Hirdetés

Itt a 8 legfontosabb újdonság a tegnapi Google bejelentések közül



|

Elstartolt a Google I/O konferencia, és a magyar idő szerint 7-kor kezdődő keynote előadásokban annyi infó jött szembe, hogy csak kapkodtuk a fejünket. Ki is emeljük a (szerintünk) legfontosabb részleteket.

Hirdetés

Aki szeretne minden bejelentést és témakört részletesen elolvasni (aminek mi nagyon örülünk), az kattintson egy bátrat ide, ahol megkapja a Google-lal kapcsolatos összes hírünket és cikkünket, benne a legutóbbiakkal, amik pont az I/O bejelentésekről szólnak egyenként, szépen kifejtve. De ha valaki tömören kíváncsi a legfontosabb fejleményekre, azok ne menjenek sehová, jön a beszamolo.zip, avagy az I/O megnyitójának fénypontjai.

Hirdetés

Az összes bejelentést két témakör lengte körbe. Az egyik a mesterséges intelligencia, amely szinte minden Google újdonságban szerepet kap kisebb vagy nagyobb mértékben. A másik pedig a "digitális jólét" fogalma, ami náluk egyáltalán nem olyan homályos fogalom, mint egyes helyeken, hanem az egyének tényleges szellemi és testi egészségének megőrzésére szolgáló kezdeményezések. Nézzük címszavakban!

6 új Assistant hang

Igen, vége annak, hogy mindenki ugyanazt a színtelen női géphangot hallgathatja: jönnek a további női és férfi hangok, melyek közül az egyik nem más, mint John Legend, a Grammy-díjas előadóművész. A hangok ráadásul sokkal életszerűbbek lettek, már jóval kevésbé robotikusak és szögletesek. Persze a magyar hangokra még botorság lenne várni, de az angolok heteken belül érkeznek.

Lécciléccilécci

Egyfajta digitális jóléthez kapcsolódó újítás az is, hogy egy friss funkció bekapcsolásával az Asszisztens csak akkor fogad el parancsokat, ha a "please", azaz a "kérlek" szót használjuk. Ezzel jó modorra neveli a felhasználókat, főleg azokat a gyerekeket, akik már a digitális korban nőnek fel. Egy így kiadott parancs után ráadásul meg is köszöni majd, hogy ilyen udvariasan kérjük.

Most lett igazi inas az Assistant

Az este legcsodásabb és egyben legijesztőbb bemutatója az volt, amikor a felhasználó megkérte a mobil asszisztenst, hogy foglaljon időpontot a kedvenc fodrászához másnap 12 és 2 óra között. Mivel az üzlet nem egy internetes szolgáltatás, ehhez hagyományos hanghívásra van szükség. Miközben a felhasználó még mindig az Assistant kijelzőjét látta, a mesterséges intelligencia az egyik emberi géphangján végre is hajtotta a hívást (ráadásul a fodrász észre sem vette, hogy nem valódi emberrel beszél). A beszélgetés során kiderült, hogy nincs szabad hely az első lehetséges időpontban, de az Assistant ügyesen végigvezette a beszélgetést, elbúcsúzott, majd bontotta a vonalat. A felhasználó pedig csak annyit látott az egészből, hogy megjelent egy naptárbejegyzés, miszerint holnap mehet is 1:15-re hajat vágatni.

Okos fotók

Mesterséges intelligencia segíti a Google Photos működését is, amelyben nemsokára egyetlen koppintással kijavíthatjuk a rossz fókuszt vagy az alacsony megvilágítást, de akár kiszínezhet nekünk a "gép-agy" egy régi, fekete-fehér fotót, vagy kiemelheti a képből a rajta szereplő személyt, elmosva és kiszürkítve a hátteret.

Mindentudó Android

Az Android P - amelynek béta verziója mostantól nem csak Google Pixeleken, hanem hat további gyártó készülékein is elérhető - az appok és funkciók totális összefonódására játszik. Egy szövegben egy zenekar nevének kijelölésekor felajánlja a zenelejátszót, a használati szokásaink alapján előre felajánlja nem csak az appokat, de azon belül is azt a tevékenységet, amire szerinte szüksége lehet, valamint az okos eszközkezeléssel komoly akkuidőt takarít meg a telefonnak.

Ne legyél függő!

Már említettük ezt a digitális jólét dolgot, amit sok területen érintettek a bemutatók. Még jobban működik majd a "ne zavarj" funkció, amit persze a legfontosabb ismerősök sürgős hívásai azért megtörhetnek, ha úgy állítjuk be előre a rendszert. Egy friss vezérlőpult azt mutatja meg, mennyi időt töltünk (sokszor feleslegesen) különféle appokkal, és itt akár egyenként beállíthatunk figyelmeztetéseket saját magunknak arra az esetre, ha valamelyik appban túl sok időt vesztegetnénk el. Szintén hasznos az a funkció is, amellyel megadhatjuk, mikor szeretnénk éjjel elaludni, a mobil ez alapján segít fokozatosan elszakadni a digitális világtól, és rátrükközni az agyunkat arra, hogy végül letegyük a telefont és becsukjuk a szemünket.

A Google News szélesíti a látókörödet

A Google hírolvasóját erősen újjáfaragták: egyrészt itt is mesterséges intelligencia segíti a hírek és cikkek ajánlását, de ami az álhírek és az egyoldalú tájékozódás világában még fontosabb, egy adott forrásból származó hír megjelenítése mellett megmutatja, mások mit írtak a témában, és még olyan közösségi véleményeket, fórumokban elhangzó kapcsolódó kérdéseket is felkutat, amelyek segítenek jobban körüljárni, több oldalról is értelmezni a világ történéseit.

Ennél jobban nem is lehetne tájékozódni

Gyanítom, sokan vannak vele úgy, hogy hiába néznek egy térképet, maguk köré tekintgetve mégsem tudják, merre is kell indulniuk, egyszerűen nehéz összeegyeztetniük az útvonaltervet a valós környezettel. Nekik segít, hogy gyalogos módban a Google Térképek navigációján egy az egyben látjuk a környezetünket, a mesterséges intelligencia (már megint az a fránya!) pedig egyrészt mindent feliratoz nekünk (milyen épület felé nézünk épp, melyik utca van előttünk), valamint jól látható nyilakat tesz ki a valós utcaképre, vagy akár egy animált róka sétál előttünk, hogy pontosan tudjuk, hol kell befordulnunk és milyen irányba kell haladnunk.

Ha szeretnél minden Google I/O bejelentést és újdonságot részletesen is elolvasni, kattints ide, hogy a Google-lal kapcsolatos anyagaink gyűjtőoldalára ugorj!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.