Hirdetés

Felemelték a tengerfenékről a Microsoft víz alatti adatközpontját



|

Meglehetősen jó állapotban van a tengerfenékről kiemelt Northern Isles adatközpont, a Microsoft elégedett az eredményekkel.

Hirdetés

Ismét kiemelték a tengerfenékről a Microsoft Northern Isles adatközpontját, és kiderült, hogy az meglehetősen jó állapotban van. 2018-ban, Skócia mellett, úgy 35 méter mélységbe engedték le az adatközpontot, ami egy nagy üzemanyagtartályra hasonlít. Két év után ugyan tele van algával és minden egyébbel, de a Microsoftot lenyűgözte, hogy milyen jó állapotban találta a szerkezetet, amiben 864 szerver és 27,6 PB tárhely található. A közömbös nemesgázzal töltött tartálynak igen magas hullámokat és komoly áramlatokat is el kellett viselnie.  

Hirdetés

A Microsoft szerint igazából a földfelszíni adatközpontoknál is jobb állapotban van ez, a szokásos hibák nyolcadát tapasztalták csupán, ráadásul eleve csak szél- és napenergiát használtak a működtetéshez. 

Az elmélet szerint a földfelszínen az adatközpontoknak nem tesz jót a változó hőmérséklet, az oxigén és a páratartalom, valamint a fizikai mozgás. A víz alatti alkalmazás továbbá a hűtés kérdését is segíti, az egységek hordozhatóak, nagyobb műveletekbe is bevonhatóak és árapályerőmű segítségével is működtethetőek. A javítások persze közel lehetetlenek, ha gond adódik, ezért a nagy megbízhatóságra alapoznak, és a korán meghibásodó egységeket csak lekapcsolnák. Több szakértő arra figyelmeztet ugyanakkor, hogy ha tömegesen kezdenek el víz alatti adatközpontokat alkalmazni, az beláthatatlan hatással lehet a vízi élővilágra. Spórolni pedig amúgy sem lehetne ilyen módon, mert a folyamatosan növekvő adatmennyiség tovább növeli az energiaigényt. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.