Hirdetés

Haldoklik a PC - drámaian kevés alaplap fogyott tavaly



|

A gazdasági válság nem tett jót a generációváltásnak.

Hirdetés

Évek óta egyik krízist a másik után nyögi a PC-s piac. A koronavírus-járvány, a kripto-láz, a globális chiphiány és a gazdasági- és  energiaválság következtében a gyártók is kénytelenek voltak szorosabbra húzni a nadrágszíjat, a gamerek pedig epekedve várták, hogy mikor kezdenek végre zuhanni az árak.

Közben menetrendszerűen megérkeztek az új generációs hardverek, csakhogy az infláció "jótékony" hatásának következtében nem semmivel sem lettek barátságosabbak az árak, sőt.

Hirdetés

A DigiTimes információinak köszönhetően most kiderült, hogy ez bizony alaposan rányomta bélyegét az alaplap-eladásokra is. A 13. generációs Intel processzorok és a 7000-es Ryzenek már új alaplapokat követelnek, ezeket azonban kifejezetten drágán mérte a legtöbb cég, így sokan valószínűleg továbbra is halogatják a vásárlást.

A piacvezető Asus a 2021-es 18 milliós mérlege után 2022-ben csak 13,6 millió értékesített alaplapot tud felmutatni, ami 25%-os visszaesést jelent. De a konkurencia sem volt szerencsésebb: a Gigabyte eladásai 11 millióról 9,5 millióra, míg az MSI mutatói 9,5 millióról 5,5 millióra zuhantak. Saját magához képest az ASRock bukott a legnagyobbat, az egy évvel korábbi 6 millió helyett csak 2,7 millió alaplapon sikerült túladnia 2022-ben.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.