Hirdetés

Bemutatkoztak az Intel 11. generációs mobil processzorai



|

Az Intel hivatalosan is bejelentette első Tiger Lake CPU-it, elsőként laptopokba és ultrabookokba. Debütál a rég várt Iris Xe grafikus vezérlő is.

Hirdetés

Bár az Intel processzoros téren kapott (vagy talán inkább magának adott) jó néhány pofont az elmúlt időszakban, és ezért valószínűleg a 11. generációs Core processzorokat sem ilyennek képzelték a cég vezetői annak idején, a lényeg, hogy itt vannak. Hivatalosan 9 új versenyzővel debütál a Tiger Lake architektúra, és ebből ötben grafikai téren is újdonság érkezett.

Hirdetés

Mit tud az új Intel Tiger Lake processzor-család?

Az új sorozat az Intel minden kísérletezése ellenére továbbra is 10 nanométeres technológiára épül, ahogy a korábbi Ice Lake generáció, de a vállalat által most bemutatott SuperFin dizájn azt ígéri, hogy a processzorok nagyobb sebességre képesek kisebb áramfelvétel mellett, így valamelyest feledtetve a nanométerek terén besült mutatványt.

A legfontosabb újdonság azonban talán mégis az az öt új modell, amelyben már nem a megfáradt UHD grafika dolgozik, hanem végre bemutatkozik a régóta rebesgetett Iris Xe vezérlő - ezzel egyértelműen az AMD Ryzen 4 mobil processzorokra és az integrált Vega grafikus vezérlőkre támad a kék gyártó. Hogy számszerűen mire várhatunk, azt az alábbi táblázat szemlélteti (kattintásra új ablakban nagyban is megnézheted):

Persze a számszerűsítés nem minden, ezért kíváncsian nyúzzuk majd az első olyan teszt-laptopokat, amelyek az új processzorokra épülnek. Egy már épp a tesztpadunkon izzad, az ASUS ZenBook Flip 13 elsőre ígéretesnek tűnik, de még annyira új az élmény, hogy a pontosabb elemzésre kérünk pár napot.

Az Intel persze igyekezett különféle demókkal bemutatni az új procik erejét, így például Gears tactics és Grid futott egy új CPU-val szerelt rendszeren (igaz, azt nem részletezték, melyik processzor és ezáltal melyik grafikus vezérlő dolgozott itt pontosan), és közel kétszeres fps értéket hoztak ki a játékokból egy AMD 4800U-ra épült rendszerhez képest. Az előző generációs Intel Core processzort és egy NVIDIA MX350-et használó géphez képest nagyjából 20 százalékkal futott jobban a tesztjáték.

A Tiger Lake modellek a korábbi, integrált grafikás Intel processzorokhoz képest kétszeres grafikai teljesítmény-növekedést ígérnek és a mesterséges intelligencia teljesítménye ötszörösére nő a gyártó ígérete szerint. Emellett a Tiger Lake már támogatja a Thunderbolt 4 és a Wi-Fi 6 szabványt, valamint a PCI Express Gen 4 csatolós SSD-ket.

Új Intel laptop-szabvány érkezik

A processzorok megjelenésével együtt az Intel bejelentett egy új laptop-szabványt is Evo néven. Ez nagyjából ugyanaz a módszer, ahogy annak idején Ultrabook, vagy Project Athena néven hardveres és teljesítménybeli követelményeket szabtak a laptopok számára, és a név ezáltal egyfajta garanciát jelentett arra, mit várhattunk a géptől. Az Evo esetében többek között legalább 9 órányi valós felhasználást kell biztosítani akkumulátoros üzemmódban, Wi-Fi 6 és Thunderbolt 4 kompatibilitást - a pontos specifikáció ennél valószínűleg részletesebb lesz és nemsokára többet is megtudhatunk róla.

Az mindenesetre látszik, hogy az Intel úgy igyekszik kommunikálni az új Tiger Lake processzorokat, hogy a friss dizájn és az Iris Xe segítségével elhozza a játékok futtatásának lehetőségét a megfizethető kategóriás laptopokba. A legnagyobb lapropgyártók máris folyamatosan jelentgetik be a friss CPU-kkal szerelt modelljeiket, szóval esélyesen egy ideig a csapból is az ilyen újdonságok folynak majd a hírekből - azt pedig a tesztek és első tapasztalatok megmutatják, jó-e ez az irány és magára talált-e a nanométer-fiaskó ellenére az Intel.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.