül 4 évvel ezelőtti időszakra utalt, amikor a kriptovaluta-bányászok minden Nvidia GPU-t elkapkodtak, amit csak találtak. Kielégíthetetlen keresletük kiürítette a boltok polcait és az egekbe emelte az árakat, kétségbe ejtve azokat, akik mindössze csak játszani akartak.

Az Nvidia azóta már állítólag jól kezeli a készleteit, tudja, hol fogynak a termékei, és ki nem vásárolja őket. Noha most nagyon alacsony az ellátottság, de a rendszeres monitorozás miatt jobban átlátják a csatornákat, és azt, hol áll rendelkezésre készlet világszerte.

Kres ígérte, hogy az ellátási probléma enyhülhet, ahogy az Nvidia növeli kapacitását. Ugyanis most az Ampere architektúrára épülő termékek életciklusának az elején állnak, és egy hosszú út áll előttük, ilyen helyzetre akkor is volt példa, amikor a Pascalról a Turingra álltak át, és kihívást jelentett mind a készletezés, mind a kifutó termék kivezetése.

Még akkor is, ha az elemzések azt mutatják, és az Nvidia úgy dönt, hogy kifejezetten kriptobányászoknak gyárt lapkákat, a játékosok számára nem biztos, hogy ez hátrányt jelenthet, ugyanis a bányászat nem igényel grafikus teljesítményt, csak számítási kapacitást, így az amúgy selejt - fejnélküli, hibás textúrafeldolgozó - kártyák erre a célra gond nélkül alkalmasak lehetnek, ahelyett, hogy a kukában landolnának.

Ez bár jó ötletnek hangzik, sok kriptovaluta-bányász a használat után általában szeretné értékesíteni a GPU-kat, ezért ők is inkább a teljesértékű grafikus kártyákat keresik.

A beszélgetés során az is kiderült, hogy az új GPU-k kínálata valószínűleg a következő két hónapban is "sovány" marad, mivel a kereslet folyamatosan meghaladja a kínálatot, de az Nvidia minden nap azon dolgozik, hogy ezt a hátrányt felszámolja és javítson a helyzeten.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.