Hirdetés

DDR4-gyel is kompatibilissé teszi a DDR5-ös foglalatokat az Asus új átalakítója



|

Szép mérnöki megoldás, csak nem biztos, hogy sok hasznát veszik majd a tulajdonosok.

Hirdetés

Mindig nagyon izgalmas, mikor sok év után egy jól bejáratott szabványnak búcsút intünk, hogy a helyét egy jobb, gyorsabb és modernebb megoldás vegye át. Éppen ez történik napjainkban a DDR4-gyel, hiszen az Intel Alder Lake processzorok megjelenésével elérhetővé váltak a piacon az első DDR5-ös alaplapok is.

Váltani azonban jóval nehezebb, mint korábban, hiszen a chiphiány a memóriák elérhetőségére is komoly negatív hatást gyakorol.

Hirdetés

Az Alder Lake megjelenésével természetesen az Asus is piacra dobta az Intel új processzorait támogató alaplapjait, melyek közül némelyik a DDR5 mellett a DDR4-et is támogatja, ez azonban jellemzően inkább az alsó és középkategóriára jellemző. Manapság azonban nem biztos, hogy aki megengedhet magának egy drága alaplapot, garantáltan hozzájut a többi kiválasztott alkatrészhez is.

Ezt a problémát orvosolandó, az Asus elkészített egy prototípus bővítőkártyát, ami a kizárólag a DDR5-ös modulokat kezelő alaplapokat is kompatibilissé teszi az előző generációs ramokkal. Ez mérnöki szempontból kiemelkedő eredmény, hiszen a két típusnak teljesen más a felépítése és az energiaellátás szempontjából is nagyon másképp működnek.

Más szempontból azonban kifejezetten problémásnak tűnik egy ilyen kártya alkalmazása. Először is problémás a mérete. A képeken jól látható, hogy nagyon magas az átalakító, így sok léghűtéses megoldással összeférhetetlen lehet, továbbá csak 1 modult támogat, így a dupla csatornához máris két ilyen oszlopra van szükség.

Gondot jelenthet még a hosszabb út is, amit az adatoknak meg kell tennie, hiszen így lehetetlen, hogy a modulok a natív teljesítményüket tudják produkálni ilyen körülmények között. Végül, de nem utolsósorban pedig az alaplapok beállításaiban is jelentős változtatásokra lenne szükség.

Ugyan a memóriaátalakító létrejöttéhez komoly mérnöki zsenialitás kellett, egyelőre nem hiszünk abban, hogy ez a bővítő széles körben elterjed majd, legalábbis nem ebben a formában. Szerintetek szükség van erre, vagy mire piacot nyerne magának, a DDR5 memóriák elérhetősége is stabilizálódik?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.