Hirdetés

Ezt a processzort egy egyetemista építette egy garázsban



|

Persze az Intelnek még nem kell tartania a konkurenciától, de egy kisebb csoda, amit a srác összehozott.

Hirdetés

Sam Zeloof még végzős gimnazistaként, 2018-ban készítette el az első saját integrált áramkörét. A Z1 névre keresztelt chip mindössze hat tranzisztorral rendelkezett, de tekintve, hogy kézzel rakta össze egy garázsban, így is elismerésre méltó teljesítmény.

Persze Sam nem ült a babérjain, hanem elkezdte fejleszteni a chip következő iterációját, a Z2 pedig hatalmas ugrás az elődjéhez képest.

Az új chipre már 100 tranzisztor került 10x10-es felosztásban. A 10µm-es poliszilícium megoldás megegyezik azzal, ahogy az Intel 4004-es processzora készült még az 1970-es években, csak ők 2300 tranzisztort helyeztek el egy chipre.

Hirdetés

Sam az alábbi videóban el is magyarázza, hogy készül a processzor egy garázsban, különböző vegyszerek és kőkorszakinak kinéző műszerek segítségével, steril szoba vagy bármilyen extra nélkül.

Az új technológia jelentősen csökkenti a chip energiafelvételét, de a használt anyagok és a steril környezet hiánya miatt az elkészített 15 chipből csak egy működik 100%-osan, és legalább kettő éri el a 80%-os teljesítményt.

Ezzel együtt is elképesztő, amit a fiatal egyetemista lerakott az asztalra, és biztosan hallani fogunk még róla a jövőben.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.