Hirdetés

Brutális teljesítményt ígérnek az Apple M1 Pro és M1 Max chipjei, jön az új MacBook Pro



|

Egy évvel azután, hogy bemutatkozott az M1, máris van erősebb.

Hirdetés

Óriási siker lett az M1, az Apple saját chipje, ami hosszú évek után leváltotta az Intelt a Macekben. Az átállás még nem teljes, de jól halad - az új, 14"-es és 16"-es MacBook Pro esetében ráadásul már az M1 fejlettebb változatai is elérhetők lesznek.

Az SoC korábbi verziója is szépen teljesített a teszteken, de az M1 Pro és az M1 Max segítségével a profik tényleg kihozhatják a maximumot az új gépekből.

Hirdetés

Az M1 Pro 10-magos CPU-val (8 nagy teljesítményű, 2 nagy hatékonyságú) és 16-magos GPU-val is kérhető, így akár 70%-kal jobb CPU-teljesítmény és kétszer olyan erős GPU-teljesítmény érhető el, mint az M1 esetében. 200 GB/s-os memória sávszélessége közel háromszorosa elődjének, és 32 GB egyesített memóriát támogat. A ProRes gyorsításnak köszönhetően a videófeldolgozás is hasít.

Aki még ennél is többet akar, annak ott az M1 Max, amiben a CPU ugyancsak 10-magos, de a GPU akár 32-magos változatban is kérhető, és 400 GB/s-os lehet a memória sávszélesség, valamint 64 GB a memória. Ez természetesen elsősorban a 3D-művészeknek és az extrém erőforrásigényes szoftverek használóinak szól.

MacBook Próból érkezik 14"-es és 16"-es változat is. Előbbi esetében az akkumulátor 17 órányi videólejátszást bír, az utóbbinál 21 órányit, de a programozók és a fotósok is sokkal tovább használhatják készülékeiket. Az Apple azt ígéri, a laptop ugyanolyan teljesítményt nyújt, akár töltőhöz csatlakoztatjuk, akár anélkül használjuk.

A dizájn ugyancsak megváltozott. Burkolata újfajta alumínium, hőelvezetési rendszere 50%-kal több levegőt tud áramoltatni lassabb ventilátorsebességnél is, így a gép csendes, hűvös marad nagy terhelésnél. Billentyűzetéről a korábbi sejtéseknek megfelelően eltűnt a teljesen haszontalan Touch Bar (na jó, bevallom, én annak segítségével szúrtam be az emojikat), és hagyományos funkciógombokat kapunk, az érintőpad pedig a jól ismert, megbízható, Force Touch-os megoldás.

A kijelző azon túl, hogy vékonyabb lett a káva, nagyobb az átmérő (14,2" és 16,2") és cserébe megjelent az iPhone-osoknak már ismerős kamerasziget, ugyanazt a mini-LED-es Liquid Retina XDR megoldást használja, mint a legutóbbi iPad Pro. Ezzel akár 1600 nites fényerő is elérhető, és 1.000.000:1 a kontrasztaránya, gyönyörűen mutatnak rajta a HDR tartalmak. A ProMotion technológia 120 Hz-es adaptív képfrissítést biztosít, mindig a képernyőn látottakhoz igazítva a sebességet, így kímélve az akkumulátort. A videósok az épp vágott felvételhez igazíthatják a képfrissítést.

Szintén örömteli hír, hogy már nem csak Thunderbolt és jack csatlakozókat találunk a gépek oldalán, hanem visszatért a HDMI és az SDXC-kártyaolvasó is. Bár tölthetjük Thunderbolton keresztül, a MagSafe 3 gyorsabb, és mivel mágnessel csatlakozik, nem kell félnünk, hogy az egész gépet lerántjuk, ha a kábelbe akadunk (ahogy régen). 30 perc alatt 50%-os töltöttséget érhetünk el. A Wi-Fi 6 és a Bluetooth 5.0 szintén támogatott.

Az már csak apróság a fentiekhez képest, hogy a FaceTime Camera 1080p-s, és a kép javításába a Neural Engine is bedolgozik. Zajszűrős mikrofont és hathangszórós hangrendszert kapunk, ami jobb basszust garantál.

A fentiek láttán és az Apple-t ismerve senkit nem fog meglepetésként érni, hogy az új laptopok iszonyú drágák: bár a kínálatban marad az előző generációs, 13"-es MacBook Pro is, aki az újabb masinák valamelyikét akarja, 879 990 Ft-os indulóárral számolhat a 14"-es és 1 079 990 Ft-tal a 16"-es modell esetében. Az M1 Max-szel szerelt, 14"-es gép 1 239 990 Ft-tól indul, a 16"-esért 1 479 990 Ft-ot kérnek.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.