Hirdetés

Csak jövőre jöhetnek az AMD Zen 3 processzorok?



|

Iparági források szerint nem azért csúszik a Zen 3, tehát a Ryzen 4000 processzor-család megjelenése, mert valami gond van - sőt, ellenkezőleg.

Hirdetés

Nem kérdés, hogy a processzorok piacán mennyire feltört az elmúlt időszakban az AMD. Míg 5-6 éve még furcsán néztek azokra, akik nem Intel CPU-t terveztek be a számítógépeikbe, a Ryzen processzorok megjelenése gyorsan visszarendezte az erőviszonyokat, bár ehhez kellett az Intel időszakos gyengébb szereplése és néhány furcsa stratégiai döntése is. A mostani versenyben tehát joggal várja mindenki, hogy az őszre ígért Zen 3 széria még tovább paprikázza a hangulatot - a legújabb hírek tükrében azonban ehhez kicsit több türelemre lesz szükség.

Hirdetés

Tajvan vezető számítástechnikai lapjai ugyanis a helyi TSMC félvezető-gyártó információira alapozva arról írnak, hogy az idén őszre tervezett bejelentés helyett 2021 első hónapjaiban indul csak a Zen 3 architektúrára alapozott Ryzen 4000 CPU sorozat bevezetése. És ugyan az efféle hírek általában azt szokták jelenteni, hogy valami gond akadt a gyártással, finanszírozással, szállítással, esetleg a tesztelés során derült ki valami gikszer, erről szó sincs.

Egyrészt a napokban érkeznek a Ryzen 3000 ráncfelvarrott változatai, másrészt pedig eleve a Zen 2 alapú CPU-kkal kapcsolatban is olyan erős a vásárlói és gyártói érdeklődés, hogy az AMD bizonyos szinten saját magát szúrná hátba, ha már most ráeresztené a még mindig jól fogyó szériára az újat. Emellett pedig az is jól látható, hogy az Intel idén kihozott újdonságai (valamint azok árai) egyelőre nem billentették vissza az ő oldalukra a processzorpiaci mérleget, tehát az AMD-t az a kényszer sem hajtja, hogy a konkurencia miatt hozza ki idő előtt a még frissebb generációt.

A Digitimes szerint az Intel 10 nanométeres technológiára alapuló processzorai is csak jövő évben indulnak be igazán, ezért az AMD akár azt is megengedheti magának, hogy a 7 nanométeres Zen 3 lapkákat a CES 2021 során mutatja be, majd pedig az ezt következő hónapokban kezdi csak szállítani a PC-gyártóknak, valamint a dobozos verziókat a boltokba.

Mondjuk a tajvani információk között egy olyan vad ötlet is megjelent, hogy az AMD akár teljesen ki is hagyhatja a 7 nanométeres lépcsőfokot és a Zen 3-at már rögtön 5 nanométeres alapokon jelentetné meg. Jó kérdés, ennek mennyi a valóságalapja: emellett szólhat, hogy ha tényleg van még a gyártónak több mint fél éve a sorozatgyártásig, akár bele is férhet ez a váltás, de csak akkor, ha közben addigra a prototípusok minden szempontból biztonságosan teljesítenek.

Egyes vélemények szerint azért ezt az egész időbeli eltolásos hírt óvatosan illik kezelni, mert még az is lehet, hogy ez csak amolyan etetés, trükkös marketingfogás, hogy a Zen 3 még ne fogja ki a szelet a napokban érkező, utolsó ráncfelvarráson áteső Zen 2 CPU-k vitorlájából, aztán ha ezekre szépen ráugrott az istenadta nép, akkor nyugodtan lehet október-november környékén a derült égből "levillámcsapni" a Zen 3-akat. Meglátjuk.

Ti hogy vagytok vele, kivárjátok a Ryzen 4000-es sorozat megjelenését? Esetleg rámentek a napokban érkező újjáfaragott Ryzen 3000-esekre? Vagy kitartotok az Intel mellett? Jöhetnek a kommentek!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.