Hirdetés

Bezárja az IBM magyarországi gyárát, leépítés is lesz



|

Az amerikai óriás Mexikóba helyezi át a háttértárolók hazai gyártását.

Hirdetés

Az IBM még 2002-ben hajtott végre egy nagyívű átszervezést a váci háttértároló-gyártásban, melynek keretében létrejött az IBM Data Storage Systems Kft. nevű egység, és jelentősen növelték a helyben foglalkoztatottak számát is.

Most viszont váratlanul a végéhez ért a leányvállalat két évtizedes története, az IBM ugyanis arra a döntésre jutott, hogy felszámolja a váci érdekeltségét, és Mexikóba helyezi át az itt előállított termékek gyártását.

A fejleményt először a Telex írta meg, a lap érdeklődésére pedig maga az IBM is megerősítette a hírt. A döntés értelmében az IBM Data Storage Kft. jogutód nélkül megszűnik, az alkalmazottak többségét elbocsátják. A vállalat az éles piaci versenyre hivatkozva nem árulta el, hogy mennyi embert érint a leépítés, a munkatársak egy részét viszont más IBM-egységekhez irányítják, és otthonról fognak dolgozni.

Hirdetés

A Telex úgy tudja, hogy a munkatársakat augusztus végéig fogják tájékoztatni a részletekről. A portál rákérdezett a végkielégítési körülményeire, melynek kapcsán az IBM közölte, hogy a munkavállalókkal folytatott megbeszélésekkel összhangban "az iparági szabványoknak és a jogszabályi előírásoknak megfelelő" csomagokkal távozhatnak az állásukat elvesztők. A Telex saját forrása úgy jellemezte a helyzetet, hogy a cég mindenkivel "korrekten" jár el.

A jövőben a mexikói Guadalajarában található üzem veszi át az összes IBM-háttértároló gyártását, a hivatalos magyarázat szerint az áthelyezést a gyártás hatékonyabbá tétele indokolja. Az IBM DSS tavaly 12,2 milliárd forintos forgalom mellett 606 millió forintos adózás előtti nyereséget ért el, a megelőző  két évben viszont még 30 milliárd forint feletti forgalomról számolt be, milliárdos nagyságrendű nyereségek mellett.

A váci gyár bezárása összefüggésben lehet azzal, hogy az utóbbi néhány pénzügyi negyedévben látványosan bezuhant a számítástechnikai termékek iránti kereslet, ami nemcsak a komplett PC-k, de az alkatrészek piacát is negatívan érintette.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.