Hirdetés

Dell Inspiron 14 5425 teszt – a notebook, amit nem mutogatásra terveztek



|

Néha az átlagos a legnépszerűbb - erre bizonyíték ez az Inspiron, amibe a gyártó igyekezett azért néhány meglepetést is belecsempészni, de nem mind lett kellemes.

Hirdetés

Hosszú évek óta az egyik legnépszerűbb notebook-típus hazánkban a Dell Inspiron széria, amely belépőszinttől felső-középkategóriáig kínál rengetegféle modellt a végfelhasználók számára. Hiába népszerű azonban, hiába kerül ez a gép legtöbbször az autóbuszok hátulját díszítő hirdetésekre, az Inspiron nem titkoltan kompromisszumos megoldás, a prémium Dell gépek másik családba tartoznak (ott van például az évről évre sok-sok díjat bezsebelő Dell XPS-széria).

Viszont amiatt, hogy ár/érték arányban versenyképesek és nagyon sokan választanak valamilyen Inspiront akár munkára, akár általános felhasználásra, nem szabad elsiklani ezen modell felett. A legújabb, 5425-ös példány a szürke átlagosba azért belecsempész néhány érdekes megoldást is.

Hirdetés

A nagybetűs Notebook

Külsőre nem, de még felnyitva sem találsz semmiféle kirívóan egyedi, különleges megoldást a Dell Inspiron 14 5425-ös laptopon. A nagykönyvben megírt alapszabályokat betartva készítették el ezt a PC-t, ami annyiban jó hír, hogy fájdalmasan hiányzó szolgáltatásról nem tudunk beszámolni, de azért ez nem jelenti azt, hogy teljes a funkciólista.

A szürke laptop felső fedele alumíniumból készült és mindössze a szokásos Dell-felirat díszíti. Szintén alumíniumból van a csuklótámasz, viszont az átlagos vastagságú gép alja már csupán műanyag. A zsanér egyedi megoldás, nyitáskor egyben a gép alsó felét is elemeli az asztallaptól, miközben a légkiömlő nyílások láthatóvá válnak. Ezek felfelé, a kijelző aljára fújják a meleget, de ez nem okoz túl nagy problémát, mert egyrészt a gép nem melegszik különösebben, másrészt az alsó káva viszonylag vastag, így nem direktben a panel kapja a hőt. Az már nagyobb gond, hogy a ventilátorvezérlés mintha csupán két üzemmódot ismerne: maximális fordulat és teljes stop. E kettő között váltogat már egyszerűbb programok futtatásakor is, márpedig a szélzajt a kijelző felülete szépen felhangosítja. A zsanérnál azzal is számolnod kell, hogy egy kézzel nem tudod felnyitni a fedlapot, ilyenkor a gép alja is emelkedik.

A Dell Inspiron 14 5425 gép a jelenlegi trendeknek megfelelően 16:10-es képarányú kijelzőt kapott, ami 1920×1200-as felbontású. Ez előnyös, többet látsz a képernyőn, viszont az már kevésbé jó hír, hogy a Dell a tesztre biztosított modellbe meglehetősen rossz panelt szerelt. A jó betekintési szögek még megvannak, ám a színhelyesség borzalmas (45% NTSC), a 250 nites fényerő pedig az alsókategóriát idézi. A végeredmény sötét és fakó kijelző, ráadásul az érintésérzékeny változat is pontosan ugyanezt a panelt kapta. Ezt az Inspiron modellt szerelik 2,2K-s (2240×1400) felbontású kijelzővel is, amely 100% sRGB-s színtér-lefedettséget kínál és nagyobb fényerőt is egyben.

Lefojtott Ryzen

Hatmagos, 12 programszál egyidejű feldolgozására képes AMD Ryzen 5625U processzor hajtja a Dell gépét, amely megfelelő erővel rendelkezik, hogy bármely irodai programot elfuttasson jó sebességgel, sőt, némi komolyabb szerkesztés is belefér. Mindezt úgy, hogy a teszt során látványos throttlinggal sem találkoztunk, a gép mindvégig konstans teljesítményszintet nyújtott. A gond az, hogy a 350 ezer forintos modellben csupán 8 GB RAM található. Ez bővíthető ugyan, ám ennyiért a konkurensek már 16 GB-ot kínálnak, és a 8 GB ma már kevés, ha igazán akadozásmentes, komoly munkára akarod használni gépedet.

A másik probléma az SSD. Ez ugyan elegendően nagy, 512 GB-os és NVMe-típusú, PCIe 3.0 x4-en csatlakozik, ám maximális szekvenciális teljesítménye is mindössze 2,2 GB/s, írásnál pedig 1,4 GB/s a csúcs. A mai, átlagos SSD-k 3-3,5 GB/s-ra képesek, a PCIe 4.0 modellek pedig könnyedén lépik át az 5 GB/s-os határt is. Ez az átlagos használat során is érezhető plusz erőt ad a gépnek, amit sajnos ennél a Dell Inspiron gépnél nem fogsz megtapasztani, amíg nem cserélsz SSD-t.

A gép oldalán ott a ma már elmaradhatatlan Type-C port, ami USB 3.2 Gen2 adatkapcsolatra képes, emellett videokimenetként, valamint töltőportként is funkcionál 65 wattos PD-töltéshez. Ezt két normál USB Type-A, egy HDMI 1.4 és egy jack egészíti ki, az extra pedig az SD-kártyaolvasó. Utóbbi kellemes meglepetés, viszont a vállalati felhasználást némiképp beszűkíti, hogy Ethernet vezérlő nincsen ebben a modellben. Sajnos a Wi-Fi modulból sem a legjobbat kapjuk, az Intel AX200/210 helyett egy szokatlan, MediaTek 2x2-es kártya hivatott a netre kapcsolni a PC-t.

A billentyűzet természetesen magyar szitázású, a háttérvilágítás sem maradt el, és noha a bekapcsológomb kényelmetlenül a bal felső sarokba került, ez legalább némileg süllyesztett és ujjlenyomat-olvasót is integráltak bele. Kétféle akkumulátorral is elérhető az Inspiron 14 5425, amelyből mi a kisebb, 54 Wh-s modellt teszteltük. Ez átlagos méretű, ám az alacsony fogyasztású AMD Ryzen szuper üzemidőt hozott ki belőle: egy komplett munkanapot kacagva kibír a gép egyetlen töltéssel.

A gép előtelepített Windows 11 Home operációs rendszerrel érkezik, ami kényelmes, de sajnos a Dell önszorgalomból telepakolta szoftverekkel, amikről úgy gondolták, hasznosak lehetnek. Ilyen például a McAfee vírusvédelem, ami tolakodó és nem a legjobb, de szerencsére könnyedén meg lehet szabadulni tőle.

Beérjük ezzel?

A Dell Inspiron 14 5425 a tesztek során átlagos, elfogadható teljesítményt nyújtott, ami dupla ennyi memóriával és 2× gyorsabb SSD-vel sokkal jobb is lehetne. A hűtés indokolatlanul zajos, amin a szabályzás optimalizálásával sokat lehetne javítani, viszont a kijelző pocsék képminősége menthetetlen. A fényerő nagyon alacsony, már-már TN-időket idéz, a színhelyesség és színtér-lefedettség pedig rossz: a kép mosott és fakó, ami azért is szembeötlő, mert ilyen áron már OLED-kijelzővel szerelt konkurenst is lehet kapni. A telepített Windows 11 előny és a kellemesen hosszú üzemidőnek, valamint a Type-C-töltésnek is lehet örülni, de ebben a kategóriában ennyiért erősebb, akár OLED-es és teljes alumínium házba csomagolt laptopod is lehet.

Dell Inspiron 14 5425

Ár: 348 690 Ft
A Dell Inspiron 14 5425 a tesztek során átlagos, elfogadható teljesítményt nyújtott, ami dupla ennyi memóriával és 2× gyorsabb SSD-vel sokkal jobb is lehetne.
  • AMD Ryzen 5 5625U CPU
  • 8 GB DDR4 RAM, 512 GB NVMe SSD
  • 14” FHD+, 16:10, 60 Hz, 250 nites kijelző
  • 1×Type-C G2, 2×USB 3.2 G1, HDMI, jack, Wi-Fi 6
  • 5377 pont PCMark10
  • 736 pont 3DMark Time Spy
  • 7919 pont CineBench R23
  • 809 perc üzemidő, 54 Wh akku, gyorstöltés
  • 314×227,5×15,7-19 mm, 1,54 kg
PRO
  • 16:10-es kijelző
  • nagyon jó üzemidő
  • munkára kellőképpen erős, takarékos CPU
Kontra
  • gyenge képminőség
  • lassú SSD, kevés RAM
  • indokolatlanul zajos hűtés
  • felemás zsanérmegoldás
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 8131
    [topic] => 1
    [group] => 12
    [gameinfo_name] => Dell Inspiron 14 5425
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 15
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2022-11-21 09:42:00
    [gameinfo_webpage] => https://hopp.pcworld.hu/17269
    [gameinfo_tags] => dell, inspiron, notebook, laptop, AMD, ryzen, teszt
    [gameinfo_url] => dell-inspiron-14-5425
    [gameinfo_pro] => 16:10-es kijelző
nagyon jó üzemidő
munkára kellőképpen erős, takarékos CPU
    [gameinfo_kontra] => gyenge képminőség
lassú SSD, kevés RAM
indokolatlanul zajos hűtés
felemás zsanérmegoldás
    [gameinfo_data] => AMD Ryzen 5 5625U CPU
8 GB DDR4 RAM, 512 GB NVMe SSD
14” FHD+, 16:10, 60 Hz, 250 nites kijelző
1×Type-C G2, 2×USB 3.2 G1, HDMI, jack, Wi-Fi 6
5377 pont PCMark10
736 pont 3DMark Time Spy
7919 pont CineBench R23
809 perc üzemidő, 54 Wh akku, gyorstöltés
314×227,5×15,7-19 mm, 1,54 kg
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 6
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 7
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [gameinfo_price] => 348 690
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => A Dell Inspiron 14 5425 a tesztek során átlagos, elfogadható teljesítményt nyújtott, ami dupla ennyi memóriával és 2× gyorsabb SSD-vel sokkal jobb is lehetne.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 15
            [manufacturer_name] => Dell
            [manufacturer_url] => dell
            [manufacturer_link] => http://www.dell.hu/
            [link] => /gyarto/dell
        )

    [link] => /termekinfo/dell-inspiron-14-5425-8131.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => 16:10-es kijelző
            [1] => nagyon jó üzemidő
            [2] => munkára kellőképpen erős, takarékos CPU
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => gyenge képminőség
            [1] => lassú SSD, kevés RAM
            [2] => indokolatlanul zajos hűtés
            [3] => felemás zsanérmegoldás
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 7.3
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    8

  • Ár/Érték:

    7

  • Anyagminőség:

    7

  • Extra funkciók:

    7

  • Kijelző:

    6

  • Szoftver:

    8

  • Akkumulátor:

    9

  • Kinézet:

    7

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.