Hirdetés

A manipulált képeket csípnék fülön a Google Assembler eszközei



|

A Google is küzd a félrevezető, hamis információk ellen, ennek egyik eszköze pedig az, hogy felismerje a manipulált képeket.

Hirdetés

A tech óriások számára egyre égetőbb szükség, hogy felvegyék a harcot a félrevezető, hamis információkkal, álhírekkel, deepfake tartalmakkal. A Google többek között a Jigsaw leányvállalatával küzd mindezek ellen, amely most kiadott egy Assembler nevű eszközkollekciót. Ez segít majd az újságíróknak és a tényellenőrzőknek megállapítani a képekről, hogy manipulálták-e azokat vagy pedig hitelesek. 

Hirdetés

Az eszközök ingyenesek, egyelőre egy korai kísérleti platform részei, amelyen számos nagy egyetem kutatói is dolgoznak. Alapvetően gépi tanulási algoritmusokat kombinálnak a színek, zajok, zajminták és képpont-tulajdonságok felismeréséhez, vagyis a gyakori manipulációs technikákat könnyedén kiszűrik (textúrák másolása, beillesztése, maszkolás, objektumok, fényerő-állítás satöbbi). 

Sajnos azonban elég nehéz a szakemberek dolga, szélmalomharcot vívnak technikák és eszközök tömegei ellen, és itt még csak a fotókról van szó. Eközben pedig a félrevezető információkat választások, háborúk és a civil társadalom befolyásolásához is használják manapság a rosszakarók. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.