Hirdetés

Ez a laptop azonnal visszarepít a '80-as évekbe



|

Egy lelkes rajongó építette meg közel 40 éves hardverekből, de te is megszerezheted.

Hirdetés

"Régen minden jobb volt" - állítják azok, akiknek az emlékeit megszépítette az idő, de elég csak visszanyúlni egy 6-7 évvel ezelőtti hardverhez (legyen szó akár laptopról vagy okostelefonról), és az ember azonnal kellemetlenül érzi magát. Néha már azt is felfoghatatlannak tartjuk, hogy annak idején miként lehettünk képesek türelmesen végigvárni a ma már végtelennek tűnő töltőképernyőket, vagy hogy nem kaptunk szívszélhűdést a szoftveres hibáktól.

De persze léteznek olyan megszállott rajongók, akik visszavágynak a PC hőskorába, a '70-es, '80-as évekbe. És mivel mi is szeretünk időnként nosztalgiázni, nem próbálunk meg úgy tenni, mintha nem értenénk meg őket.

Hirdetés

A Book 8088 névre keresztelt laptop pont ezt a kort akarja megidézni: az aprócska házban gyakorlatilag egy IBM PC 5150 szíve dübörög, a maga 4,77 MHz-es órajelével (Turbó módban ez akár 8 MHz is lehet) és 640 KB memóriájával. A '80-as évekből fennmaradt processzor egy egyedi alaplapban bújuk meg, a gépen pedig MS-DOS és Windows 3.0 fut.

A furcsa konfiguráció nem egy őrült feltaláló garázsműhelyében összetákolt prototípus, hanem egész konkrétan megvásárolható az Aliexpress-en, durván 110 ezer forintért. Az Ars Technica egyik szerkesztője szerzett is egy példányt, és alaposan elmélyült a a hardverben és a szoftverben. Ha valakit behatóan érdekel, mit lehet ma kihozni egy közel 40 éves hardverből, érdemes elolvasni a beszámolót.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.