Hirdetés

Egyáltalán nem jó ötlet bányászkártyát játékra használni



|

A kriptobányászatra áthangolt videokártyák potom áron szerezhetők be a különböző online piacterekről. Felmerülhet, hogy a tudásuk elég lehet játékok futtatására, de jobb, ha nem próbálkozunk ezzel.

Hirdetés

Egy PC-s játékos számára örök emlék marad a nemrégiben egyébként látványosan alábbhagyó kriptoőrület, legalábbis azon fajtája, ami 1-2 év alatt teljesen felborította a hardverek piacát, a videokártyák készlethiánya és áremelkedése, majd az erre rárobbanó COVID-periódus maradandó sebet hagyott a közösségen. Az üzletileg kifogásolható lépésekkel tele lett a padlás, a sötét felhők azonban szétoszlottak, és aki tehette, megléphette a vágyott VGA-fejlesztést.

A korszak maradványai azonban még felbukkannak itt-ott, már el is felejtettük, hogy az Nvidia annyira komolyan vette az igényekre történő reagálást, hogy a "játékosok védelmében" speciális kártyasorozatot adott ki, amit kifejezetten a bányászathoz szükséges számításokra hangoltak, vagyis butítottak le. A használt CMP típusokat nyomott áron lehet beszerezni az online piactereken, egy YouTuber pedig kapott az alkalmon, és megpróbálta játékok futtatására rávenni az egyik legerősebb változatot.

Hirdetés

A komoly szándék mögött inkább csak kíváncsiság és a nézettség erősítése bújhatott meg, a gyári paraméterekből látszik, hogy a Turing-lapkára épülő CMP 50HX várhatóan nem lesz alkalmas a feladatra. Mármint arra biztosan nem, hogy a vele azonos súlycsoportban lévő RTX 2080 Ti 3D-s sebességét produkálja. A GPU felépítése azonos, a memóriabusz szélessége és a VRAM kapacitása megegyezik, viszont a PCIe-csatolófelület csupán négyszeres sebességű, és önmagában semmilyen, játékprofilokkal és optimalizációkkal telített driver nem érhető el hozzá.

Ránézésre semmi különös, a hiányzó monitorkimenetek árulkodnak, hogy ez nem egy GeForce kártya. AliExpressről rendelve 163 EUR-ba került a bányászportéka
Ránézésre semmi különös, a hiányzó monitorkimenetek árulkodnak, hogy ez nem egy GeForce kártya. AliExpressről rendelve 163 EUR-ba került a bányászportéka

A videóban szereplő MSI kártya ráadásul semmilyen monitorcsatlakozással nem rendelkezik, lényegében nincs is hátlapja, a képalkotás tehát az integrált grafikán keresztül halad át, ami nem túl ideális az alapparamétereket tekintve. Van egy lassú PCIe-csatoló, nincs közvetlen monitorkimenet és a meghajtóprogram telepítése miatti trükkök csak láttatni képesek valamit abból a teljesítményből, amit a teljes értékű VGA-variáns elér, ha RTX 2080 Ti-nek hívják.

A játéktesztek alapján egyébként kisebb meglepetést okoz az 50HX, legalább valami átjut a monitorra, de a képkockasebesség messze elmarad a GPU-ra jellemző szinttől. Amit láthatunk a képernyőn, leginkább az erősen módosított illesztőprogramnak köszönhető, amivel el lehet tölteni az időt, ha csak egy tesztelésre vetnéd be a speciális kártyát, a napi játékélményekre azonban alkalmatlanná válik a rendszered. Operációs rendszerből sem használhatsz akármilyet, ki kell iktatnod a driverek hitelesítését, anélkül csak egy darab vas maradna az 50HX-ből. Vagyis egy olyan kártya, ami a megfelelő programok telepítését követően azonnal bányászhat neked valamit, de a játékokkal csak a szenvedés maradna.

Ha magad szeretnél tenni egy próbát, ám legyen, de a videóból is láthatod, hogy talán érdemesebb az időt és pénzt egy valóban játékra szánt kártya megvásárlására szánni. Nem lesz ilyen olcsó, de az biztos, hogy sokkal egyszerűbb lesz a gamer életed.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.