Hirdetés

Pixel 2 és barátai: kedves Google, akkor ez most mi volt?



|

Pixel 2 és Pixel 2 XL néven jött a két iPhone-verő Google-telefon, de kapunk mellé ráncfelvarrott Chromebookot, új Home okosasszisztenst, okos fotós appot és automata minikamerát.

Hirdetés

Érdekesek a Google "alanyi jogon" bemutatott termékei. Már a korábbi Nexus mobilok is egyfajta alapvetésként szolgáltak az androidos piac számára, de hiába volt szinte mindegyik tényleg kiváló készülék, mégsem lett a Google-ből az Apple-hez hasonló über-mobilgyártó. Persze megvan az oka ennek is, hiszen a Google-nek nem kell mindezt feltétlenül saját "vasakkal" elérnie, hiszen az Android ott fut a világ okostelefonjainak több mint háromnegyedén, tehát ilyen értelemben már nyert. De azért mindenki azt várja, hogy az új Google-mobilok majd végre üzleti siker szintjén is átveszik a vezetést a legmenőbb androidos gyártó csúcskészülékeitől, vagy akár presztizs és divat szintjén az iPhone-tól is.

Hirdetés

A tavaly Pixel néven újradefiniált Google mobiltól is ezt várták, hátha az új név végre új stratégiát is hoz, és a cég végre közvetlenül is hódítani akar. Mászakilag megint nem volt gond, de a zajos üzleti siker elmaradt, a Google Pixelekből nem lett sznob tömegmobil. Hogy a most bejelentett Pixel 2 és Pixel 2 XL az lesz-e, jó kérdés: technológiailag ismét a csúcsot jelentik, tehát nem ettől függ majd a siker. Nézzük, mit tudnak!

Pixelék és a robotagy

A Google magyar idő szerint tegnap este megtartott sajtóeseménye a mesterséges intelligencia felmagasztalásával kezdődött. Ez más gyártóknál sincs másként manapság, de Sundar Pichai szerint a Google-nél annyira komolyan gondolják a dolgot, hogy a "mobile first" megközelítésnek náluk vége, az új jelszó "AI first". A gépi tanulással megtámogatott mesterséges intelligencia az új Nagy Dolog, és ha a Google mondja, akkor valószínűleg most már tényleg hivatalosan erre tart a világ.

Ezután Rick Osterloh vette át a szót, aki szerint a mostani mobilokkal az a baj, hogy mindegyik ugyanolyan, a tech-újságírók pedig biztos halálra unják magukat mostanában. Ehhez képest a két új Pixel modell annyira nem lett különleges külsőre - persze szép a dizájn, de azért a bemutatón senki nem kapott infarktust eddig még nem látott egyediségtől.

Hardveresen persze brutálisak: Snapdragon 835 és 4 GB RAM eléggé rendben van, ráadásul "tiszta" Android 8.0 fut rajtuk, tehát semmilyen sallang és extra szoftveres súly nem húzza hátra a hardvert. Az viszont kifejezetten érdekes, hogy a Google nem szállt be a dupla kamerás versenybe: mindkét modellen egyetlen szenzor figyel a hátlapon, 12,2 megapixellel, f/1,8 értékkel: az 1,4 μm pixelekkel dolgozó egység természetesen optikai és gyro-stabilizátort, követőfókuszt és lézeres autofókuszt kapott, működését pedig egy kéttónusú LED vaku segíti.

Most sokan feltehetik a kérdést, hogy mer a Google szimpla kamerával kiállni a kétkamerás csúcsmodellek mellett? A helyzet azonban az, hogy a bemutatón a készülékeket kipróbáló szerencsések egyértelműen állítják, hogy a Pixelek által készített képek minősége köröket ver még az iPhone X-re, vagy akár a Samsung Galaxy Note 8-ra is. Ez leginkább a cég új, hihetetlenül gyors és okos (helló megint, mesterséges intelligencia) képfeldolgozó rendszerének köszönhető: a Google szerint a kamerák számával dobálózás helyett a háttér fejlesztése fontosabb, és az első hands-on tesztek szerint bizony igazuk lett.

Erre fényes bizonyíték, hogy a kameratesztek csúcsa, a DxOMark szerint az iPhone 8 Plus és a Galaxy Note 8 idei, 94-es pontszámait lehagyva a Pixel 2 modellek kamerája az eddig sose látott 98 pontos eredményt érte el (a tavalyi Pixelek egyébként 90 pontot kaptak). A bemutatón az is kiderült, hogy a dupla kamerás mobilok által behozott mélységélesség-emulációs, háttér-elmosós trükköt a Pixel 2-k egy kamerával is kiválóan megoldják, ehhez is a gépi tanulás adja a segítséget. Na ilyen, amikor egy szoftvercég csinál mobilt (és ezt most teljesen pozitív értelemben mondom).

A két mobil egyébként 5 és 6 hüvelykes képátlóval szerelt AMOLED kijelzőt kapott, a Pixel 2 full HD-t, a Pixel 2 XL 1440x2880 képpontosat. 64/128 GB tárhellyel kerülnek forgalomba, microSD bővítés ezúttal sincs. Ahogy nincs audio jack sem, szóval ha az Apple mellett már a Google is ezt mondja, lassan tényleg elköszönhetünk a sok évtizedes szabványtól. Viszont eggyel kevesebb "lyukra" kell figyelni a víz- és porállóságnál, hiszen természetesen a Pixel 2 és XL egyaránt IP67-es védelmet kapott.

A szinte a teljes előlapot kitöltő kijelző mellett most azonban a készülékek kávája is fontos: a telefon szélei ugyanis érzékelik, mennyire markoljuk meg a mobilt, és erősebb szorításra különféle extra funkciókat érhetünk el, ráadásul mindez még tokon keresztül is használható marad.

Emellett persze egy csomó AR, azaz kiterjesztett valósággal kapcsolatos érdekességet tudnak az új mobilok, ami nem csoda, ez a csúcskészülékek másik idei divatja - ezzel is lehet majd virtuális bútort próbálgatni a valódi lakásunkba, vagy fénykardozni a vécénkben egy odarajzolt ellenféllel.

Mi lesz veled, Pixel 2?

Az árazás terén némelyest az idei árszinteket durván felsrófoló versenytársak alatt maradtak, még az iPhone 8-asok alá is sikerült becsúsztatni az amerikai kezdőárakat. A sima Pixel 2 649, az XL pedig 849 dollárról indul, de persze arról még nincs infó, hogy elődeivel ellentétben az idei Pixel generáció végre hivatalosan is megérkezik-e Magyarországra, és itthon milyen árra számíthatunk.

És pont ez az, amire egyelőre nem kaptunk választ a bemutatón: hogy lesz-e tényleg alanyi jogon iPhone- (és minden egyéb-) gyilkos a Pixel 2. Mert ha azt nézzük, mit tud és hogyan tudja, simán lehetne. Az egész csak azon múlik, hogy a Google végre akar-e olyan erősnek látszani önmagában, mint az Apple, vagy a helyzet továbbra is az, hogy bemutatott egy mindenki számára például szolgáló referenciamodellt, és bár elad majd belőle valamennyit, inkább a többi gyártó számára szánja inspirációnak: továbbra is adják az Androidot mindenkinek, aztán tessék, lehet köré ilyet is építeni. Hogy az eddigiekben követett hozzáállás megmarad-e, vagy végre jön ezen a téren is valami erős, nyomulós, divattá válós újítás, majd csak a jövő mondja meg: a telefonok mindenesetre adottak hozzá.

...és a haverok

Persze nem lett volna igazi Google sajtóesemény, ha a Pixel 2 duón kívül nem mutatnak be semmi mást. Egyrészt kaptunk egy érdekesen újraindított kategóriát, méghozzá a Chromebookokét. Bár Magyarországon nem igazán pörögtek eddig az ilyen gépek, de a Google Chrome OS-re épülő, minden értelemben vékony laptopok nemzetközi szinten egész szépen teljesítettek, főleg az alsóbb árkategóriákban. Az ilyen gépeken ugyebár szinte minden internet-kapcsolatot igényel, maga az operációs rendszer is "vékony", a legfontosabb funkciók és szoftverek mind a weben futnak, ezáltal hardveresen jóval gyengébb gép is elég egy jó teljesjtményhez, ez pedig természetesen óriási árelőnyt jelenthet.

Most érdekes módon épp ez borult egy kicsit, mivel a Pixelbookra átnevezett kategória első modellje már ezer dolláros szinten indul. Oké, ez még nem egy MacBook ára, de az eddigi Chromebookoknál mindenképpen drágább. Persze ettől még mindig nagyon jól néz ki: a 12,3 hüvelykes kijelző és az 1 kilónál is könnyebb kialakítás az egyik legkompaktabb versenyzővé teszi a piacon, ráadásul ez is áthajtogatható tablet-módba. A bevitelt egy érintőtoll is segíti, ilyet legutóbb a Lenovo YogaBook modelljeinél láthattunk.

Ha már gépi tanulás és mesterséges intelligencia, kaptunk egy új modellt a Home okoshangszóróból is, ami ugyebár a mobilon is létező Google Asszisztens specializált "otthona". Az eddigi modell most kapott egy kisebb és egy nagyobb testvért, tehát most már különböző méretekben vásárolhatnak ilyesmit az okos otthonokra vágyók (főként a tengeren túl, hiszen Magyarország felé egyelőre ez a termékcsoport sem mozdult).

A kinti versenytársakkal szemben most úgy próbálják gyorsítani a verseny tempóját, hogy a Mini kiadást a Pixel mobilok mellé ajándékba adják.

Szintén a Google Asszisztensre épül a cég új okos fülhallgatója: a Pixel Buds nevű vezeték nélküli apróságtól ugyanúgy kérdezhetünk mindenfélét az útiránytól az időjáráson át a napi programjainkig, de a leglátványosabb az volt, amikor a bemutatón egy angolul és egy svédül beszélgető ember számára valós időben fordította egymás mondatait a kis fülesbe épített mesterséges intelligencia. Ez a funkció egyébként 40 nyelven érhető el kezdetben, de úgy tűnik, a magyar nincs közöttük.

Apró, ügyes kis szerkezet a Google új automata kamerája, a Clps: egyrészt arra képes, hogy bárhová letesszük, ő magától elkezd fotókat lövöldözni olyan esetekben, amiket ő maga (illetve a mögötte levő gépi agy) érdekesnek talál. Ezt pedig folyamatosan tanulja abból, hogy a telefonunkra automatikusan átküldött képeiből melyikeket tartjuk meg. Persze mindez 250 dollárért már kissé drága játékszer, de itt sem a hardvert kell megfizetni, mint inkább a mögötte megbújó tudást.

Végül pedig app formájában is kaptunk olyat, amiben a (na jó, most írom le utoljára) mesterséges intelligencia és a gépi tanulás jelenti az extrát: a Google Lens a Pixel kameráján keresztül automatikusan felismer különféle tárgyakat, elmondja, milyen termékeket lát, miket jelentenek a feliratok, vagy például kiemeli a szövegből az e-mail címeket.

Szóval, a Google egyértelműen megmutatta, hogy a jövő itt van, és ez nem más, mint a (na jó, tényleg, istibizti utoljára) mesterséges intelligencia és a gépi tanulás. Már csak az a kérdés, hogy a mostani bejelentés-sorozat után mindezt Google logóval látjuk majd viszont a boltokban, vagy mindez ismét csak egy ügyes és nagyívű techdemó volt, aminek a végkifejlete az lesz, hogy a Samsung, az LG, a Huawei, az ASUS és a többiek fogják majd saját eszközeikben sikerre vinni a Google legfrissebb okosságait.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.