Hirdetés

Ha az NFT-idből akartál meggazdagodni, van egy rossz hírünk



|

A Web3 és az NFT egyik legjobban várt ígéretét kukázták, így kérdéses, van-e jövője a nemrég még megváltóként ünnepelt technológiának.

Hirdetés

Az NFT, vagyis Non-Fungible Token három évvel ezelőtt az új generációs web egyik alappilléreként mutatkozott be, és a tech, valamint az alkotói világ is örvendezve fogadta. Az NFT tulajdonképpen arra szolgál, hogy a digitálisan létező alkotás ne legyen másolható, pontosabban egy, és csakis egy tulajdonosa lehessen.

Ennek igazolására a blokklánc technológiát használták fel. Az NFT alapjait már 2014-ben kifejlesztették, így semmi akadálya nem volt terjedésének. 2020-21-ben valóban egekbe szökött a technológia népszerűsége, szabályosan megőrültek az emberek az NFT-kért, és akár szimpla képmentésekért is súlyos összegeket voltak hajlandók kifizetni.

2022-ben aztán beigazolódott az, ami már kilométerekről látszott: az NFT óriási lufi volt, mesterségesen pumpálták fel az árakat, így a közben beszállt nagyvállalatok is menekülni kezdtek az NFT világából: 1 év alatt 92%-ot esett a naponta értékesített NFT-k száma.

Hirdetés

Azóta nem sokat lehetett hallani az NFT-ről, leginkább azért, mert nem kezdett ismételt erősödésbe, így a felhasználók is megtanulták, hogy nem szabad bátran fejest ugrani bele. Most viszont egy olyan lépésre szánta el magát az egyik legnagyobb NFT-piactér tulajdonosa, ami talán az utolsó szög lehet az egykor forradalminak kikiáltott technológia koporsójában.

Az NFT-k egyik legnagyobb ígérete az volt, hogy az eredeti tulajdonos az alkotása minden egyes újraértékesítéséből részesedésre jogosult. Az OpenSea NFT piactér erre ügyelt is, ám augusztus 17-én bejelentették, hogy 2024. március elsejétől ez az opció megszűnik, az eredeti alkotó nem részesül semmiféle juttatásban NFT-i újraértékesítéseiből.

Az NFT-áruházba 2023. augusztus 31-étől feltöltött új tartalmaknál az alkotói jutalék többé már nem kötelező, csupán opcionális lesz. Ennek mértéke sincsen kikötve, a továbbértékesítő fél döntheti el, hány százalékot kíván átadni a vételárból az eredeti alkotónak.

Ahogy az NFT-k árai zuhanórepülésbe kezdtek (és a földbe álltak), úgy módosítottak jutalékaikon az NFT-piacterek is: ma például a Blur (az OpenSea mellett a legnagyobb NFT-piactér) mindössze 0,5%-os jutalékot von le tranzakciónként. Az alkotók eddig tipikusan 5-10%-okat kértek a továbbértékesítések után.

A lépést kritizálók szerint ezzel a kisebb alkotókat lehetetlen helyzetbe hozzák, továbbá az alkotók és vásárlók/továbbértékesítők közti kapcsolat sem lesz többé olyan szoros. A Posers NFT-kollekcióért felelős Wildcake a The Verge-nek adott nyilatkozatában "alapvetően rossz lépésnek" nevezte a döntést, ami véleménye szerint az egész NFT-világot alapjaiban rengetheti meg. Az OpenSea vezére, Devin Finzer viszont ragaszkodik a lépéshez, "szükséges és pozitív változásnak" tartja, az alkotók pedig egészen biztosan találni fognak más módot, hogy alkotásaik után megfelelő juttatást kapjanak.

Te belekóstoltál az NFT-k világába? Szerinted van jövője a technológiának?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.