Hirdetés

Ha most bekapcsolod, 2025-ig bírja szusszal ez az egyedi építésű laptop



|

Kétévnyi üzemidőt ígér a PotatoP, a teljesítménye viszont nem tépi le a fejünket.

Hirdetés

Ha a szívünkre tesszük a kezünket, egészen elégedettek lehetünk a kortárs laptopok üzemidejével, hiszen az egyre hatékonyabb hardvereknek hála már egy kecses ultrabookból is ki lehet sajtolni egy átlagos munkanapnyi pötyögést anélkül, hogy cipelnünk kellene hozzá a töltőt.

Az ember azonban a természeténél fogva mindig többre törekszik, egy lelkes hobbista pedig most egy saját készítésű géppel prezentálta, hogy bőven van még hová fokozni a laptopok rendelkezésre állási idejét.

Az Andreas Eriksen által megépített PotatoP ugyanis nem kevesebb, mint kétévnyi üzemidőt kínál, ami egy 12 ezer mAh-s Piljuice LiPo akkumulátor segítségével valósul meg.

Hirdetés

Ez persze csak elméleti érték, hiszen Eriksennek még nem volt két éve tesztelni a dolgot, mivel a masina csak nemrég készült el a Hackaday.IO "Low Power Challenge" nevű versenyére, amelyre minél kisebb fogyasztású eszközökkel lehet nevezni.

A jól megtermett akkupakk természetesen nem elég ahhoz, hogy egy laptop két éven át bírja, a PotatoP esetében pedig az alacsony fogyasztásban rejlik az igazi turpisság: a sárga burkolat alatt egy mindössze 96 MHz-es ARM Cortex M4 számítási modul dolgozik 384 KB RAM-mal és 1 MB flash tárhellyel, mindehhez pedig egy 4,4 hüvelykes, monokróm (320x240 pixeles felbontású) Sharp kijelző társul.

A laptop számára így még a Windows XP-s Pasziánsz futtatása is komoly kihívást jelentene, cserébe viszont még bőven számítógépnek tekinthető, mivel arra azért alkalmas, hogy LISP programnyelvben kódoljunk rajta. Eriksen erről egy videót is készített.

A PotatoP híre ezzel be is járta a világot, a készítőnek viszont esze ágában sincs leállni, s hosszabb távú céljául tűzte ki, hogy pusztán fényenergiával is talpon maradjon a masina, elérve az elméleti végtelen üzemidőt.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.