Hirdetés

Búcsúzz el a jelszavaktól, eljött a jelszókulcsok ideje!



|

A Microsoft egy blogbejegyzésben tette közzé a váltás irányába tett lépéseket.

Hirdetés

Számos lehetőséget biztosítanak a Windows-alapú eszközök a belépésre és a személyazonosságunk igazolására, egészen a biometrikus adatoktól a legegyszerűbb (és minden bizonnyal a leggyakoribb) belépési módszerig, a jelszóig. A vállalat mindig is kiemelt figyelmet fordított a biztonsági kérdésekre, azonban most nagyon úgy néz ki, hogy még egy lépést tesz a személyes adataink védelmének érdekében az úgynevezett "passkey"-ek (innentől az egyszerűség kedvéért: jelszókulcsok) bevezetésével.

A Microsoft egy blogbejegyzésben tette közzé a minap, hogy a Windows 11 rendszerek közelgő frissítésével a felhasználók a Windows Hello segítségével hozhatnak majd létre egy jelszókulcsot, aminek a megalkotása után az arcuk, ujjlenyomatuk vagy PIN-kódjuk segítségével férhetnek hozzá a használni kívánt szolgáltatásokhoz, ebből adódóan jelszavakra egyáltalán nem lesz szükség.

Hirdetés

A jelszókulcsokat egyébként a számítógépünkön tudjuk majd kezelni, ahova a felhasználók a mobileszközükön tárolt jelszókulcsokkal is bejelentkezhetnek. A Microsoft közleményében a technológiáról egyébként úgy nyilatkozott, hogy:

"A jelszókulcsok a különböző weboldalak és alkalmazások elérésének platformokon és ökoszisztémákon átívelő jövőjét jelentik".

A kulcsok technológiai háttere meglehetősen összetett, viszont a lényege, hogy az egész egy olyan kulcspárra épül, melyek közül az egyik a felhőben, míg a másik a saját eszközünkön kerül eltárolásra. Akkor amikor pedig megtörténik e kettő kombinálása a bejelentkezés során, a felhasználó hozzáférést kap az elérni kívánt szolgáltatáshoz.

A jelszókulcsok támogatását egyre több nagyvállalat implementálta már a szolgáltatásaiba, az Apple és a Google felhasználóinak is lehetőségük nyílik az ezekkel történő belépésre, de az utóbbi időben az eBay, a PayPal, a BestBuy, a GitHub és a WhatsApp is csatlakozott a jelszókulcsokat használók táborába.

A Windows 11 új frissítése várhatóan szeptember 26-tól lesz elérhető (bár Magyarországon lehetséges hogy számolnunk kell némi csúszással), mely a jelszókulcsok bevezetése mellett számos fontos biztonsági frissítést fog tartalmazni, és akkor még nem is beszéltünk az operációs rendszerbe integrált MI-segédről, a Microsoft Copilotról.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.