Hirdetés

Feleakkora méretben ugyanolyan szép lesz az új videószabvány



|

A H.266/VVC videótömörítési eljárást leginkább a videó-streaming szolgáltatások felhasználói ölelhetik majd keblükre. A váltás azért várhatóan nem lesz gyors folyamat.

Hirdetés

Az, hogy a streamingszolgáltatások már keményen megszorongatták, vagy akár le is hagyták népszerűség terén a hagyományos tévézést, nem kérdés. Netflixtől YouTube-ig mindenki zabálja a filmeket, sorozatokat, videoklipeket és minden egyéb videós tartalmat, amelyeket már út közben, a metrón vagy akár a hegy tetején is bambulhatunk.

Hirdetés

Ez csodálatos dolog, viszont azért azt vegyük figyelembe, hogy ennek is van némi hátulütője. Egyrészt az internetről érkező videós tartalmak jóval nagyobbak, mint egy-egy chatüzenet vagy e-mail, és az átlagos zenestreamnél is többet harapdálnak az adatkeretből. Márpedig azért még mindig nem mindenki rohangászik végtelen havi adatcsomaggal a zsebében, tehát fontos, hogy egy film vagy sorozatepizód mennyit eszik meg a pár gigabájtunkból, amit a szolgáltatótól egy hónapra kapunk.

Másrészt pedig az sem mindegy, hogy gyengébb mobilnetes lefedettség mellett mennyire küszködik a lejátszás, vissza kell-e váltanunk valami kisebb felbontásra, vagy inkább próbálunk éles képeket nézni, de ehelyett csak a kis töltő-ikon pörgését láthatjuk.

A legtöbb streaming felületen alapértelmezett H.265/HEVC kodekért felelős Fraunhofer HHI most hivatalosan jelentette be, hogy elkészült a H.266/VVC tömörítési szabvánnyal, amelyet már eleve arra terveztek, hogy 4K, vagy akár még nagyobb felbontású videók tömörítését látható minőségromlás nélkül végezze el. Természetesen nem veszteségmentes formátum ez sem, a H.265-höz képest az új szabvány 50 százalékos bitrátát használ, de az olyan streamelt tartalmaknál, ahol a felbontás és az adat nagysága egyaránt számít, a fejlesztők szerint nem lehet majd felfedezni az eddigi eljáráshoz képest minőségi különbséget.

A H.266/VVC persze egyelőre "papíron" létezik, pontosabban kísérleti rendszereken fut, a felhasználásához egyrészt a szolgáltatóknak kell bevezetniük az újfajta kódolás lehetőségét, és persze a fogadásukra és lejátszásukra használt eszközöknek és a rajtuk futó szoftvereknek is kompatibilisnek kell lenniük vele. Szóval ne várjuk, hogy napokon belül a Netflix, vagy épp a saját mobilszolgáltatónk videótára H.266-os 4K tartalmakkal kezd bombázni minket, az átállás egy hosszadalmas folyamat lesz.

Az új szabvány kódolása például a tesztek szerint tízszer olyan komplex, mint a jelenleg használt H.265-é, és a lejátszók kikódolása is 1,7-szer bonyolultabb, tehát mobilokon például szinte biztosan csak úgy lehet majd használni, ha a műveletbe a hardver is besegít. A terjedést az is lassítja, hogy a H.265-höz hasonlóan az új szabvány is licencdíjas, ezért az ezt alkalmazni kívánó vállalatoknak szépen meg kell állapodniuk a Fraunhoferral.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.