Hirdetés

Digitalizálni fogja a teljes kollekcióját a londoni British Museum



|

A szélesebb hozzáférhetőség mellett a megszaporodott lopások miatt kezdtek bele a szkennelési folyamatokba.

Hirdetés

Senkinek sem kell bemutatnunk London, sőt mi több, a világ egyik legnagyobb és legnépszerűbb emberi történelemmel foglalkozó múzeumát, a British Museumot, melynek gyűjteményére napi szinten több ezren kíváncsiak. Azonban a közelmúltban olyan szinten megnövekedett a kiállításról eltulajdonított tárgyak száma, hogy a vezetőség úgy döntött, hasznos lehet, ha digitalizálják azokat, ezzel minimalizálva a lopásokat.

Azonban a folyamat közel sem lesz olyan egyszerű mint azt gondolnánk. A teljes kollekció digitalizálásához 2,4 millió szkennelésre és feltöltésére lesz szükség, ami a becslések szerint akár öt évig is eltarthat, a költségei pedig a 12,1 millió dollárt is meghaladhatják. A projekttel kapcsolatban Mark Jones, a múzeum ügyvezető igazgatója úgy nyilatkozott:

"Miután kiderült, hogy tárgyakat loptak el a gyűjteményből, komoly lépéseket tettünk a biztonság javítása érdekében és most már szinte biztosak vagyunk abban, hogy ilyen jellegű lopásokra soha többé nem kerül majd sor."

Hirdetés

Majd a digitalizációs folyamatokkal kapcsolatban úgy folytatta:

"Meggyőződésem, hogy a lopásokra adott legfontosabb válasz a hozzáférés növelése, hiszen minél jobban ismerik a gyűjteményt - és minél többet használják azt -, annál hamarabb veszik majd észre az egyes darabok hiányát is."

Egyébként a tárgyak szkennelése már korábban elindult, egészen pontosan 2020-ban, azonban ekkor még a koronavírus járvány okozta zárások miatt indították el a folyamatot, remélve, hogy így többekhez elérhetnek a kiállított darabok.

Remélhetőleg sikerül majd finanszírozni a projektet, ami bár egy igen hosszadalmas és költséges folyamat lesz, nem csak a lopások szűrhetők és csökkenthetők majd vele, de sokkal többeknek biztosíthatna bejárást a múzeum digitális változatába.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.