Hirdetés

Egy több mint 8 milliárd éves rádiókitörés érte el a Földünket



|

A hullám igen hosszú utat járt be, míg elért idáig.

Hirdetés

Bár az éjszakai égboltot nyugodtnak szoktuk látni, rengeteg olyan jelenség megy végbe, melyet mi magunk nem érzékelünk. Elsősorban olyan energiák mozgásáról van szó, amik főként a világűrből érkező rádióhullámok formájában detektálhatók a kifejezetten erre specializálódott eszközök segítségével.

A dolog nem új keletű, az első ehhez kapcsolódó jelenséget még 1932-ben fedezte fel egy mérnök, Karl Jansky, aki minden bizonnyal a fekete lyukakból, illetve a felrobbanó, vagy éppen pont formálódó csillagokból érkező energiákat érzékelte az égbolton, az úgynevezett "kozmikus zajok" formájában.

A modern tudomány lehetőségei ellenére is számos kérdés övezi a témakört, így ezen jelenségek pontos magyarázata még máig sem tiszta. Azonban a minap a kutatóknak sikerült bemérniük egy olyan távoli rádiókitörést, mely 8 milliárd év alatt jutott el a Földig.

Hirdetés

Ryan Shannon, az ausztráliai Swinburne Műszaki Egyetem csillagásza és a kutatás egyik vezetője szerint az események kulcsfontosságúak lehetnek a rádiókitörések mögött álló jelenségek, illetve a korai és az univerzum előtti lét megértésében.

A "FRB 20220610A" névre keresztelt kitörést az ausztrál kutatók egy igen kifinomult rádióteleszkóppal detektálták, mely működése során lényegében több parabola antenna segítségével gyűjtötte össze a távoli galaxisból érkező jelet.

A kitörést egyébként később egy másik, érzékenyebb teleszkóppal is megvizsgálták, melyben halvány fényre utaló jeleket is azonosítottak, így megerősítést nyert, hogy a hullám valóban egy messzi-messzi galaxisból érkezett, ahol minden bizonnyal az több ütközés mentén jöhetett létre.

A korát egyébként a hullám nyúlása mentén azonosították be, ugyanis az úgy vált egyre nagyobbá, ahogy maga a világegyetem is tágult, ami alapján arra következtettek, hogy a rádiókitörés nagyjából 8 milliárd éves lehet: az univerzum korának majdhogynem a fele eltelt, mire az ide ért hozzánk. És amennyiben ez tényleg így van, ez azt jelenti, hogy az "FRB 20220610A" megdöntötte a valaha volt legtávolabbról érkező gyors rádiókitörések rekordját.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.