Hirdetés

Egy filozófus szerint a mesterséges intelligenciának is lehet igazi öntudata

|

Régóta beszédtéma a filozófusok között, hogy a szimulált értelem felérhet-e egy élő ember tudatához, a metaverzum kapcsán pedig ismét aktuális lett a kérdés.

Hirdetés

Már a sci-fi műfaj megszületése óta visszatérő téma a filozófusok körében, hogy vajon lehet-e igazi személyként tekinteni egy mesterséges intelligenciára. Sokféle álláspont létezik a témában és több gondolatkísérlet is foglalkozik a megoldásával (mint pl a híres "kínai szoba"), de ahogy sok más filozófiai kérdésben, ebben sem sikerült még megállapodásra jutni.

Persze a tech világ még messze van attól, hogy ténylegesen meggyőző mesterséges intelligenciákat alkosson, de a metaverzumok kapcsán ismét aktuálissá válhat ez a kérdés, hiszen ki tudja, hogy amikor a Meta saját virtuális világa nyitott lesz a publikum számára, vajon hány digitális asszisztens fog majd minket ott kiszolgálni.

Hirdetés

David Chalmers, filozófus (egészen pontosan technofilozófus) nemrég a PC Gamer megkeresésére válaszolt pár kérdésre a metaverzumok kapcsán, és természetesen szóba került az is, hogy vajon lehet-e valaha igazi öntudata egy gép által irányított NPC-nek. A kérdésre Chalmers egy nem teljesen meglepő választ adott:

"Ha szilícium segítségével pontosan szimulálod az emberi agy működését, akkor egy olyan, öntudattal rendelkező életformát kapsz, mint mi. Szóval számomra ezt azt jelenti, hogy ezek a lények is megérdemelnek jogokat. Ez igaz mind a metaverzumon belül, mind pedig azon kívül. Ahogyan az életünk fokozatosan átkerül a metaverzumba, ez a vita egyre csak valóságosabbá válik, hiszen számos MI fog majd együtt élni velünk ebben a világban."

Chalmers az interjúban azt is kifejtette, hogy ugyanezen gondolatmenet mentén a virtuális térben megszerzett élmények is lehetnek ugyanannyira jelentőségteljesek, mint azok, amelyeket a való világban élünk át, bár a World of Warcrafton felnőtt fiatalabb generációkat erről már valószínűleg sokkal könnyebb meggyőzni.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.