Hirdetés

Csökkenőben az AMD részesedése a GPU-piacon



|

Egy friss felmérés szerint lassulnak a pirosak eladásai, míg a GPU-piac legnagyobb szereplője továbbra is az Intel.

Hirdetés

Az elmúlt hetek során több hír is érkezett annak kapcsán, hogy milyen jól teljesít az AMD: júliusban a történetének legerősebb negyedévéről számolt be a vállalat, a processzorok piacán pedig 2006 óta nem volt akkora részesedése a pirosaknak, mint most.

Egy friss felmérés ugyanakkor azt mutatja, hogy a grafikus megoldások szempontjából már nem feltétlenül örülhet a vállalat, ezen a téren ugyanis enyhe csökkenésről árulkodnak a számok. A jelentést a kaliforniai Jon Peddie Research (JPR) készítette, 2021 második negyedévére koncentrálva, az eredményeket az előző negyedévvel, illetve a tavalyi év azonos időszakával vetette össze.

Hirdetés

A felmérés két kategóriában, a GPU-k teljes piacán, illetve a különálló GPU-k (Discrete GPU) kategóriájában vizsgálta az eladásokat és a gyártók részesedését. Az előbbiben továbbra is az Intel dominál, a tortába itt ugyanis az integrált grafikus chipek is beleszámítanak, márpedig az Intel szinte minden processzorában van ilyen.

Így pedig sokkal érdekesebb a PC-s dGPU-piacról szóló kimutatás, ahol jól megfigyelhető az AMD visszaesése. A pirosak az év első negyedévében még a teljes torta 19 százalékának örülhettek, a második negyedévre viszont már csak 17 százalékot mért a JPR. Mivel kétszereplős versenyről beszélünk, az Nvidia ugyanennyivel növelte részesedését, így a piac 83 százalékát tudhatja magáénak.

Forrás: Jon Peddie Research

Ha azonban a GPU-k piacát nézzük, amelybe beleszámítanak a konzolos és a mobilos megoldások is,  az AMD sikeres negyedévet zárt: az összességében 3,4 százalékkal növekedő piacon 2,3 százalékkal több GPU-t szállított az előző negyedévhez képest. Ugyanebben a kategóriában az Intel 3,6, az Nvidia 3,8 százalékos ugrást könyvelhetett el. A pirosak piaci részesedése egyébként még így is csökkent 0,17 százalékkal, ám ez hibahatáron belül van.

Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy az efféle kimutatások jelenleg még a szokásosnál is kevesebbet árulnak el a vásárlói igényekről, a GPU-hiánnyal elszálló árak mellett ugyanis sokan kivárnak a vásárlással, vagy olyan hardvert visznek haza, amit éppen sikerült megcsípniük. Az adatok csalóka voltát a Jon Peddie Research elnöke is elismerte, aki szerint a COVID megzavarta a hagyományos számítási modelleket, így a rövid távú jelentések közül sok bizonyulhat "tévesnek és kínosnak".

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.