Hirdetés

Döbbenet: 14 nm-en ragadhatnak az Intel processzorok?



|

Az Intel szerint a pletykák ellenére haladnak a 10 nm-es fejlesztések - leghamarabb mégis 2021 végén jöhet 10 nm-es asztali Intel CPU.

Hirdetés

Valósággal sokkolta az embereket a HardwareLuxx nemrég felbukkant jelentése, amely szerint az Intel elkaszálta a 10 nm-es Ice Lake mikroarchitektúrát a fogyasztói asztali processzorok piacán. 

Hirdetés

Az első beszámolók arról szóltak, hogy a 10 nm-es mikroarchitektúrát kizárólag a mobilos Ice Lake és Tiger Lake platformoknál vetik be, az asztali környezetben egészen 2022-ig a Skylake további ráncfelvarrásait használják majd, például HyperThreadinggel és emelt órajelekkel válaszolva az AMD Ryzen CPU-k jelentette fenyegetésekre. 2022-re a Skylake már 7 éves lesz. 

Az eredeti hírek szerint az Intel nem képes az Ice Lake chipek órajeleit eléggé magasra skálázni, ezért marad inkább a Skylake-nél, amit még lehet hova tovább csiszolni. 

A pletykák akkora felháborodást okoztak, hogy az Intel azonnal közzé is tette a cáfolatot tűzoltásként. Azt állítja a vállalat, hogy a 10 nm-es technológiával készülő asztali processzorok fejlesztései továbbra is haladnak, és nem kerültek le a chipek a cég ütemtervéből. Ráadásul a 10 nm-es termékeik között asztali chipek is lesznek, ezt külön hangsúlyozták. 

A Tom's Hardware szakértői és forrásai szerint ugyanakkor az Intel tiltakozása ellenére az a helyzet, hogy legalább 2021-ig maradnak 14 nm-en az asztali Intel CPU-k. A Comet Lake 2020-ban jelenti majd a mainstream kínálatot, aztán jön a Rocket Lake, ami 2021-ben lesz a piacon. 

Az Intel a fejlett 10 nm++ eljárással csak 2021 végén hozhat asztali processzort, majd 2022-ben megérkezhetnek a 7 nm-es EUV technológiával készülő asztali lapkák is. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.