Hirdetés

Erős videokártya nagyon olcsón – ezt kínálta anno az ATI Radeon HD 4870 és HD 4850



|

15 éves az ár-érték bajnokként ismert Radeon-páros, a kisebb modell ráadásul pazar vételnek számított, még az elvakult GeForce-rajongók is elismerően bólogattak. Mi volt a siker titka?

Hirdetés

Talán kezdtünk már úgy hardvertörténelmes cikket, hogy mennyire igaz a "régen minden jobb volt" mondat, de az is lehet, hogy csak az emlékek feltörése mentén alakult ki ez a végkövetkeztetés. Vissza sem kell keresni, szinte biztosan videokártyás anyagnál merült fel ez a gondolat, az elmúlt évek történései ugyanis alaposan felforgatták ezt a szegmenst - és a játékosok gyomrát.

Nem mindig volt ennyire zavaros és profitorientált ez a piac, a 2000-es években szinte az összes nagyobb generációváltás során és ATI-Nvidia párharcnál felbukkant egy-egy meghökkentően jó vétel. Valamiért ez a vörösök oldalára volt jellemző, amivel egyébként nincs is semmi probléma, szükség volt eszközökre a már akkoriban lehengerlőnek számító GeForce-marketingkampányok és játékfejlesztői partnerprogramok ellenében.

2008 nyara jóval izgalmasabb volt, mint az idei, a GT200 kódnév alatt érkező GTX-lapkát nagyjából egy héttel később követte az RV770-re épülő Radeon-újdonság, ráadásul a gyártó nem a csúcsmodellt küldte legelőször a színpadra, hanem az ár-értékre kigyúrt HD 4850-es verziót. "A többi már történelem" - ahogy a mondás tartja, bár akkor még mindez kíméletlen kereskedelmi harcnak tűnhetett, megfűszerezve az új GPU-s technológiákkal és a DirectX 10 nehézségeivel.

Gyere, és legyél te is PCW Max tag!

Olvasd tovább minden cikkünket és élvezd a tagoknak járó extra kedvezményeket egész hónapban akár egy pizzaszelet áráért!

Kipróbálom
Már előfizető vagyok, bejelentkezem
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.